kuchnie świata
-
Top 10. Najbardziej ekstremalne i obrzydliwe potrawy świata
Czasem prosząc w restauracji o lokalny przysmak, można się mocno zdziwić. Zapłodnione jaja, hamburger z mózgiem, ser pełen larw. Oto najbardziej obrzydliwe i ekstremalne potrawy i przysmaki świata. Uwaga! Tylko dla osób o mocnych żołądkach.
-
Wolicie śledzika czy sushi? A może czas na coś nowego? Dwa mniej znane, a wyśmienite sposoby na surową rybę
Parę lat temu Polacy zakochali się w egzotycznym sushi. Na ulicach jak grzyby po deszczu zaczęły wyrastać knajpy z japońskimi specjałami. Dziś w centrach dużych ośrodków miejskich łatwiej jest znaleźć właśnie taki lokal, niż bar mleczny z...
-
Speck, strudel, pieczone kasztany, a może tiramisu? Kulinarne festiwale w południowym Tyrolu, czyli włosko-austriackie dolce vita
Chyba nigdzie indziej nie znajdziemy tak wielu festiwali, imprez, degustacji czy pokazów poświęconych jedzeniu. Łakomczuchy, strzeżcie się! Południowy Tyrol pobudza zmysły i zachęca do poluźniania pasa!
-
Zwyczaje kulinarne Polaków, które zaskakują obcokrajowców
Podczas krótkiego wakacyjnego pobytu nie da się poznać dogłębnie kultury danego kraju, ale z lokalnym jedzeniem zetknie się każdy. I czasem to, co miejscowym wydaje się najnormalniejsze na świecie, turystę może wprawić w zakłopotanie lub osłupieni...
-
Co trzeba zjeść na wakacjach? Egipt, Wyspy Kanaryjskie, Chorwacja, Baleary, Portugalia
Jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych części wakacji za granicą. Poznawanie smaków danego kraju jest równie ważne, jak poznawanie jego kultury czy zabytków. Podpowiadamy, co koniecznie trzeba zjeść w Egipcie, na Wyspach Kanaryjskich, w Chorwacji...
-
Kuchnia świata dla początkujących: Tajlandia, Brazylia, Argentyna, Maroko, Indie
Jesień i zima to czas egzotycznych, dalekich podróży. Planujesz pierwszy pobyt w Tajlandii, Brazylii, Argentynie, Maroku lub w Indiach? Podpowiadamy, co można tam zjeść!
-
Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska
Mieszkańcy Barcelony bardzo poważnie traktują jedzenie. "Gdzie jadłeś?", pytają z nietypowym zainteresowaniem. Od odpowiedzi zależy, czy uznają nas za osobę wyróżniającą się smakiem, czy za kogoś, kto wymaga poprowadzenia za rękę. Barcelona od...
-
10 miejsc na świecie, które są rajem dla łasuchów
Słodka turystyka? O tak! Prawdziwi znawcy tematu powiedzą, że jedno życie to za mało, bo miejsc na świecie, które mogą pochwalić się oryginalnym deserem jest tyle, że od samego myślenia o nich mocniej pracują ślinianki. My wybraliśmy 10 miejsc,...
-
Najbardziej ekstremalne jedzenie świata
Najostrzejsze, najbardziej śmierdzące, niebezpieczne, najdroższe, odpychające jedzenie świata. Czyli coś dla fanów doznań ekstremalnych.
-
Japonia. Umami - piąty smak odkryty zaledwie 100 lat temu
Ten tajemniczy piąty smak odkryty został w Japonii na początku zeszłego wieku. Nazwa smaku umami pochodzi od japońskiego słowa umai, czyli pyszny
-
I po archeologicznej sensacji roku. Mógł powstać scenariusz trzeciej części serialu "Wikingowie", ale jeszcze nie teraz
-
Wakacje 2022 za grosze. Trzy tanie kierunki, w których wypoczniesz jak celebryta
-
Wakacje 2022. Polacy pokochali nowy kierunek. Na tej wyspie zastąpiliśmy Rosjan
-
Wakacje 2022. Taniej niż nad Bałtykiem, a sceneria jak z raju. Nowy kierunek Polaków
-
Chorwacja - gdzie najlepiej wybrać się na krótki wyjazd? Trzy kierunki, w których nie brakuje atrakcji
- W tych hiszpańskich kurortach chce się wypoczywać! Ceny? Już od 2500 zł za All Inclusive
- Jesteś uważny i znasz geografię Polski? W takim razie z tego quizu będziesz mieć komplet
- Symbol stolicy Francji w bardzo złym stanie. Wyciekły poufne raporty. "Gdyby Gustaw Eiffel odwiedził to miejsce, zemdlałby"
- Wakacje w Polsce droższe niż all inclusive w Hiszpanii? Porównujemy koszty
- Gdzie na weekend w Polsce? TOP trzy najpiękniejsze miejsca na krótki wypoczynek
-
Kuchnia polska. Śliwowica, oscypek i inne specjały
Wytwarzane tradycyjnymi metodami, bez polepszaczy, konserwantów i dodatków smakowych. Nasze, polskie, swojskie. Nie jadłeś? Spróbuj!
-
Podróże kulinarne. Francja - naleśniki Suzette
Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser. Zdradzamy jego historię pochodzenia i prosty przepis
-
Podróże kulinarne. Góralskie smaki regionalne
Zimowy wyjazd w góry to znakomita okazja by spróbować polskich, słowackich i czeskich przysmaków regionalnych.
-
Pierogi z różnych zakątków świata
Smaki z dzieciństwa? Ja pamiętam dwa najważniejsze: mleko prosto od krowy i pierogi z soczewicą. Takich, jakie robiła moja babcia, już nikt nie powtórzy. Ale gdyby się komuś udało, niech da znać.
-
Hiszpania. Katalonia. Wycieczka po winnicach
Katalonia jest jednym z największych producentów wina w Hiszpanii, a jej flagowym produktem jest cava (wino musujące). Wycieczka po regionie Penedes pozwala nasycić oczy pięknymi krajobrazami, a także rozkoszować się wyśmienitymi lokalnymi winami.
-
Normandia. Jabłecznik - smak raju
W Normandii i Bretanii należy pilnie wytężać wzrok, by nie przegapić rzeczy najważniejszych. Jeśli na wiejskiej chałupie zobaczysz kołysaną morską bryzą tabliczkę z napisem: "Ici vente de cidre" - trzeba natychmiast zapukać do drzwi i zażądać...
-
Szlakiem herbaty. Wszystko zaczęło się w Azji...
W Chinach, herbata uprawiana jest prawdopodobnie od 5 tys. lat. W naszej erze zawitała najpierw do Mongolii i Tybetu, a ok. 803 r. do Japonii. W Europie trzeba było na nią czekać jeszcze 800 lat. W XVI w. pojawiła się najpierw we wschodniej Rosji,...
-
Kuchnia angielska: naprawdę dobre jedzenie w Londynie
Kiedyś angielska kuchnia była obiektem niezliczonych żartów, w których celowali zwłaszcza Francuzi. Dziś smakoszy zachwycają nie tylko angielskie restauracje z pierwszej światowej ligi, ale też zwyczajne puby i knajpki z kuchnią etniczną. Na świet...
-
USA. Kalifornia. Podróże szlakiem wina
Europa ma Prowansję i Toskanię, Ameryka Kalifornię. Miejsca, gdzie czas płynie inaczej, krajobrazy są piękne, ludzie sympatyczni, a wina genialne. Największe wrażenie zrobiła na mnie słoneczna, bogata Kalifornia.
-
Wielkie piwa z małej Belgii
Mówi się, że Belgowie mają 360 gatunków piwa, po jednym na każdy dzień roku. Pięć pozostałych dni zarezerwowano dla tych, których jeszcze nie ma, ale wkrótce zostaną wymyślone. Ale to wszystko i tak nieprawda, bo belgijskich piw jest grubo ponad...
-
Kuchnia japońska. Japońskie alkohole
Obecnie ze wszystkich napojów alkoholowych Japonia eksportuje najwięcej piwa Sapporo, ale najbardziej japońskim alkoholem pozostaje sake.
-
Kuchnia Hiszpanii. Hiszpańskie wina
Hiszpania eksportuje wina od czasów rzymskich, mimo to podróżnicy mogą poczynić na miejscu wiele przyjemnych odkryć.
-
Kuchnia Karaibów. Romans z rumem
Nigdzie indziej rum albo koktajl na rumie nie smakuje tak dobrze jak na Karaibach. Zresztą wyobraź sobie: tropikalna plaża i wy dwoje ze szklaneczkami zimnego mojito albo daiqiuri. A właściwości rumu zachwalał już Lord Byron w "Don Juanie": "Nic n...
-
Kuchnia hinduska. Jak hinduskie curry podbiło świat
Dawno, dawno temu w curry było wszystko, w co święta ziemia indyjska obfitowała: ryby, drób, warzywa, mięsa - nawet wołowina. Dziś niezmienne są trzy rzeczy, bez których nie ma tej potrawy. Przyprawy korzenne - świeżo mielone i prażone. Ryż. Oraz...
-
Kuchnie świata. Smaczne historie!
Na naszych talerzach pojawiają się specjały, których nazwy tak bardzo się zadomowiły, że nawet nie przypuszczamy, jakie niezwykłe nazwiska, miejsca lub historie się za nimi kryją. Każdy, kto chce uchodzić za smakosza, powinien je poznać.
-
Hiszpania. Kuchnia hiszpańska, czyli viva Espana, Olé!
Unikaj wielkich restauracji dla turystów. Jedz w małych miasteczkach miejscowe dania.
-
Chiny od kuchni. Kuchnia chińska
Nie zaglądać do kuchni? W Chinach to niewykonalne - i niewskazane, bo jest czym karmić zmysły!
-
Papryczki chili, czyli kuchnia ostra jak diabli!
Krzysztof Kolumb odkrył nie tylko Amerykę, ale i... papryczkę chili. Najostrzejsza z przypraw znalazła swoje miejsce w kuchniach całego świata.
-
Włochy. Kuchnia włoska: Viva la pizza!
Pizza jest daniem egalitarnym - jadają ją i bogaci, i biedni, a jej główna cecha to... prostota.
-
Kuchnia wietnamska, czyli ale sajgon!
Wietnam żyje na ulicy. Tu skorzystasz z usług golarza, poplotkujesz przy jaśminowej herbacie, załatwisz sprawy biurowo-biznesowe, możesz się też wyspać. I zjeść.
-
Ziemia obiecana, czyli kuchnia amerykańska
Powszechna w Polsce opinia o amerykańskiej kuchni głosi, że w USA jada się głównie hamburgery z frytkami i niesmaczne pieczywo z wędlinami, które nie umywają się do naszych. Tymczasem Ameryka to raj dla smakoszy.
-
Dziwne alkohole - ze śliny, węża i robaków!
Jest rzeczą niepojętą, jak wielka jest inwencja ludzka w wymyślaniu napojów alkoholowych. Wódka z końskiego mleka, z robaków lub jaszczurek, z przeżutej przez stare kobiety kukurydzy? Wszystko, o czym marzysz - a raczej wszystko, co tylko...
-
Jedźcie i jedzcie - festiwale kulinarne na świecie
Nie baw się jedzeniem - pamiętasz, ile razy to słyszałeś, gdy byłeś dzieckiem? A właściwie dlaczego nie? Przeczytaj nasz przewodnik po kulinarnych festynach Europy. Zabawa jedzeniem to jest to! Wybór imprez jest bardzo subiektywny: chodziło o to,...
-
Smaki Arabii, czyli kuchnia arabska!
Pełna prostoty, ale i aromatycznych przypraw, pracochłonna, ale ściśle związana z naturą, słodko-gorzka, a przy tym oparta na żelaznych regułach. Kuchnia Arabii.
-
Rosja. Kuchnia rosyjska
Z kuchni rosyjskiej najlepiej znamy wódkę i strogonowa. Rzadziej bliny oraz pielmienie. A już naprawdę niewielu ma pojęcie o królowej rosyjskich zup - pochlopce.
-
Celebryci świata deserów
Kilka wymyślono przez przypadek, kilka z miłości lub na cześć znanej osoby. Potem deser "zrastał się" z imieniem lub nazwiskiem obdarowanego, by z czasem zacząć samodzielny sławny żywot, o twórcy lub protoplaście zapominając. Kto dzisiaj wie, kim...
-
Włochy. Tradycje kulinarne - risotto
Jeśli spytasz znajomych o najpopularniejszą włoską potrawę, usłyszysz pewnie o pizzy i spaghetti. Mało kto powie: risotto. A przecież dla Włochów z północy to podstawa codziennego menu.
-
Klasztorna dieta
Na świecie od dawna, w Polsce ostatnio świetnie sprzedaje się jedzenie (i napoje) wytwarzane w klasztorach. Dlaczego? Przyszła moda na produkty zdrowe, robione według starych, tradycyjnych receptur, bez chemii i polepszaczy. Słowem, niefałszowane....
-
Gin z butelki
Anglicy mówią, że wódka jest dla inteligentnych, a gin dla tych drugich. U nas wódka służy do upijania się, a drinki na ginie są modne wśród artystów, biznesmenów, polityków. Co kraj, to obyczaj
-
Podróże kulinarne: kuchnia japońska
Wyspy Japońskie są ojczyzną chyba najbardziej na całym świecie zróżnicowanej, zdrowej i estetycznie atrakcyjnej kuchni