Jaka jest najlepsza restauracja w Kopenhadze? Jeśli sugerować się prestiżowym rankingiem The World’s 50 Best Restaurants za rok 2022, to jest to Geranium. Jest elegancką restauracją specjalizującą się w fine diningu, a mieszczącą się w koronie stadionu sportowego w Kopenhadze, na jego 8. piętrze. Pierwotnie otwarto ją w 2007 roku w innej lokalizacji, na obecne miejsce została przeniesiona i ponownie otwarta w 2010 roku. Duże okna sali restauracyjnej pozwalają gościom podziwiać panoramiczny widok na park. Geranium jest miejscem cenionym przez smakoszy nie tylko z Danii. W rankingu The World’s 50 Best Restaurants pojawiła się w 2012 roku na pozycji 49. i od tego czasu gościła w nim niemal nieprzerwanie (wyjątkiem był 2015 rok), stopniowo zajmując coraz wyższe pozycje. W 2021 roku wskoczyła na podium, zajmując drugie miejsce, by zwyciężyć w 2022 roku. Jest też restauracją z trzema gwiazdkami Michelina. Co ciekawe, w 2022 roku restauracja ogłosiła, że rezygnuje z używania w swojej kuchni mięsa. Kucharze poprzestają na nabiale, rybach, owocach morza oraz produktach roślinnych. Restauracja oferuje menu degustacyjne, w skład którego wchodzi zwykle ponad 20 niewielkich, elegancko podanych i serwowanych kolejno dań. Co ważne, restauracja czynna jest wyłącznie przez cztery dni w tygodniu, od środy do soboty.
Ranking najlepszych restauracji w Kopenhadze otwiera Noma. Restauracja ta, mogąca się poszczycić, podobnie jak Geranium, trzema gwiazdkami Michelina, istnieje od 2003 roku i słynie z własnego sposobu interpretacji kuchni skandynawskiej (potrawy proponowane przez szefa kuchni bazują wyłącznie na lokalnych produktach). Nazwa restauracji pochodzi od zbitki dwóch duńskich wyrazów: ''nordisk'' i ''mad'', czyli ''nordyckie jedzenie''. W rankingu The World’s 50 Best Restaurants po raz pierwszy pojawiła się w 2006 roku, na 33. lokacie, i gościła w nim nieprzerwanie, aż do zamknięcia na początku 2017 roku. W tym czasie aż siedmiokrotnie wstępowała na podium: dwa razy zajęła 3. miejsce (w 2009 i 2015 roku), raz drugie (2013 r.), czterokrotnie zaś dzierżyła palmę pierwszeństwa (2010, 2011, 2012 i 2014 r.). Ponowne otwarcie Nomy, w nowej lokalizacji, nastąpiło w lutym 2018 roku. Zmieniła się wówczas nieco koncepcja budowania karty – szef kuchni zadecydował o podzieleniu roku między trzy przewodnie tematy i zbudowanie menu wokół nich. W ten sposób zima i wczesna wiosna należą do oceanu i morza, co oznacza obecność owoców morza, skorupiaków i mięczaków na talerzach, lato należy do roślin sezonowych, świeżych warzyw i owoców, zaś jesienią na stole króluje dziczyzna, leśne owoce, zioła i grzyby. Do rankingu The World’s 50 Best Restaurants Noma powróciła w 2019 roku, zajmując drugą pozycję, zaś w 2021 roku ponownie była najlepsza. W ten sposób stała się jedyną restauracją, która znalazła się na szczycie listy w dwóch różnych lokalizacjach. Co ciekawe, twórcy rankingu zdecydowali o wykluczaniu z kolejnych zestawień restauracji, które zajmą pierwsze miejsca i zaliczeniu ich do grona Best of the Best. Dzięki temu Noma znalazła się w tym elitarnym gronie i nie konkurowała już z innymi restauracjami w 2022 roku.
Oto lista najlepszych restauracji w Kopenhadze:
Lista miejsc, w których można zjeść śniadanie:
Zobacz też: Legoland Dania. Spełnienie marzeń dla fanów klocków Lego. W Billund każdy znajdzie coś dla siebie
Gdzie są najlepsze restauracje w Kopenhadze? Noma, Alchemist i Amass mieszczą się w dzielnicy Refshaleøen, gdzie można znaleźć również kilka przytulnych kawiarni czy barów. Geranium znajdziemy w Østerbro, czyli północnej dzielnicy Kopenhagi, zaś restaurację Sanchez – w dzielnicy Vesterbro. Ale można też wybrać się do Torvehallerne (rodzaj krytego miejskiego targu), gdzie również można dobrze zjeść. Tu trafimy m.in. na Hija de Sanchez, czyli budkę z tacosami. Do wyboru są zwykle trzy różne placki, do których można wypić firmowe tepache (napój ze sfermentowanego ananasa), a na deser zamówić paletas, tj. lody na patyku. Wszystko inspirowane meksykańskim street foodem.
Trudno jednoznacznie powiedzieć, jakie są najlepsze restauracje w Kopenhadze. Jeśli chodzi o fine dining, to z pewnością nagradzane Noma i Geranium, czy też posiadające dwie gwiazdki Michelina Alchemist (18. w rankingu z 2022 roku) i Jordnær (38. w rankingu z 2022 roku). Jednak na uwagę zasługują też takie miejsca, jak Sanchez – meksykańska restauracja w sercu Vesterbro, łącząca meksykańską tożsamość kulturową z kulturą nordycką. Z kolei na ramen warto wybrać się do Slurp, a na pizzę do Bæst. Zaś prawdziwą duńską owsiankę, czyli grød, zjemy w królestwie owsianki – Grød właśnie.
Zobacz też: Urbex - hobby, które staje się coraz bardziej popularne. Jak się do niego przygotować? Podpowiadamy