Oprócz najbardziej znanych potraw słowackich, takich jak bryndzové halušky czy vyprážaný syr (koniecznie z hranolkami i tatárską omácką , czyli z frytkami i sosem tatarskim), warto spróbować tych mniej znanych, a równie smacznych. Bardzo dobre są gulasze ( guláš ), choć zawsze należy się upewnić, z jakiego mięsa je przyrządzono - najpopularniejsze są bravcové , czyli wieprzowe. Spišský , segedinský czy madarský najlepiej smakuje z knedlikami ( knedla ) i dużą ilością sałatek.
Nim zamówimy drugie danie, przyjrzyjmy się spisowi zup ( polievky ), gdyż mogą się w nim znaleźć prawdziwe specjały: cesnaková , cibulová lub paradajková - koniecznie ich trzeba spróbować, jak zresztą wielu innych. Dla pewności dodajmy, że ta ostatnia to po prostu pomidorowa. Kto nie ma ochoty na mięso, na pewno nie pożałuje skosztowania zeleninového rizota , pełnego odżywczych warzyw. Dobrym wyborem będzie też zamówienie pirohów (istnieje wiele regionalnych odmian tej potrawy), które nieznacznie różnią się od świetnie nam znanych pierogów, ale smakują wyśmienicie. Z przyjemnością uraczymy się również palacinkami , czyli naleśnikami, podawanymi przeważnie na słodko, z dużą ilością owoców.
Kierowcom na upalne dni można polecić odżywczy napój kofola - to rozlewana do kufli swoista odmiana coli o lekko ziołowym smaku. Warto jej chociaż spróbować. Natomiast na pytanie o herbatę ( caj ) często usłyszymy w odpowiedzi drugie pytanie: cierný czy ovocný ? Nie należy się jednak tym martwić, w wielu lokalach bowiem oferowana jest także inna herbata, zwłaszcza w cajovnach , czyli herbaciarniach. Będąc w schroniskach górskich, można zapytać, czy przypadkiem nie maj1ą bylinkového caju , tj. herbaty przyrządzanej ze zbieranych ziół - ma niepowtarzalny smak i zapach.
Nie pozostaje zatem nic innego, jak życzyć dobru chut - smacznego!