Gofio - mąka z mielonego i prażonego jęczmienia, kukurydzy lub pszenicy. Piecze się z niej placki, lepi kluski, dodaje do zup, lodów czy płatków śniadaniowych. Ta "pamiątka" po kuchni Guanczów jest na Wyspach Kanaryjskich tak powszechna jak chleb
Sos mojo- podaje się go praktycznie do wszystkiego. Występuje w dwóch wersjach: mojo picón, czyli mieszanka chili, czosnku, kminku, octu, papryki i oliwy (do mięs, ziemniaków, gofio), oraz mojo verde, w którym zamiast chili jest pietruszka i kolendra (do ryb)
Queso - czyli ser. Występuje w trzech rodzajach: jako pyszny miękki kozi queso tierno, dojrzały queso curado lub queso de flor z mleka zakwaszanego kwiatami ostu.
Papas arrugadas - ziemianki w mundurkach, kiedyś gotowane w wodzie morskiej, dziś po prostu z dużą ilością soli. Podawane z sosem mojo
Sancocho - gulasz rybno-ziemniaczany podawany z papas arrugadas, gofio i mojo
Bienmesabe - słodki sos z mielonych migdałów, żółtek i syropu. Polewa się nim lody i pieczone banany. "Bienmesabe" znaczy "bardzo mi smakuje".