Polski grzybek mun. "Taką zimę lubi"

Jednych zachwyca wyglądem, innych smakiem. U nas to uszak bzowy, przez niektórych nazywany uchem Judasza, w Chinach to grzyb mun. Przysmak i obowiązkowy składnik wielu potraw. Ten niepozorny okaz opublikowano na facebookowym profilu Karkonoskiego Parku Narodowego. "Wilgotna i ciepła pogoda powoduje, że owocniki tych grzybów się rozwijają czasem w dużej liczbie" - czytamy w poście.

"Taką zimę lubią uszaki bzowe" - piszą przedstawiciele Karkonoskiego Parku Narodowego i dołączają zdjęcie konaru drzewa gęsto porośniętego przez charakterystyczne okazy, które są jadalne i cenione w kuchni azjatyckiej.

"Pod handlową polską nazwą 'grzyby mun' kryją się dwa gatunki: uszak bzowy i jego tropikalny kuzyn, uszak gęstowłosy. U nas rośnie ten pierwszy. Polska nazwa handlowa najpewniej pochodzi od wietnamskiej 'cánh mong', bo po chińsku uszaki to 'muer' a po japońsku 'kikurage', więc nie 'mun' ani nie 'mung'" - edukuje przy okazji KPN.

Uszak bzowy, inaczej nazywany grzybem mun, rośnie na całej kuli ziemskiej (oprócz Antarktydy), jednak nie w ziemi, jak większość jego krewniaków, tylko na gałęziach i konarach drzew, najczęściej już martwych. Bardzo często spotkać go można na konarach czarnego bzu. 

SztramberkUrokliwe miasto w Czechach. Tu święta nigdy się nie kończą

Przysmak kuchni azjatyckiej

Jest bardzo popularny w kulturze azjatyckiej. W medycynie chińskiej uszaki były polecane pacjentom z nadciśnieniem, ponieważ uważano, że ekstrakt z suszonych grzybów skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Są obowiązkowym składnikiem wielu potraw kuchni chińskiej i japońskiej zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Sprawdzą się w zupach, sosach, jako dodatek do dań z ryżem czy makaronem. Swoją charakterystyczną, lekko chrupką konsystencję zachowują nawet po dłuższej obróbce.

Okazuje się, że sporo internautów podczas spacerów w lesie wypatruje nie tylko podgrzybków czy kurek, a także uszaków. Pod postem pojawiło się wiele komentarzy, w których miłośnicy Nadleśnictwa Baligród zdradzają, że bardzo chętnie je zbierają, suszą, a następnie dodają do bigosu, strogonowa czy pieczeni. 

Hagia SofiaByła chrześcijańska, muzułmańska i świecka. Budowla z niezwykłą historią

Ucho Judasza

Jak wspominaliśmy, grzyb mun to potoczna nazwa jadalnych grzybów: uszaka bzowego i uszaka gęstowłosego. W strefie tropikalnej rośnie uszak gęstowłosy. Jest dopuszczony do przetwórstwa i obrotu handlowego w naszym kraju. Powszechnie natomiast w Polsce jest dostępny uszak bzowy. Bywa nazywany uszakiem judaszowym, uchem Judasza czy uchem bzowym. Wszystko przez charakterystyczny wygląd, który może kojarzyć się z uchem.

Źródło: Karkonoski Park Narodowy / Poradnik Zdrowie / Wikipedia

Więcej o: