gastronomia
-
Kelnerka opisuje trzy typy klientów, którzy odwiedzają restauracje. Jeden jest wyjątkowo trudny
Praca w gastronomii nie jest łatwa. Osoby znajdujące się na stanowisku kelnera spotykają każdego dnia klientów różnego rodzaju. O trzech rodzajach gości odwiedzających restauracje opowiedziały kobiety, które pracowały kiedyś w lokalach...
-
Dał kelnerce napiwek w postaci samochodu. Internauci: proszę, przyjedź do Polski
Jakiś czas temu amerykański youtuber Jimmy Donaldson, znany jako "MrBeast" postanowił wynagrodzić pracę 24-letniej kelnerki w dość nietypowy sposób. Zamiast kilkunastu dolarów napiwku wręczył jej samochód. Wkrótce - pomimo hojności - mężczyznę...
-
Dostała napiwek od Europejczyków i nie wytrzymała. Wpis hitem sieci. "Czasami ich k**** nienawidzę"
Dyskusję, która rozgorzała pod wpisem Madison Tayt na Twitterze, opisał również amerykański tabloid "Dail Mail". Kelnerka z Nowego Jorka postanowiła wylać swoją frustracją na popularnej platformie społecznościowej, co ostatecznie skończyło się tak...
-
Mamy powody do dumy. Polska restauracja uznana za jedną z najlepszych w Europie
"Fiorentina - najlepsza polska kuchnia w Krakowie" - właśnie takim hasłem reklamuje się słynna, krakowska restauracja. Z tą opinią zgodziło się również jury konkursu World Culinary Awards, które uznało Fiorentinę za najlepszą restaurację w Polsce ...
-
W tym miejscu podają kawę z 24-karatowym złotem. Chętnych nie brakuje
Na pierwszy rzut oka luksusowe wnętrze przypomina słynną restaurację z Titanica. Pozycje, które widnieją w menu, podtrzymują tę królewską aurę - zresztą podobnie jak grana na żywo muzyka w tle. Nie bez powodu New York Café w Budapeszcie wielokrotn...
-
Przystanek Drożyzna na Jarmarku Dominikańskim. Pajda chleba ze smalcem za 15 zł, frytki nawet za 27 zł
W Gdańsku do 14 sierpnia symboliczną władzę sprawują kupcy, a to za sprawą trwającego Jarmarku Dominikańskiego. Jednak tegoroczna drożyzna zniechęca do degustacji. Portal trojmiasto.pl donosi, że za frytki w niektórych stoiskach trzeba zapłacić...
-
Robot-kelner przyszłością gastronomii? Obsługuje klientów w kilku miastach w Polsce
Roboty nie są nowością w gastronomii. W Chinach pojawiły się już w 2013 roku, ale w Polsce pomagają od niedawna, bo od zeszłego roku. W których polskich miastach można je spotkać?
-
Zjedli w Zakopanem, wyszli bez płacenia. Właściciele restauracji udostępnili ich zdjęcia w internecie
Zakopiańska restauracja Bąkowo Zohylina Wyżnio udostępniła w mediach społecznościowych zdjęcie trzech mężczyzn, którzy postanowili wyjść bez płacenia. Restauratorzy dali im jednak ostatnią szansę, prosząc o uregulowanie rachunku. Niemniej jednak...
-
Hiszpania. Dlaczego nikt już nie chce być kelnerem? "Branża turystyczna boryka się z brakiem niewolników"
Branża turystyczna w Hiszpanii ma ogromny problem. Chociaż stopa bezrobocia w tym kraju jest wysoka (13 proc.), to nikt nie chce podjąć pracy w gastronomii. Obecnie jest 50 tysięcy wakatów - czyli praca czeka od zaraz. Młodym ludziom nie podobają...