Polska Organizacja Turystyczna nawiązała współpracę z renomowanym Przewodnikiem Michelin. Jest to od ponad 100 lat najważniejszy i najpopularniejszy przewodnik kulinarny świata. W ramach początkowego etapu współpracy do Polski wyruszyli inspektorzy, którzy zweryfikują... lokalne przysmaki. Choć znalezienie się w przewodniku wpływa również na rozwój turystyczny, to całość skupia się na branży gastronomicznej.
Do trzech polskich miast przyjadą wykwalifikowani inspektorzy, którzy będą anonimowo próbować regionalne potrawy i trunki oraz je oceniać. To wielka szansa, ale również ogromny stres dla restauratorów z Warszawy, Krakowa i Poznania. Właśnie w tych miastach mają odbyć się szczegółowe inspekcje, które mogą otworzyć przed Polską drzwi do zagoszczenia w przewodniku Michelin.
Polska, posiadająca bogate tradycje kulinarne, po raz pierwszy w historii pojawi się w Przewodniku Michelin. [...] Znalezienie się w prestiżowym zestawieniu stanowi kolejny impuls rozbudowy polskiej marki. [...] Bez wątpienia, Polska słynąca z gościnności gwarantuje wyrafinowane kulinarne przeżycia
- twierdzi Andrzej Gut-Mostowy, sekretarz stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki w rozmowie z Polską Organizacją Turystyczną.
W kolejnym etapie najlepsze restauracje zostaną uhonorowane najbardziej prestiżowym odznaczeniem w branży gastronomicznej - Gwiazdkami Michelin oraz Bib Gourmand. Dzięki temu nie tylko mamy szansę na rozsławienie polskiej kuchni na cały świat, ale również zachęcimy turystów z zagranicy, by chętniej odwiedzali nasz kraj. Może to również zachęcić różnych inwestorów z branży hotelarsko-gastronomicznej. Jest to wszystko bardzo ważne w odbudowie gospodarki, szczególnie po trudnym okresie pandemii i wstrzymanej turystyki.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl