Już za naszą zachodnią granicą możemy sporo dowiedzieć się o tajemnicach kuszących tabliczek. Muzeum Czekolady Lindt-Imhoff w Kolonii to nie tylko wspaniały obiekt architektoniczny, ale przede wszystkim, pełne zanurzenie w czekoladowym świecie: historia, detale uprawy i produkcji, cukiernicy przy pracy, niesłychane aromaty oraz setki brązowych figurek - od Mikołajów po zajączki. Obok muzeum stoi trzymetrowa fontanna, z której nieustannie spływają gorące kakaowe fale - naturalnie do degustacji!
shutterstock
Schokoladenmuseum
Schokoladenmuseum
W Europie królestwem czekolady jest jednak Belgia . Tour-operatorzy oferują tu wycieczki kakao- znawcze połączone z degustacją pralinek i deserów. Jeśli zaś znajdziemy się " przypadkiem" w kwietniu w osławionej Brugii ujrzymy niesłychany festiwal " Choco-Late" , na którym mistrzowie kuchni popisują się największymi dziełami słodkiej sztuki.
shutterstock
Innym festiwalem dla uzależnionych jest turyńskie Cioccola-TO , które przyciąga nawet milion gości! Nie każdy wie, że to właśnie w tym włoskim mieście, poza Fiatem, powstała gianduja - pyszna kombinacja orzechów laskowych i czekolady, która dała początek słynnej Nutelli. Legenda głosi, że odcięci przez Napoleona od dostaw surowca cukiernicy, musieli orzechami zastąpić braki kakao i tak powstał ten rewelacyjny przysmak. Z kolei, miasto Perugina to dom słynnych cukierków Baci a zarazem centrum czekoladowego kształcenia. Można tu odbyć pełen kurs twórczości w ciemnej aromatycznej masie.
Trudno też nie wspomnieć o Szwajcarii i słynnych fioletowych krowach. Miłośnicy mlecznej czekolady mogą wsiąść do pociągu Swiss Chocolate EuroRail i odbyć tournee po miejscach produkcji wspaniałych słodyczy. Malowniczo położona fabryka Nestle w Broc stale zaprasza na degustacje. W Zurychu znajdziemy najlepsze trufle szampańskie, zaś w Lozannie sklep " Blaundel" oferuje, bagatela, 120 smaków pralinek.
Schokoladenmuseum
Amerykański potentat czekoladowy Hershey zaprasza do magicznej krainy w stanie Pensylwania . Znajdują się tu m.in. park rozrywki, zoo, hotel, a nawet Spa. Wszystko przypomina filmową fabrykę Charliego. Czy trzeba kogoś przekonywać do kąpieli w kakaowej pianie lub też maski na ciało z czekoladowego fondue? Naturalnie, komercja w tym miejscu może nieco zemdlić.
shutterstock
shutterstock
shutterstock
Wreszcie, jeśli poza rozkoszą podniebienia szukamy również pożytecznych celów podróży, możemy udać się do Kostaryki , gdzie w regionie Talamanca poszukiwani są ochotnicy do pracy z grupą lokalnych kobiet przy produkcji czekolady oczywiście. Nauczymy się tutaj wszystkiego o hodowli kakaowców i całym procesie przetwórczym, a jednocześnie wesprzemy tych, którym wiedzie się nieco gorzej. Możliwe, że po takim doświadczeniu kostka deserowej w ustach nabierze jeszcze głębszego smaku.
shutterstock
shutterstock
Odchudzającym przypominamy, że czekolada pełna jest wartości odżywczych i substancji anty-rakotwórczych, odmładzających, poprawiających humor i sprzyjających miłości.
AUTORKA: AGATA CHABIERSKA
Zobacz także: