kuchnia bułgarska

Więcej o:

kuchnia bułgarska

  • Kuchnia bułgarska. Najpopularniejsze dania kuchni bułgarskiej

    Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele potraw jest wspólnych dla wszystkich narodów zamieszkujących Półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego. W kuchni bułgarskiej wykorzystuje się dużo warzyw, służących

  • Bułgaria. Kuchnia bułgarska

    Kuchnia bułgarska - potrawy Ajran ( aéna~ ) znany także jako - zsiade mleko (jogurt) rozmcone z zimn wod, czasem take lekko solone; doskonay napj do sodkich buek. Bakława ( áaęëaâa ) - bardzo sodkie

  • Kuchnia bułgarska: tarator, banica i rakija

    W samolocie do Sofii nagle wróciło do mnie niezwykle wyraźne kulinarne wspomnienie z Bułgarii: mdły zapach melonów, których kiedyś nie lubiłam, i smak cielęcej potrawki ze słoika, którą zajadałam się podczas pierwszych bułgarskich wakacji nad Morzem Czarnym, ku rozpaczy mojej mamy (wolała wtedy,

  • Smaki i trunki Bułgarii - czego warto spróbować?

    Kuchnia bułgarska podobna jest do innych kuchni bałkańskich, zwłaszcza greckiej, a także kuchni tureckiej. Z pierwszą łączy ją sałatka szopska (tak podobna do sałatki greckiej) czy też musaka. Najpewniej dzięki wpływom drugiej w menu Bułgarów goszczą zaś mięsne szaszłyki i kebabcze (podłużne

  • Chłodnik

    węgierskiej (zupa wiśniowa); - okroszka z kuchni rosyjskiej (z żółtek jaj, musztardy, cielęciny i kwasu chlebowego); - gazpacho z kuchni hiszpańskiej (warzywa, ocet i oliwa z dodatkiem rozmoczonego chleba); - tarator z kuchni bułgarskiej (z czosnkiem i orzechami włoskimi).   Zobacz także: Chłodnik

  • 10 letnich dań z koperkiem

    (można go rozrzedzić odrobiną wody), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, ogórka i koperek. Doprawiamy solą, wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze schładzamy. Porady i artykuły Kuchnia bułgarska: tarator, banica i rakija Autor Cveta Domitrova

  • Chłodno, chłodniej, chłodnik

    pochodzi od rosyjskiego słowa kruszyć. Oprócz płynnej podstawy do zupy dodaje się pokrojone w kostkę ogórki, często również posiekaną dymkę, ziemniaki, jajka oraz mięso wieprzowe lub szynkę. Na Bałkanach w upalne dni króluje tarator. Ten specjał kuchni bułgarskiej podawany jest najczęściej jako przystawka

  • Menu dnia z bułgarskimi przysmakami

    baklawa lub bakława) to deser znany nie tylko w kuchni bułgarskiej. Popularny jest również w Turcji, Armenii i kuchniach bałkańskich. Baklava Ciasto: 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli 800 g mąki pszennej Nadzienie: 120 g masła 200 ml oleju po 300 g mielonych migdałów i orzechów

Wypowiedzi na forum o:

kuchnia bułgarska

  • Kuchnia Bułgarska

    Witam wszystkich:) wybieram się właśnie do Bułgarii w okolice Warny i mam pytanie czy ktoś mógłby mi coś polecić z kuchni bułgarskiej albo udzielic jakis informacji na temat miejscowości Złote Piaski. Pozdrwiam i dziekuje Iwa

  • Kuchnia Bułgarska-jak?gdzie?

    Pilnie poszukuje przepisów potraw charakterystycznych dla kuchni bułgarskiej, może znacie jakieś, lub chociaz mozecie polecic jakies stronki w necie, lub ksiązeczke, gdzie mogłabym znależć?

  • Re: Kuchnia Bułgarska

    Gość portalu: Iwa napisał(a): > Witam wszystkich:) wybieram się właśnie do Bułgarii w okolice Warny i mam > pytanie czy ktoś mógłby mi coś polecić z kuchni bułgarskiej albo udzielic > jakis informacji na temat miejscowości Złote Piaski. Pozdrwiam i dziekuje Iwa KUCHNIA BUŁGARSKA Jest fantastyczna.

  • Re: Kuchnia Bułgarska

    Tak sobie czytam o tym bułgarskim żarciu i zaczynam tęsknic za Bułgarią i tamtejszym jedzeniem. 1,5 tygodnia temu wróciłam ze Złotych Piasków i chętnie bym tam znowu pojechała, choćby tylko na 1 dzień, na szopską, musakę i Kamenitze. Niestety, od 1.10 znów studia, ale na bank Bułgarię odwiedzę za

  • Re: Kuchnia Bułgarska-jak?gdzie?

    Przepisy i artykuł o kuchni bułgarskiej były w lipcowej lub sierpniowej "Kuchni" - sprawdź na stronach i potem miesięcznik Kuchnia. Można też kupić numery archiwalne, bo w kiosku to juz dawno nie ma tego numeru.

  • z kuchni bułgarskiej

    Ja BARDZO poszukuję przeróżnych przepisów na kabaczki/cukinie, bo mi to-to strasznie obrodziło. Dziś na obiadek robię z kuchni greckiej musakę z cukinii, ale skoro jesteśmy przy plackach. to w kuchni bułgarskiej wygrzebałam: KROKIETY Z KABACZKÓW I ZIEMNIAKÓW 500 g kabaczków 3 średnie ziemniaki -