pizza
-
Tyle kosztuje najdroższa pizza w Polsce. "W tej cenie znalazłbym pizzę we Włoszech i lot w dwie strony"
Wzrok miłośników pizzy zazwyczaj kieruje się w stronę słonecznej Italii. To w końcu jeden z symboli i nieodzownych elementów nie tylko włoskiej kuchni, ale i całego kraju. Jednak osoby, które chcą odbyć niebanalną, kulinarną podróż (i mają zbędne...
-
Nie każdy bohater nosi pelerynę. Turysta zgłodniał na szczycie góry, dostawca spisał się na medal
Dostawcy jedzenia często mierzą się z wieloma utrudnieniami, a wszystko po to, by uszczęśliwić głodnego klienta. Poza uciążliwymi warunkami pogodowymi, znalezieniem właściwego adresu czy pokonaniem setek schodów, niektórzy kurierzy wyróżniają się...
-
Najlepsze restauracje w Bolonii: gdzie warto zjeść w stolicy regionu Emilia-Romagna? Podpowiadamy
Na pytanie o to, gdzie są najlepsze restauracje w Bolonii, trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Bolonia, stolica regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech, jest bowiem jednocześnie stolicą dobrego, włoskiego jedzenia. Sprawdzamy, gdzie i co warto...
-
Włoskie miasto dopięło swego: sztuka wypiekania pizzy wpisana na listę UNESCO. "To historyczne zwycięstwo"
"Zwycięstwo!" - napisał na Twitterze włoski minister rolnictwa Maurizio Martina na wieść o tym, że na listę światowego dziedzictwa UNESCO została wpisana... sztuka wypiekania neapolitańskiej pizzy.
-
Neapol kuchnia
Chyba wszyscy wiedzą, że pizza pochodzi z Włoch. Jednak miasto narodzin tej potrawy nie jest już tak powszechnie znane. A to popularny wśród turystów na całym świecie Neapol! W trakcie podróży do tego miasta nie możemy więc zapomnieć o zjedzeniu...
-
60% Polaków je pizzę przynajmniej raz w miesiącu. Zobaczcie, czego jeszcze nie wiecie o swojej ulubionej potrawie
Koło uważane jest za wynalazek wszech czasów. Dlaczego? Pewna charakterystyczna grupa łakomczuchów twierdzi, że koło umożliwiło stworzenie innej wspaniałej rzeczy - pizzy. Wspomnianą grupa to tzw. pizzożercy lub pizza lovers, jednak terminologia...
-
Włochy. Kuchnia włoska: Viva la pizza!
Pizza jest daniem egalitarnym - jadają ją i bogaci, i biedni, a jej główna cecha to... prostota.