kuchnie świata
-
Top 10. Najbardziej ekstremalne i obrzydliwe potrawy świata
Czasem prosząc w restauracji o lokalny przysmak, można się mocno zdziwić. Zapłodnione jaja, hamburger z mózgiem, ser pełen larw. Oto najbardziej obrzydliwe i ekstremalne potrawy i przysmaki świata. Uwaga! Tylko dla osób o mocnych żołądkach.
-
Wolicie śledzika czy sushi? A może czas na coś nowego? Dwa mniej znane, a wyśmienite sposoby na surową rybę
Parę lat temu Polacy zakochali się w egzotycznym sushi. Na ulicach jak grzyby po deszczu zaczęły wyrastać knajpy z japońskimi specjałami. Dziś w centrach dużych ośrodków miejskich łatwiej jest znaleźć właśnie taki lokal, niż bar mleczny z...
-
Speck, strudel, pieczone kasztany, a może tiramisu? Kulinarne festiwale w południowym Tyrolu, czyli włosko-austriackie dolce vita
Chyba nigdzie indziej nie znajdziemy tak wielu festiwali, imprez, degustacji czy pokazów poświęconych jedzeniu. Łakomczuchy, strzeżcie się! Południowy Tyrol pobudza zmysły i zachęca do poluźniania pasa!
-
Podróże kulinarne. Francja - naleśniki Suzette
Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser. Zdradzamy jego historię pochodzenia i prosty przepis
-
Podróże kulinarne. Góralskie smaki regionalne
Zimowy wyjazd w góry to znakomita okazja by spróbować polskich, słowackich i czeskich przysmaków regionalnych.
-
Pierogi z różnych zakątków świata
Smaki z dzieciństwa? Ja pamiętam dwa najważniejsze: mleko prosto od krowy i pierogi z soczewicą. Takich, jakie robiła moja babcia, już nikt nie powtórzy. Ale gdyby się komuś udało, niech da znać.
-
Kuchnia hinduska. Jak hinduskie curry podbiło świat
Dawno, dawno temu w curry było wszystko, w co święta ziemia indyjska obfitowała: ryby, drób, warzywa, mięsa - nawet wołowina. Dziś niezmienne są trzy rzeczy, bez których nie ma tej potrawy. Przyprawy korzenne - świeżo mielone i prażone. Ryż. Oraz...
-
Kuchnie świata. Smaczne historie!
Na naszych talerzach pojawiają się specjały, których nazwy tak bardzo się zadomowiły, że nawet nie przypuszczamy, jakie niezwykłe nazwiska, miejsca lub historie się za nimi kryją. Każdy, kto chce uchodzić za smakosza, powinien je poznać.
-
Hiszpania. Kuchnia hiszpańska, czyli viva Espana, Olé!
Unikaj wielkich restauracji dla turystów. Jedz w małych miasteczkach miejscowe dania.
-
Papryczki chili, czyli kuchnia ostra jak diabli!
Krzysztof Kolumb odkrył nie tylko Amerykę, ale i... papryczkę chili. Najostrzejsza z przypraw znalazła swoje miejsce w kuchniach całego świata.
-
Wymioty, mocz i pijaństwo. Pokazali nagrania z Oktoberfestu [WIDEO]
-
To miasto jest prawdziwą perełką na mapie Europy. "Mały Wiedeń" urzeka widokami i... przystępnymi cenami
-
Turyści w Tatrach przegięli. "Normalnie nie wierzę w to, co widzę"
-
Urlop jesienią? Wybierz "wyspę miłości", a padniesz z zachwytu
-
Szokujące zachowanie pilota. Wszystkim podzielił się ze stewardesą
- Pokazała paragon z Okroberfestu. Internauci nie mogli uwierzyć
- Warszawa. Rzucił żartem na Okęciu. Za karę nie wszedł na pokład samolotu
- Internauci krytykują uczestników Oktoberfestu. Udostępniają kolejne nagrania
- Pokazał ranking najgorszych miast, jakie odwiedził. "Śmieci i szczury"
- Płacz, panika i duszności. Przeżyli chwile grozy w parku rozrywki
-
Włochy. Kuchnia włoska: Viva la pizza!
Pizza jest daniem egalitarnym - jadają ją i bogaci, i biedni, a jej główna cecha to... prostota.
-
Kuchnia wietnamska, czyli ale sajgon!
Wietnam żyje na ulicy. Tu skorzystasz z usług golarza, poplotkujesz przy jaśminowej herbacie, załatwisz sprawy biurowo-biznesowe, możesz się też wyspać. I zjeść.
-
Ziemia obiecana, czyli kuchnia amerykańska
Powszechna w Polsce opinia o amerykańskiej kuchni głosi, że w USA jada się głównie hamburgery z frytkami i niesmaczne pieczywo z wędlinami, które nie umywają się do naszych. Tymczasem Ameryka to raj dla smakoszy.
-
Rosja. Kuchnia rosyjska
Z kuchni rosyjskiej najlepiej znamy wódkę i strogonowa. Rzadziej bliny oraz pielmienie. A już naprawdę niewielu ma pojęcie o królowej rosyjskich zup - pochlopce.
-
Celebryci świata deserów
Kilka wymyślono przez przypadek, kilka z miłości lub na cześć znanej osoby. Potem deser "zrastał się" z imieniem lub nazwiskiem obdarowanego, by z czasem zacząć samodzielny sławny żywot, o twórcy lub protoplaście zapominając. Kto dzisiaj wie, kim...
-
Włochy. Tradycje kulinarne - risotto
Jeśli spytasz znajomych o najpopularniejszą włoską potrawę, usłyszysz pewnie o pizzy i spaghetti. Mało kto powie: risotto. A przecież dla Włochów z północy to podstawa codziennego menu.
-
Kuchnia meksykańska - będzie ostro!
W meksykańskiej kuchni, należącej do najbardziej urozmaiconych na świecie, tylko jedno jest pewne - będzie ostro.
-
Zwiedzaj Nowy Jork z INnym przewodnikiem. Kulinarne przystanki
Najsłynniejsza budka z hot dogami i hamburgerami w Madison Square Park i prawdziwy kulinarny performance.
-
Kuchnia hiszpańska, czyli Hiszpania od kuchni
Co robić w Hiszpanii? Można uciekać przed bykami w Pampelunie, leżeć na plażach w okolicach Barcelony, zwiedzać madrycką galerię Prado. Można też - a nawet trzeba - jeść ser w Kastylii, szynkę w Aragonii i owoce morza w Galicji. Pić sherry w...
-
Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?
Próbowanie lokalnych potraw to jedna z najciekawszych części podróży. W niektórych krajach jedzenie jest tak dobre, że nie sposób się od niego oderwać. Gdzie zjemy najsmaczniej?
-
Podróże kulinarne: Norwegia od kuchni. Takk for mat!
Symbole kuchni tego kraju to baranina duszona w kapuście i pieczeń z renifera. Od niepamiętnych czasów jadłospis uzupełniają borówki, miody leśne, żurawina, dzikie maliny i grzyby. Posiłki trwają nieraz bardzo długo...
-
Polscy turyści zmorą hoteli. Wynoszą jedzenie
Z czym kojarzą się polscy turyści za granicą? Choć chcielibyśmy sądzić, że z najlepszej strony, to jednak rzeczywistość przedstawia się zupełnie inaczej. Polacy za granicą słyną z precedensu wynoszenia jedzenia. Są zmorą hoteli i restauracji.
-
Podróże kulinarne do Włoch: Umbria
Nasz cel: poznanie Italii od kuchni. Tym razem zasmakowaliśmy w Umbrii
-
Podróże kulinarne. Egipt
Siadając do posiłku, człowiek ma się najeść po uszy
-
Podróże kulinarne do Bułgarii. Burgas - banica przez cały rok
Maj upływa w Burgas przy dźwiękach pasterskich piszczałek, dud i ludowych instrumentów smyczkowych
-
Podróże kulinarne. Smaki Cypru
Przez tysiąclecia kuchnię na Cyprze kształtowali Grecy, Rzymianie, Libańczycy, Francuzi, Włosi, Turcy i Brytyjczycy. Najwięcej wspólnego ma z tradycją grecką - nazwy wielu dań brzmią identycznie. Na Cyprze używa się nieco innych przypraw niż w...
-
Podróże kulinarne do Włoch. Neapol - od ciasta do miasta
Wymyślone zapewne przez króla Stanisława Leszczyńskiego ciasto stało się jednym z symboli Neapolu - jak Pulcinella, Wezuwiusz i pizza
-
Podróże kulinarne do Włoch - Toskania. Kolacja z Mona Lisą
Po trzech dniach w Toskanii nie dziwię się, że wielu Włochów i cudzoziemców przyjeżdża tu tylko po to, by jeść i pić
-
Podróże kulinarne - Słowenia. Pijana świnia, gibka sarna
Ten niewielki kraj oferuje ponad 1200 narodowych specjałów kulinarnych
-
Podróże kulinarne. Cypr - od vasilopitty do commandari
Posiłek wielkanocny powinien rozpocząć się zupą avgolemono...
-
Podróże kulinarne do Wielkiej brytanii. Szkocja - haggis dla Burnsa
Spiro rozkłada talerze z wizerunkiem Roberta Burnsa. Będziemy czcić urodziny poety, jedząc haggis
-
Podróże kulinarne do Chin. Chengdu, czyli w pogoni za hot-potem
Chińczycy uwielbiają jeść i każdy pretekst jest dobry, żeby spotkać się w restauracji
-
Podróże kulinarne - Islandia. Co jedzą i piją wyspiarze?
"Wniesiono kaszę z islandzkiego mchu, polędwicę baranią, głowy dorszy, kwaśne mleko oraz twarde jak kamień i przezroczyste jak szkło mięso rekina" - tak opisywał ucztę po islandzku noblista Halldór Kiljan Laxness w książce "Dzwon Islandii"
-
Bułgaria. Podróże kulinarne
Urlop w Bułgarii może zamienić się w kulinarną przygodę
-
Podróże kulinarne. Turcja - yufka prosto z pieca
Turecki stół jest długi, szeroki, obficie zastawiony i trudno od niego odejść
-
Podróże kulinarne na Kretę. Pigwa - owoc Afrodyty
Kreteńczycy są przekonani, że ojczyzną pigwy są okolice miasta Chani, starożytnej Kydonii
-
Indie. Podróże kulinarne - kuchnia indyjska
Kuchnia w Indiach to nieodłączny element hinduskiej filozofii i religii. Nie bez powodu religia hinduska nazywana bywa religią kuchni...
-
Podróże kulinarne do Niemiec. Kolonia smakuje czekoladą
Jesień i zima to w świecie gastronomii erupcja czekoladowego szaleństwa. Czekoladowe fontanny wabią hotelowych gości, a jej pijalnie pękają w szwach. Czekolada leje się pod każdą szerokością geograficzną
-
Podróże kulinarne. Norwegia - ryby, baranina, nabiał i chleb
Możliwe, że pierwszy chleb w naszej strefie klimatycznej był podobny do norweskiego flatbrota
-
Przytulnie obok mnichów, czyli Oktoberfest w Monachium
"Monachium promienieje" - pisał Tomasz Mann w noweli "Gladius Dei" z 1902 r. Promienieje w podwójnym znaczeniu: przenośnym - blaskiem sztuki i dobrobytu oraz dosłownym - intensywnym światłem słońca odbijającego się od kremowych fasad okazałych...