Filmik na TikToku, w którym stewardesa opowiada o tym, czego lepiej unikać na pokładzie, ma już prawie dwa miliony wyświetleń. Kamalani opatrzyła go wymownym opisem: "Obiecaj mi, że tego nie zrobisz".
Na początku Amerykanka zdradza, aby nie zamawiać żadnych napojów, które nie są w puszce lub w butelce. Ma to wynikać z kwestii higienicznych - stewardesa twierdzi, że zbiorniki, z których pochodzi woda do przygotowywania gorących napojów, nie są czyszczone. "To obrzydliwe" - przekonuje.
Stewardesa radzi, czego unikać na pokładzie TikTok katkamalani
Kamalani mówi też o ekspresach do kawy. Jej zdaniem pomiędzy lotami czyszczone są tylko dzbanki, ale cała maszyna - bardzo rzadko, chyba że zepsuje się któryś element. Zwraca też uwagę, że znajdują się w pobliżu toalety.
Ostatnie ostrzeżenie Amerykanka skierowała do rodziców małych dzieci, które są karmione z butelki. Poleca, aby nigdy nie wlewać do butelki gorącej wody zamówionej na pokładzie. Radzi, by mleko w butelce rozpuszczać wodą butelkowaną, a następnie poprosić o kubek z wrzątkiem i włożyć do niego dziecięcą butelkę, by podgrzać mleko.
Wielu komentujących było oburzonych tym, co usłyszało. Pytali, dlaczego w takim razie personel pokładowy nie wyczyści tych elementów, skoro wie, że są brudne. Przewijały się też głosy pracowników linii lotniczych (sama Kamalani nie zdradza, u którego przewoźnika pracuje). Jedni potwierdzali słowa Amerykanki, inni podkreślali, że to nie jest regułą i nie dotyczy wszystkich samolotów.
Z pewnością trudno jednoznacznie stwierdzić, że wszystkie samoloty są brudne lub że wszystkie są dokładnie wyczyszczone. Warto podkreślić, że istnieje zbiór wytycznych dotyczących sprzątania samolotu opracowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Zapisano w nim m.in., że nadzór nad jakością wody w lotnictwie wciąż jest monitorowany i prowadzone są badania, które mają pomóc zidentyfikować i ocenić potencjalne zagrożenia dla zdrowia związane z konsumpcją wody pitnej na lotniskach i w samolotach.
Ponadto opracowany został specjalny przewodnik dotyczący sprzątania i dezynfekowania samolotów w czasie pandemii COVID-19 (dostępny na stronie Agencji Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Lotniczego). Wiele linii lotniczych informowało także o zmianach w serwowaniu posiłków i napojów na pokładzie - przewoźnicy zdecydowali, że będą podawać tylko te w jednorazowych opakowaniach.