We Włoszech trwa wielkie święto. Powód? Sztuka wypiekania neapolitańskiej pizzy została oficjalnie wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Tak jednogłośnie zdecydowała komisja UNESCO podczas spotkania na wyspie Jeju w Korei Południowej.
Komisja uzasadniła swój wybór następująco:
Kulinarna wiedza związana z tworzeniem pizzy, która obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, dialekt, sposób ugniatania ciasta, umiejętność pokazów i dzielenia się nią z innymi, jest bezdyskusyjnym dziedzictwem kulturowym.
Przeczytaj swój horoskop na nowy rok i sprawdź, co cię czeka w 2018 roku!
"Batalia" o wpisanie sztuki wypiekania pizzy neapolitańskiej na listę UNESCO trwa od 2009 roku. Inicjatorami i głównymi orędownikami pomysłu było stowarzyszenie neapolitańskich mistrzów wypiekania pizzy, nazywanych pizzaioli, i zawiązek włoskich rolników Coldiretti. Wspólnymi siłami pod wnioskiem "za" zgłoszeniem kandydatury pizzy z Neapolu udało im się zebrać ponad dwa miliony podpisów!
Burmistrz Neapolu, Luigi de Magistris, to, co się wydarzyło, nazwał "historycznym wyróżnieniem" i "wielkim zwycięstwem Neapolu i neapolitańskiej sztuki wypiekania pizzy". Jak na zwycięstwo reagują mieszkańcy Neapolu?
Będziemy jeść jeszcze więcej pizzy!
- zapowiadają.
Radość była ogromna, a sami pizzaioli ze szczęścia wyszli fetować "zwycięstwo" na ulice. Mało tego, w dziesiątkach pizzerii w całym Neapolu i okolicach serwowano darmową pizzę.
Przeczytaj swój horoskop na nowy rok i sprawdź, co cię czeka w 2018 roku!
Wyjątkowość neapolitańskiej pizzy, czyli po prostu Margarity, polega przede wszystkim na jej składnikach. Pizza składa się tylko z kilku specjalnie dobranych ingrediencji: sosu pomidorowego z pomidorów San Marzano, mozzarelli z mleka bawolego, oliwa z oliwek i bazylii.
Skoro Włochom udało się z pizzą, może i my powinniśmy zgłosić polskie specjały na światową listę dziedzictwa UNESCO?
Sprawdź się w QUIZIE: Co wiesz o kuchni włoskiej? Sprawdź się w quizie przygotowanym przez rodowitego Włocha
To cię zainteresuje:
Minus 60 stopni Celsjusza w styczniu i minusowe temperatury nawet w maju. Jak żyje się w tej wsi?