Tapa

Więcej o:

Tapa

  • Rozrywki

    do sherry pojawił się w Andaluzji w XIX wieku. Tapa to niewielka porcja jedzenia - np. koreczek anchois, pulpet, garść oliwek, plaster sera czy szynki. Małe tapas, wybierane przez kelnera, są zazwyczaj podawane do drinka bezpłatnie. Za większe (raciones) trzeba płacić. BD

  • Duszniki Zdrój

    dwukolorowe kartki z odciskiem swoich dłoni. Tapa i bai-lan Budynek stoi przy trasie prowadzącej do przejścia granicznego w Kudowie. Widać stąd jego bryłę ozdobioną drewnianymi wolutami i krytą gontem. Kamienny próg jest solidnie wytarty - pierwsi pracownicy przeszli tędy w 1605 r. W wykuszu zachował

  • Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska

    bardzo pomysłowa, szczególnie w wyjątkowo popularnych lokalach oferujących tapas baskijskie pintxos. Danie większe od tapa nazywa się porcion. Z kolei duża porcja przeznaczona dla więcej niż jednej osoby to racion, a jej połowa to media racion. Przekąskami można się najeść, zwłaszcza gdy zagryza się kawałkiem

  • Kuchnia hiszpańska - aż cieknie ślinka!

    ), tapa (przekąska) i ración (pełen talerz). Każda osoba dostaje widelec, którym sięga do wspólnego półmiska. Można zamówić jeden ich rodzaj, a w niektórych miejscach, jak San Sebastian, brać je samodzielnie z baru, ale płaci się zawsze na samym końcu wizyty. Na południu przystawki często są podawane

  • Fidżi

    potrzeb. Przed wejściem należy zdjąć buty (miejscowi rzadko kiedy je noszą), bowiem podłoga wyłożona jest matami. Na podłodze jada się, śpi, dyskutuje. Jako ozdoby wiesza się malowanki zwane "tapa". Na radio czy telewizor mogą pozwolić sobie tylko najbogatsi. Zresztą i tak nie wszędzie jest elektryczność