Bułgaria. Kuchnia bułgarska

Przebywając w Bułgarii, warto skosztować typowych dla regionu potraw i napojów. Oto kilka z nich:

Kuchnia bułgarska - potrawy

Ajran ( aéna~ ) znany także jako - zsiade mleko (jogurt) rozmcone z zimn wod, czasem take lekko solone; doskonay napj do sodkich buek.

Bakława ( áaęëaâa ) - bardzo sodkie ciastko, przygotowywane, podobnie jak banica, z cienkich kawakw ciasta, pomidzy ktre kadzie si nadzienie z potuczonych orzechw, nasycone gstym syropem; doskonae do kawy.

Banica () - smakołyk przygotowywany z cienkiego ciasta, pomazanego tłuszczem i przekładanego różnorakim nadzieniem, najczęściej białym, słonym serem typu feta ( banica sys sirene ), ale także siekanym porem, czy też podawany na słodko - z dynią (zob. tikwenik).

Bobowa czorba () - gęsta zupa grochowa o bardzo oryginalnym smaku, uzyskiwanym dzięki stosowaniu przyprawy o nazwie dżodżen (kędzierzawiec).

Boza ( á^ça ) - gsty, sodkawy napj przyrzdzony z lekko sfermentowanej pszenicy, sprzedawany praktycznie na kadym kroku. Polakom zwykle nie smakuje, cho warto sprbowa bozy razem z banic - poczenie takie doskonale si nadaje na niepowtarzalne, bardzo oryginalne i sycce niadanie.

Giuwecz ( iâa÷) - mięso duszone z warzywami (ziemniaki, papryka, pomidory) i przyprawami, zanurzone w gęstym sosie; potrawę podaje się w charakterystycznych, glinianych naczyniach z przykrywką, zwanych właśnie giuwecz .

Imambajałda (co po turecku oznacza: "imam zemdlał") - jedno z wielu dań pochodzących z kuchni tureckiej. Przypadnie do gustu szczególnie wegetarianom. To wydrążone bakłażany, nadziane drobno posiekaną cebulką, marchewką, selerem, pomidorami i pietruszką, doprawione pieprzem, cytryną, liściem laurowym, skropione oliwą i podawane na zimno.

Kawarma ( ęaâan'a ) - potrawa przygotowana z kawakw misa smaonego z cebul i przyprawami oraz jajkiem. Jeśli ktoś woli zwykłe mięso z grilla, niech prosi o skara .

Kebapcze , w Serbii znane jako cevapcie , w Rumunii jako mici - pieczone, podłużne kotleciki z mielonej wołowiny, mocno doprawione papryką, czosnkiem, cebulą i pieprzem. Zazwyczaj jada się je z smażonymi ziemniakami i pieczoną lub marynowaną papryką (w zależności od pory roku).

Musaka ( 'óńaęa ) - potrawa z mielonego mięsa i gotowanych ziemniaków, bakłażanów lub ryżu zalanych rozbełtanymi w mleku jajkami.

Pyłneni czuszki (` ë~a~e ÷ó ęe ) - faszerowana papryka.

Rewane ( naâa~a ) - rodzaj bardzo sodkiego ciastka zalanego sodkim syropem; wietnie pasuje do kawy.

Syrmi ( ń n'e ) - malutkie gobki, przygotowywane z lici kapusty lub czsto z marynowanych lici winogron.

Szkembe czorba () - rodzaj flaczków, zwykle z podawanym osobno rozdrobnionym czosnkiem, który dodaje się do smaku.

Szopska sałata i świeżo przyrządzone ryby królują na bułgarskich stołach. Można je znaleźć właściwie wszędzie, w drobnych punktach gastronomicznych i restauracyjkach w górach i wzdłuż wybrzeża.

Tarator () - smakowity chłodnik, doskonały w upał, przyrządzany z jogurtu z dodatkiem siekanych ogórków, orzechów włoskich i czosnku, doprawiony kropelką oliwy. Niektórzy Bułgarzy jedzą tarator jako przystawkę do mastyki (anyżówki) lub przy kropelce sliwowej .

Triguna ( one ó~a ) - rodzaj trj- ktnego ciastka, przygotowanego z cieniutkich patw ciasta, przekadanego nadzieniem (orzechy, migday itp.) i po-lanego sodkim syropem.

Tikwenik ( oeęâa~eę ) - rodzaj banicy na sodko, z nadzieniem przygotowanym z dyni.

Więcej o: