Kuchnia tatarska

W tradycyjnej kuchni tatarskiej używa się dużo nabiału, mięsa i warzyw. Je się baraninę, wołowinę i mięso z wielbłąda. Używa się także koniny, choć jak się zdaje nie we wszystkich kręgach społecznych. Stroni się natomiast od wieprzowiny. Częstym składnikiem potraw jest też ryż i suszone owoce.

Picie kawy i herbaty stanowi stanowi ważny element tradycji kulinarnej. Podawanie tych napojów to pewnego rodzaju rytuał i nie może ich zabraknąć podczas podejmowania gości czy podczas ważnych chwil w życiu rodziny. W niektórych domach zachowały się ważne tradycje, określające przyrządzanie i spożywanie jedzenia. Zgodnie z obyczajem mężczyźni i kobiety jadają oddzielnie i nawet dziś podczas ważniejszych uroczystości rodzinnych wciąż rozstawia się dla nich osobne stoły.

W różnych miejscach na półwyspie można zjeść tradycyjnie spożywane przez Tatarów potrawy.

Poniżej podajemy przepis na jedno z najbardziej popularnych tatarskich dań:

Czii-Borek, zwane też z rosyjska "czieburiekami"

Jest to danie mięsne, Można je zakupić w kioskach każdej większej miejscowości na Krymie. Jest zawsze świeże i przyrządzane na naszych oczach. Można też spotakać jego wegetariańskie wersje.

Składniki:

Ciasto (podobne jak na pierogi):

2 szkl. mleka, " kg mrki. 1 jajko, 1 uyýeczka soli.

Farsz:

500 gram mielonej wouowiny, 1 lub 2 posiekane cebule, " szkl. wody, 2 uyýeczki soli, " uyýeczki pieprzu. Do przygotowania potrzebne jeszcze bćdzie 6 szkl. oleju.

Przygotowanie:

Ciasto wygnieść, rozwałkować i utworzyć cieniutkie krążki średniej wielkości (o średnicy 10-15 cm). Składniki farszu dokladnie wymieszać i kłaść 1-2 łyżki na ciasto, rozprowadzając tak, aby 2cm od brzegu pozostało wolne miejsce. Następnie krążek złożyć i skleić jak pierogi. Smażyć na gorącym oleju 2 min. Z każdej strony, aż się zrobią kruche i rumiane.

Czii-Boreki podaje się na gorąco zaraz po przygotowaniu. Można je polać topionym masłem lub posmarować ostrą musztardą bądź innym ostrym sosem. Tatarzy zwykle podają do nich gorącą herbatę.

Więcej o: