Syczuan

Więcej o:

Syczuan

  • W Zachodnim Syczuanie: Wędrówki z panem Li

    Przed wyjazdem do Syczuanu sięgnęłam do nowego wydania "Dzikich łabędzi" Jung Chang, opowieści o losach trzech pokoleń kobiet we współczesnych Chinach. Dzieje się właśnie w Chengdu, stolicy Syczuanu, w zachodniej części Chin. Jest 1968 rok, trwa rewolucja kulturalna. Czerwoni Gwardziści zamykają

  • Dorota Kobierowska, dziennikarka

    Na ponadtrzytysięczną górę wiodą trzy drogi. Nasza prowadziła leśnymi duktami i schodami wykutymi w skale. Na stromych odcinkach zamożni chińscy pielgrzymi mogli skorzystać z lektyki niesionej przez dwóch kulisów. Wędrówka trwała trzy dni z noclegami w przydrożnych klasztorach. Były to drewniane,

  • Wakacje w Chinach? Trudne, ale możliwe

    podróży w jednej osobie: uczciwy, pomocny, znakomicie mówi po angielsku. Załatwia najtańsze bilety lotnicze i kolejowe w Chengdu, zna ciekawe miejsca, o których nie piszą przewodniki, towarzyszy w wycieczkach do zachodniego (tybetańskiego) górskiego Syczuanu i do prowincji, w których mieszkają chińskie

  • Chiny od kuchni. Kuchnia chińska

    z Szanghajem oraz zachodnią z centrum w prowincji Syczuan. Pomimo tego podziału istnieją liczne zbieżności. Najchętniej spożywanym mięsem jest na ogół wieprzowina i drób; wśród warzyw prym dzierży kapusta, za nią cebula, ogórki, bataty czy bambus. Najbardziej znane przyprawy to imbir, sos sojowy, olej sezamowy

  • Kurczak po seczuańsku - przepis na danie inspirowane kuchnią chińską

    Kurczak po seczuańsku - co to? Kurczak po seczuańsku jest doskonałą propozycją na obiad dla osób, którym znudziły się już tradycyjne kotlety z piersi czy potrawka z kurczaka. Danie to pochodzi z prowincji Syczuan, mieszczącej się w południowo-zachodnich Chinach. Warto pamiętać, że kuchnia

  • Kuchnia chińska - kulinarny savoir-vivre

    oparciu o mięsne wywary. Charakteryzuje je słodko-kwaśny smak. Tutaj również cieszą się popularnością ryby i owoce morza, ale także potrawy wegetariańskie. W centralnej części (Syczuan, Hunan) najczęściej jada się wieprzowinę i wołowinę. Przyrządzane potrawy są bardzo pikantne, stosuje się m.in. chilli

  • Kurczak gong bao - syczuański przysmak

    Kurczak gong bao ? co to jest? Kurczak gong bao (inaczej kurczak kung pao) to potrawa pochodząca z chińskiej prowincji Syczuan. Mówi się, że autorem pomysłu na nią był gubernator owej prowincji, Ding Baozhen, żyjący w XIX wieku. Prawdopodobnie zainspirował się lokalną potrawą, ale doprawił

  • Top 15. Najsłodsze zwierzęta świata

    prowincjach Syczuan, Gansu i Shaanxi w Chińskiej Republice Ludowej. Objęta jest ochroną z powodu dużego ryzyka wymarcia, które spowodowane jest jej niską rozrodczością i ograniczeniem obszarów dla niej dostępnych. Pandy są zazwyczaj grube, ich ciało ochrania ciepła sierść utrzymująca temperaturę w chłodnym