Internetowa moda na jedzenie muchomorów. "Może mieć opłakane konsekwencje"

"Dzisiaj rozpoczęłam nową przygodę w moim życiu. Związana jest ona ze zbieraniem, suszeniem, a następnie jedzeniem muchomora" - napisała na swoim profilu w mediach społecznościowych jedna z internautek. Co więcej, od pewnego czasu w sieci kwitnie handel tymi suszonymi grzybami.

Po tym, jak użytkowniczka Facebooka tworząca wpisy pod nazwą "O zapachu słońca" wyjawiła, że zamierza rozpocząć przygodę ze zbieraniem, suszeniem i jedzeniem muchomorów czerwonych — trującego gatunku grzybów — w sieci wybuchła żarliwa dyskusja. Oprócz fali krytyki pojawiły się również głosy poparcia dla decyzji twórczyni. 

Żarliwa dyskusja

- Większość moich znajomych je te magiczne grzyby regularnie i od wielu lat, a ja nigdy nie czułam takiej potrzeby, aż do września tego roku. - napisała internautka Eff w jednym ze swoich postów w mediach społecznościowych. Mimo że jakiś czas temu wpis został usunięty przez twórczynię — dyskusja nie cichnie. 

To banalnie proste. Jeśli ktoś wpaja Ci od małego że coś jest trujące, to przecież musi być. Bo po co komu używać własnego rozumu?

- napisała jedna z użytkowniczek Facebooka pod postem. Pojawiło się również sporo głosów krytycznych:

Filmy z TikToka są dla was wyznacznikiem wiedzy? Pani na fb lekarzem?
Czy Ziołowa Królowa z TikToka jest lekarką? Czy powołuje się na jakiekolwiek badania?

Stanowisko w tej sprawie zdecydowały się również zająć Lasy Państwowe, zamieszczając obszerny post na facebookowym profilu. Pojawiają się w nim między innymi liczne ostrzeżenia o niebezpieczeństwie, z jakim wiąże się jedzenie muchomorów czerwonych. Choć każdy organizm może zareagować inaczej na toksyczne substancje, do najczęstszych objawów zatrucia należą: zaburzenia percepcji słuchowej i wzrokowej, lęk, zmęczenie, nudności, zaburzenia orientacji w miejscu i czasie. - Jeżeli dojdzie do ciężkiego zatrucia, mogą również wystąpić drgawki toniczno-kloniczne, bądź może dojść do psychozy paranoidalnej, która trwać może kilka dni. - czytamy na stronie Lasów Państwowych.

Reakcja ekspertów

Muchomor czerwony jest najbardziej znanym trującym grzybem w polskich lasach — dawniej robiono z niego domową truciznę na muchy. Obecnie, mimo walorów estetycznych i barwnych kolorów, lekarze, grzybiarze i leśnicy kategorycznie odradzają przyrządzania z niego potraw. 

Nowa internetowa moda może mieć opłakane konsekwencje. (...) Kiedyś sądziłam, że grzybami można się zatruć jedynie przez pomyłkę. 

- wspomina na swoim profilu w mediach społecznościowych dr Ewa Stawiarska, znana jako "Doktorka_od_7_bolesci". Warto jednak wspomnieć, że niektóre gatunki muchomorów — jak muchomor czerwieniejący — są jadalne i smaczne. Ich zbieranie lepiej jednak pozostawić znawcom, dzięki czemu minimalizujemy ryzyko pomyłki, która może skończyć się tragicznie.  

Źródło: Gazeta Wyborcza, Lasy Państwowe 

Więcej o: