Trondheim
-
Podróże kulinarne: Norwegia od kuchni. Takk for mat!
Symbole kuchni tego kraju to baranina duszona w kapuście i pieczeń z renifera. Od niepamiętnych czasów jadłospis uzupełniają borówki, miody leśne, żurawina, dzikie maliny i grzyby. Posiłki trwają nieraz bardzo długo...
-
Zima w Norwegii. Finse - pod pierzynką na końcu świata
Tu nawet psy nie szczekają, słychać tylko wiatr, zaś o przejeździe pociągu ostrzega staroświecki dzwonek
-
Norwegia z wody i z lądu. Z nosem w bulaju
Nieskażona natura to rzeczywiście największy skarb Norwegii
-
Środek wszystkiego
Środkiem wszystkiego jest środkowa Norwegia, my nazywamy ją Trondelag!
-
Norwegia
Kup ryby na targowisku w środku miasta, tuż na nabrzeżu. Zaopatrz się w maliny moroszki w centrum miasta u podnóża góry. W Norwegii miasta leżą blisko natury. Nie są one wielkie, ale mają zarówno espresso w kawiarniach, modne ciuchy w pasażach...
-
Podróże Marzeń. Norwegia - gdzie łąki rosną na dachach
Cofający się 10 tys. lat temu lodowiec fantazyjnie wyrzeźbił ten kraj, ryjąc doliny i przełęcze, zostawiając po sobie cyrki, siklawy i wszechobecne jeziora
-
Co, jak, za ile
-
Stopem po Norwegii
Stojąc przed drogowskazem w Lindesnes, skąd do Kirkenes jest 2822,3 km, czujemy się jak pod Mount Everestem