W paczce miały być przyprawy. Celnicy znaleźli szary proszek. Na "etykiecie" imię i nazwisko zmarłego

Puszka, a w niej worek foliowy z szarym proszkiem, zaintrygowała celników w Szczecinie. Miała zawierać przyprawy. Jednak zamiast miejsca pochodzenia aromatycznej rośliny - na "etykiecie" przesyłki można było przeczytać imię i nazwisko zmarłego, datę kremacji oraz nazwę domu pogrzebowego. Sprawę w związku z podejrzeniem zbezczeszczania zwłok przekazano szczecińskiej policji.

Więcej informacji o Polsce i świecie przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Niewygody podróży? Ten wynalazek sprawi, że w samolocie wyśpisz się jak we własnym łóżku

Przesyłka została nadana w Kanadzie i miała trafić do odbiorcy w Chociwlu, mieście położonym w województwie zachodniopomorskim, ok. 60 km od Szczecina. "Prawdopodobnie nadawca chciał obejść restrykcyjne przepisy dotyczące sprowadzania zwłok do Polski" - poinformowała rzeczniczka prasowa Izby Administracji Skarbowej w Szczecinie Małgorzata Brzoza.

USA otwierają się na turystówUSA otwierają granice. Czy wszystkie szczepionki będą honorowane?

Celnicy bardzo zdziwieni

"Funkcjonariusze służby celno-skarbowej pracujący w oddziale celnym przy Poczcie Polskiej, którzy kontrolowali przesyłkę, byli bardzo zdziwieni rodzajem substancji, która miała być przyprawami. W paczce znajdowała się  plastikowa puszka z informacją z imieniem i nazwiskiem zmarłego, dacie i numerze kremacji oraz nazwie domu pogrzebowego. Wewnątrz puszki znajdował się worek foliowy z szarym proszkiem" – dodaje Brzoza.

W deklaracji celnej napisano, że w paczce mają znajdować się przyprawy o wartości 40 dolarów kanadyjskich (około 130 zł). W związku z podejrzeniem nielegalnego przywozu ludzkich prochów sprawę przekazano szczecińskiej policji.

Źródło: Izba Administracji Skarbowej w Szczecinie

TripAdvisor to jeden z najpopularniejszych serwisów z opiniami, z którego korzystają miliony ludzi na całym świecie - również w PolsceMilion fałszywych recenzji na Tripadvisorze. Jak nie dać się oszukać?

 

Więcej o: