Pate
-
Wakacyjna TOP-lista: Kenia. W rytmie oceanu
Piaszczyste plaże, rafy koralowe, starożytne miasta i, przynajmniej na razie, błogi spokój. Czy trzeba czegoś więcej?
Piaszczyste plaże, rafy koralowe, starożytne miasta i, przynajmniej na razie, błogi spokój. Czy trzeba czegoś więcej?
Paryżu Park Narodowy Tusheti w Gruzji Gingerbread Neighbourhood (ważny zabytek architektury Haiti) Historyczne systemy wodne Deccan Plateau w Indiach Stadion Sardar Vallabhbhai Pate w Indiach Świątynia Mam Rashan w Iraku Łaźnia Inari-yu w Japonii Dystrykt Iwamatsu w Japonii (portowe miasto na wyspie
Zakupiłam we Włoszech w słoiczku coś co się nazywa Pate di pomodoro i Pate di Asparagus. Obie rzeczy są przepyszne (próbowałam przed zakupem i było jeszcze coś takiego z czosnku, i z karczochów) pomidorowa zawiera jakby płatki chili w oliwie, a jest czymś w rodzaju pomidorowej pasty do chleba.. jest
Mam akurat w spizarni 2 sloiczki: pate' paprykowe i grzybowe. Pate' di peperoni: papryka, oliwa extravergine, ocet, sol. Bez konserwantow. 200 g 2,65 euro Pate' di funghi / pleurotus ostreatus, czyli boczniak ostrygowaty /: grzyby, oliwa extravergine, ocet, sol. Bez kosnerwantow. 200 g 3,00 euro
coś w tym stylu? można spóbować zrobić samemu w domu
To pate pomidorowe kupisz w Polsce jako pesto rosso najczęściej. Firma Gaea robi pasty z bakłażanów, pieczonej papryki, oliwek.
'dokładnie prawie' coś takiego Ponawiam pytanie, gdzie kupić, jak ewentualnie zrobić?
wyłożyłam posiekaną cebulkę i gałązki rozmarynu - podsmażyłam, dolałam koniaku i całość podsmażyłam aż połowa płynu odparowała. Wyrzuciłam rozmaryn a płyn z patelni przelałam do blendera, dodałam wątróbki i zmiksowałam, następnie dodałam resztę masła oraz soli, pieprzu i gałki do smaku. Całość
po wpisaniu pate+avocado do gugla to właśnie najwiecej przepisów wyskakuje na to smoked mackerel and avocado pate :-) PS. Nie jest to dla "dietowców" ;-)
pate jest znacznie szybsze w zrobieniu niz polski pasztet - nie trzeba go piec :-) -- Zapraszam: Niebo w gębie
Jesli chodzi o moja własną watrobę, to nie mam sumienia, ale jem. Tucz gęsi w celu otrzymania stłuszczonych wątrób (bo z takich najlepiej udaje się foie gras pate) jest barbarzyństwem. Barbarzyństwem jest też zabijanie cielatek o wielkich, niewinnych oczach i zabijanie małych wesołych prosiaczków by
drobiowymi, dodac 2 lyzeczki soli, troche pieprzu i lyzke koniaku. Marynowac miesa w lodowce przez 2 do 5 dni. w foremce do pate ukladac warstwe mielonego miesa, na to polozyc kawalki miesa, przykryc miesem mielonym. Foremke z pate zawinac w dwie lub trzy warstwy folii aluminiowej i dobrze zawinac