Jamajka kuchnia - śniadanie to najważniejszy posiłek w trakcie dnia
Jadąc na Jamajką musimy być przygotowani na nieznane w naszych rejonach świata celebrowanie pierwszego posiłku w trakcie dnia. Typowe jamajskie śniadanie na pierwszy rzut oka może niezorientowanemu turyście przypominać obiad.
Zgodnie z tradycją kulinarną Jamajki śniadanie to najważniejszy posiłek w trakcie dnia, dlatego jest ono zazwyczaj bardzo duże. Jego przygotowania zajmują całkiem sporo czasu, dlatego najlepiej rozpocząć je już wieczorem, aby nie musieć zbyt wcześniej wstawać.
Jamajka kuchnia - na co warto się skusić?
Kuchnia jamajska to mieszanka bardzo różnych wpływów - m.in. z kuchni afrykańskiej, amerykańskiej i brytyjskiej. Cechuje ją przede wszystkim bogactwo smaków i częste używanie naturalnych przypraw.
W trakcie pobytu na wyspie z całą pewnością natkniemy się na kurczak jerk. To jeden ze specjałów tamtejszej kuchni, cieszący się dużą popularnością zarówno wśród Jamajczyków, jak i odwiedzających kraj turystów. Mimo że kurczak jerk znany jest już od jakiegoś czasu także w innych rejonach świata, warto skusić się na oryginalną jamajską wersję potrawy. Pędzi się go w bardzo powolnym tempie nad ogniem. Tradycyjna receptura zaleca wykorzystanie drewna z ziela angielskiego.
Warto spróbować także jamajskiego napoju sorrel. Jego składniki to kwiaty hibiskusa, imbir, cytryna oraz cukier. To doskonały sposób na orzeźwienie. Podaje się go zazwyczaj z dodatkiem lodu, a czasami także rumu.
Pisząc na temat przysmaków jamajskich trudno nie wspomnieć o ackee. To najpopularniejszy z owoców występujących na wyspie. Tradycyjnie jada się go na śniadanie. Smakiem ackee przypominają orzechy włoskie, mimo że ich konsystencja jest zupełnie inna. Musimy jednak pamiętać o tym, że niedojrzałe owoce są bardzo trujące. Należy je więc spożywać dopiero wówczas, gdy osiągają czerwoną barwę.