jedzenie
-
Zdjęcie pasażera wywołało dyskusję. "Licz na to, że nie będzie leciał razem z tobą"
Zdjęcie z lotniska wzbudziło ogromne zainteresowanie w mediach społecznościowych. Przedstawia ono nietypowy bagaż podręczny jednego z pasażerów. - Gdy czekałem na samolot, on spożywał w poczekalni śmierdzące jajka na twardo - napisał autor zdjęcia.
-
Spleśniałe kanapki w Pendolino. Takiego poczęstunku nikt się nie spodziewał
Takiego poczęstunku nikt nie chciałby otrzymać. Członek Platformy Obywatelskiej opublikował na swoim Twitterze zdjęcie kanapek, które otrzymał podczas podróży Pendolino. Świeżość posiłku pozostawiała wiele do życzenia.
-
W Wietnamie jest pysznie, ale nie warto tu jadać wszystkiego. Zobacz, jakie dania zaskoczyły podróżnika Andrzeja Mellera i blogerkę Beatę Ufniarz
Kuchnia w Sajgonie jest pyszna i tania. Udowadnia to Andrzej Meller i Beata Ufniarz. Uliczne stragany wprawdzie nie należą do najpiękniejszych, ale wśród nich znaleźć można prawdziwe kulinarne przysmaki. Beata i Andrzej spróbowali niemal wszystkic...
-
6 kulinarnych specjałów które sprawią, że zapragniesz natychmiast przeprowadzić się do Hiszpanii
By zasmakować w hiszpańskiej kuchni, wcale nie trzeba jechać na Półwysep Iberyjski - jest słynna na cały świat i chętnie kopiowana. Ale gdy pomyślimy, że Hiszpanie mają to wszystko na co dzień Oto 6 hiszpańskich specjałów, dla których warto się...
-
Wrocław na weekend [noclegi, jedzenie, dojazd]
Wrocław to popularny punkt na turystycznej mapie Polski. Niezależnie od pory roku miasto jest zapełnione turystami. Wrocław na weekend? Sprawdź noclegi, restauracje oraz dojazd.
-
Słynne alkohole. Wiesz skąd pochodzą? [QUIZ]
Rakija, sake i armagnac. Czy te nazwy coś ci mówią? Sprawdź, jak dobrze znasz alkohole z całego świata.
-
Talerz krewetek za 1600 zł? Rekordowy rachunek po wizycie w restauracji
Równowartość 1600 zł musiał zapłacić pewien Chińczyk, który w mieście Qingdao odwiedził restaurację serwującą owoce morza. Wysoka kwota to efekt niedopatrzenia.
-
Jedzenie w samolocie - o czym warto pamiętać? [PORADNIK]
O jedzeniu serwowanym na pokładach samolotów słyszy się różne rzeczy. Wielu z nas nadal sądzi, że linie podają swym pasażerom wyłącznie papkę bez smaku. Tymczasem bywa, że w samolocie zjemy lepsze dania, niż te podawane w najlepszych restauracjach...
-
Wakacje pod dwiema flagami... List z Karaibów
Karaiby. Kiedyś były tu węże, ale zjadły je mangusty sprowadzone z Gwatemali. Teraz mangusty pożerają kury, a tubylcy zastanawiają się, co sprowadzić, żeby zjadło mangusty...
-
Rodos od kuchni i kafenionu
Yamas, czyli na zdrowie - mawiają Grecy. Na Rodos toast wznosi się szklaneczką białego wytrawnego wina Vilare. Nie sposób odmówić
-
Planujesz wakacje w Chorwacji? Sprawdź aktualne obostrzenia. Jedna rzecz wciąż nie została zniesiona
-
Skandaliczne zachowanie stewarda podczas lotu z Rzeszowa. "Ja też się napiję"
-
Wakacje bez tłumów? Te kierunki są rzadko odwiedzane, choć świetnie znane. Oferują wiele atrakcji
-
Nie rób drugiemu tego, co tobie niemiłe! Dziewczyna zemściła się na pasażerce siedzącej przed nią w samolocie
-
Kolizja dwóch samolotów na lotnisku Chopina. Interweniowały służby lotniskowe
- Nie wszystkie kraje zamknęły granice dla Rosjan. Wiadomo, dokąd pojadą na wakacje
- Rosja. Potężny pożar w cerkwi św. Piotra i Pawła w Moskwie. Są nagrania
- Leśnicy podzielili się zdjęciem "czarciej miotły". To prawdziwa osobliwość w świecie roślin
- Mount Everest. Turyści czekają w kolejce, aby wejść na szczyt. Zostawiają za sobą jednak hałdy śmieci
- Najmniejszy dom na świecie. Gdzie się znajduje i ile jest w nim miejsca? Ma tylko 1m2 [ZDJĘCIA]
-
Megality na Malcie. Miasta kobiet
Malta. Niewykluczone, że 5 tys. lat temu rządziły tu kobiety. Nie znały wojen, lubiły się stroić i stworzyły wspaniałą kulturę i sztukę w czasach, gdy nikomu nawet się nie śniło o egipskich piramidach
-
Jedzenie w samolocie. Podniebna uczta dla podniebienia czy piekło 10 tys. metrów nad poziomem morza?
Odprawa skończona, bagaże pojechały wózkiem do luku, a ty już siedzisz na swoim miejscu w samolocie. Ibiza czy Grecja już za kilka godzin, teraz przydałoby się coś zjeść. Po chwili personel pokładowy stawia przed tobą... no właśnie, co to jest?! R...
-
Sławne karnawały. Nicea - szaleństwo w zapachu mimozy
?Mimozami jesień się zaczyna? - śpiewał (wiersz Tuwima) Niemen. W Nicei mimozami zaczyna się wiosna, a wraz z nią najważniejsze artystyczno-kulturalne wydarzenie na Lazurowym Wybrzeżu - Carnaval de Nice
-
Top 10 miejsc, w których najesz się do syta
Tworzą kolorowe kompozycje, często kusząco pachną, bywają też... oryginalne - próbowanie lokalnych przysmaków to powinność każdego podróżnika. Smażony skorpion lub surowy wąż na targu w Pekinie brzmi jak wyzwanie, ale smakowanie toskańskich trufli...
-
Najbardziej ekstremalne jedzenie świata
Najostrzejsze, najbardziej śmierdzące, niebezpieczne, najdroższe, odpychające jedzenie świata. Czyli coś dla fanów doznań ekstremalnych.
-
Polscy turyści zmorą hoteli. Wynoszą jedzenie
Z czym kojarzą się polscy turyści za granicą? Choć chcielibyśmy sądzić, że z najlepszej strony, to jednak rzeczywistość przedstawia się zupełnie inaczej. Polacy za granicą słyną z precedensu wynoszenia jedzenia. Są zmorą hoteli i restauracji.
-
Wakacje na wyspie. Simi - Gracje, oliwki i miód
Grecja - największym bogactwem wyspy Simi są krajobrazy i wspaniała kuchnia - dotąd nie powstała tu żadna restauracja typu fast food
-
Marrakesz. Il medina hamra, czyli czerwone miasto
Czerwone mury o dziwnym, rdzawym połysku otaczają medynę. Na uliczkach i placach tłoczą się stare domy pokryte czerwonymi dachówkami
-
Słowacja. Za 4 złote do raju
Polecam buszowanie po starówkach spiskich miasteczek, włóczęgi po dolinach, kanionach i jaskiniach Słowackiego Raju
-
Tajwan. Najwyższy dach świata w Tajpej
Ludzka fala niesie mnie na wielki plac, gdzie panowie z megafonami kierują ruchem. Gdy niebo zaczyna różowieć, przewodnicy dmą w gwizdki. Uwaga! Zaraz wzejdzie słońce!
-
Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealnych proporcjach
Buggy zabierze nas w miejsca, których inaczej nie zobaczymy, bo tylko pojazdy z napędem na cztery koła mogą poruszać się po plaży
-
Podróże po Portugalii - Madera. Pod wawrzynem i storczykiem
Słynie z wina, miodu i pierników. Jest słodka i wiecznie zielona. Znak rozpoznawczy - hafty
-
Santorini - wyspa daleka od stereotypów
Znana z wyjątkowych widoków Santorini może okazać się piekłem lub rajem, w zależności od tego, z której strony ją "ugryziemy?. Postanowiliśmy zaprezentować ten pradawny wulkan na Morzu Egejskim zgodnie ze wskazówkami i radami mieszkańców wyspy....
-
Wiedeń - w rytmie walca po kawiarniach
Zazwyczaj turystom radzi się, by omijali Wiedeń w lipcu i sierpniu, a zwiedzanie przełożyli na spokojne, zimowe miesiące. W tym roku jest jednak inaczej. Z okazji 250. rocznicy urodzin Mozarta i 150. rocznicy urodzin Freuda, Wiedeń przygotował...
-
Elegancki i tajemniczy: Paryż śladami "Kodu Leonarda Da Vinci"
Od polskiej premiery filmu "Kod Da Vinci" z Tomem Hanksem i Audrey Tautou, narkęconym na podstawie bestselleru Dana Browna, minęło już dwa lata. Warto raz jeszcze przyjrzeć się Paryżowi przedstawionemu w tej historii - Luwrowi, Saint-Sulpice,...
-
Moskwa czy Sankt Petersburg?
Gdyby przyszło nam wybierać pomiędzy Moskwą - czerwonym miastem, a Sankt Petersburgiem - ukochaną przez rosyjskich pisarzy Wenecją północy, zdecydowanie opowiedzielibyśmy się za tym drugim. Wystarczy jednak wyjść poza stereotypy, by w cieszącej si...
-
Podróże po Albanii. Berat - miasto tysiąca okien
W pięknej scenerii zabytkowych domów, świątyń i twierdzy toczy się prawdziwe życie albańskiej prowincji
-
Stambuł: miasto dwóch kontynentów
Nie ma już kosmopolitycznego miasta, do którego przyjeżdżał Orient-Express. Dziś jego sylwetkę rzeźbią kopuły meczetów w asyście stojących na baczność minaretów, niewyraźne za warstwą mgły i smogu
-
Musztarda, wina i wołowina po burgundzku. Z wizytą w Dijon - nie tylko kulinarną
Gdzie leży Dijon, wie każdy - tam, gdzie robią musztardę. A dokładniej? Otóż nie byle gdzie, bo w Burgundii, w krainie słynącej z doskonałych win i z kuchni, która wywarła trwały wpływ na całą francuską sztukę kulinarną.
-
Czekoladowa Szwajcaria
Aż do stycznia 2009 r. w Grand Restaurant Schuh w Interlaken (Szwajcaria) będzie można oglądać, jak powstają specjały z czekolady, a następnie ich próbować
-
List z Pekinu. Witaj, Roku Szczura!
Fajerwerki hałasem i światłem odpędzają złe duchy i wszelkie nieszczęścia
-
Co kraj to obyczaj - Bułgaria. Chlebem i winem
Swoje święta obchodzą hodowcy owiec, pasterze, piekarze, rybacy, a w lutym plantatorzy winorośli
-
Szwecja. Czekając na Boże Narodzenie
Papier, słoma i błyszcząca folia to w tych dniach najbardziej poszukiwane materiały
-
Małopolska tropem smakołyków. Kołacze grunt wszystkiemu
Kraków i Małopolska kuszą specjałami, których receptury pamiętają czasy obiadów czwartkowych, a nawet wojen z krzyżakami!
-
Mój pierwszy durian
Zupełnie się tego nie spodziewałam. Rozmawialiśmy o narzeczeństwie, małżeństwie, tradycyjnej herbacie, bez której ślub się nie liczy aż tu nagle Valerie wyciąga szczelnie zawiązaną czerwoną reklamówkę: - Prezent! - mówi i szczerzy się podstępnie
-
Czechy Zachodnie. Leczniczy trójkąt - łaźnie i wary
Urzekają położeniem, architekturą, atmosferą, lśnią czystością i blaskiem klejnotów. Ale przede wszystkim leczą
-
Podróże po Tunezji. Kuchenny alfabet
Ten kraj kocha jajecznicę, tłuste ciasta, zapiekanki, omlety i wypełniony płynnym żółtkiem brik
-
Polska pod gruszą. W Rzeczpospolitej Ptasiej
Mało jest miejsc w Polsce, gdzie w ciągu jednego dnia na rozlewiskach i łąkach można zobaczyć nawet 200 gatunków ptaków.
-
Polska pod gruszą. W Swystowym Sadzie
Domom, sprzętom, obrazom podarowano tu drugie życie, przypominając kulturową i etniczną wielobarwność tych ziem
-
Podróże po Grecji. Gavdos - wyspa na pępku morza
Mieszkańcy wierzą, że pochodzą od nimfy Kalipso i Odyseusza. Są dumni z ilości wypijanego wina i utrzymywanej do późnego wieku aktywności seksualnej. Nic dziwnego, że Odyseusz spędził tu aż siedem lat...