podróże kulinarne

Więcej o:

podróże kulinarne

  • Orzeźwiające chłodniki z Appetitą

    Chłodnik to nic innego, jak orzeźwiająca zupa serwowana na zimno - najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Szczególną popularność notuje w gorące dni, ponieważ niesie upragnioną ochłodę. To bardzo proste, niezwykle szybkie i niewiarygodnie smaczne danie. W Polsce najpopularniejszą jego odsłoną

  • Podróże kulinarne

    Marchwiańcowe bęcwały z Łęczycy Kluski to chluba łęczyckich gospodyń. Polewa się je skwarkami, podsmażoną cebulą lub boczkiem, zasmaża ze słoniną i pokruszonym serem albo przekłada sadłem. Spośród przeróżnych kluch drożdżowych (paroków), rzucanych z

  • Podróże kulinarne

    Poleśniki Czego jak czego, ale ziemniaków nigdy góralkom z Trójwsi nie brakowało. Potrawy z nich robiły nieustannie, na różne sposoby. Najsłynniejsze są poleśniki, czyli placki z ziemniaków na liściach kapusty: ziemniaki

  • Podróże kulinarne: kuchnia japońska

    Japonia jest krajem kuchni regionalnych, a także potraw sezonowych. Próbowanie lokalnych potraw jest celem wielu podróży podejmowanych przez Japończyków, ciekawych smaku zarówno ekiben (lunchu z pudełka) na stacji, jak i wykwintnych obiadów w odległym ryokan . W przewodniku, nie sposób opisać

  • Podróże kulinarne. Egipt

    Na egipskim talerzu czuć wpływy Libanu, Syrii, Turcji, Sudanu, Grecji, Francji, Włoch, a nawet dalekich Indii. Nic tak nie zbliża narodów, jak dzielenie się dobrym jedzeniem. Egipt ma znakomitą kuchnię, często niedocenianą przez polskich turystów, bo po prostu nieznaną. Owszem,

  • Podróże kulinarne. Galicia

    Pulpo a feira Ośmiornicę trzeba zamrozić albo uderzyć nią kilkakrotnie o blat (żeby zmiękczyć). Najlepiej gotować ją w miedzianym kotle, który ponoć zachowuje kolor i smak mięsa; jeśli w zwykłym garnku, to z dodatkiem całej cebuli. Najpierw, trzymając

  • Podróże kulinarne. Śląsk Cieszyński

    Tatarczówka Świąteczne dolegliwości związane z przejedzeniem można leczyć tatarczówką. To nalewka z okolic Skoczowa na Śląsku Cieszyńskim. Tak gorzka, że nie sposób jej przełknąć bez grymasu. W Wielkim Poście pija się ją, by się umartwiać, a w

  • Podróże kulinarne. Francja - naleśniki Suzette

    W restauracjach często przyrządza się go na oczach gości - płomienie czynią go bardzo atrakcyjnym wizualnie. Deser ten jest nie tylko efektowny, ale także pyszny, a zrobienie go w domu, nie wymaga żadnych wyjątkowych zdolności. Wszystko można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili podgrzać

  • Podróże kulinarne. Góralskie smaki regionalne

    Kiedy jedzie się przez te trzy krainy, łatwo zauważyć, ile mają ze sobą wspólnego. Choćby zamiłowanie do jedzenia tłustego i pożywnego, takiego, które pozwoli przeżyć tęgą zimę, da siłę do roboty. Stąd jeśli mięso, to jedzone w nadmiarze, stąd sery, śmietana, masło. Mało tu warzyw - tylko grule,

  • Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?

    Tajlandia to dobre miejsce nie tylko dla tych, którzy cenią sobie piękne widoki i ciekawą kulturę, ale także dla tych, których cieszy przyjemność jedzenia. Znawcy powiadają, że tutejsza kuchnia jest najsmaczniejsza na świecie. Tajowie lubią jeść i robią to wszędzie. Ulice pełne są zapachów.

Wypowiedzi na forum o:

podróże kulinarne

  • Co myślicie o Kolekcji "Podróże kulinarne..."

    Kolekcji "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy" środowy dodatek do rzeczypospolitej?

  • Sylwester "Podróże Kulinarne"

    Byłam na sylwestra w Podróżach Kulinarnych. Wszystkim kto by sie tam kiedys wybierał to odradzam. Jedzenie zimne, za duzo ludzi i orkiestrą bylo radio ktore co chwile przestawało grac. A miejsce wyznaczone do tanczenia bylo tak wielkie ze jak tanczyly 3 pary to juz bylo ciasno o co dopiero jak by

  • Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?

    Podróże kulinarne MNIAM! Uwielbiam kuchnie południowej Afryki. Jest niesamowicie świeża, no a przede wszystkim mają w menu np. burgery ze strusia!

  • podróże kulinarne roberta makłowicza

    unsatisfied6 napisał: > procentowo można oszacować ile tego masła w maśle jest . otóż przypuśćmy , że > za małso płacimy 3 zł , a opłacalność produckji to faktycznie coś za co trzeba > by zapłacić w sklepie około 15 zł , zatem tego masła w maśle może być nie > więcej niż 20% . te pozostałe 80%