podróże kulinarne

Więcej o:

podróże kulinarne

  • Podróże kulinarne

    Poleśniki Czego jak czego, ale ziemniaków nigdy góralkom z Trójwsi nie brakowało. Potrawy z nich robiły nieustannie, na różne sposoby. Najsłynniejsze są poleśniki, czyli placki z ziemniaków na liściach kapusty: ziemniaki zetrzeć odsączyć na sitku dodać odcedzoną z wody skrobię i trochę mleka placki

  • Podróże kulinarne. Galicia

    Pulpo a feira Ośmiornicę trzeba zamrozić albo uderzyć nią kilkakrotnie o blat (żeby zmiękczyć). Najlepiej gotować ją w miedzianym kotle, który ponoć zachowuje kolor i smak mięsa; jeśli w zwykłym garnku, to z dodatkiem całej cebuli. Najpierw, trzymając za głowę, zanurzamy ośmiornicę trzykrotnie we

  • Podróże kulinarne. Śląsk Cieszyński

    Tatarczówka Świąteczne dolegliwości związane z przejedzeniem można leczyć tatarczówką. To nalewka z okolic Skoczowa na Śląsku Cieszyńskim. Tak gorzka, że nie sposób jej przełknąć bez grymasu. W Wielkim Poście pija się ją, by się umartwiać, a w Wielkanoc - by się kurować. Oczywiście, w umiarkowanych,

  • Podróże kulinarne: kuchnia japońska

    Japonia jest krajem kuchni regionalnych, a także potraw sezonowych. Próbowanie lokalnych potraw jest celem wielu podróży podejmowanych przez Japończyków, ciekawych smaku zarówno ekiben (lunchu z pudełka) na stacji, jak i wykwintnych obiadów w odległym ryokan. W przewodniku, nie sposób opisać

  • Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?

    Tajlandia to dobre miejsce nie tylko dla tych, którzy cenią sobie piękne widoki i ciekawą kulturę, ale także dla tych, których cieszy przyjemność jedzenia. Znawcy powiadają, że tutejsza kuchnia jest najsmaczniejsza na świecie. Tajowie lubią jeść i robią to wszędzie. Ulice pełne są zapachów.

  • Podróże kulinarne. Góralskie smaki regionalne

    Kiedy jedzie się przez te trzy krainy, łatwo zauważyć, ile mają ze sobą wspólnego. Choćby zamiłowanie do jedzenia tłustego i pożywnego, takiego, które pozwoli przeżyć tęgą zimę, da siłę do roboty. Stąd jeśli mięso, to jedzone w nadmiarze, stąd sery, śmietana, masło. Mało tu warzyw - tylko grule,

  • Podróże kulinarne. Francja - naleśniki Suzette

    W restauracjach często przyrządza się go na oczach gości - płomienie czynią go bardzo atrakcyjnym wizualnie. Deser ten jest nie tylko efektowny, ale także pyszny, a zrobienie go w domu, nie wymaga żadnych wyjątkowych zdolności. Wszystko można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili podgrzać

  • Podróże kulinarne do Niemiec. Kolonia smakuje czekoladą

    Podczas chińskiego Święta Środka Jesieni mieszkańcy tego wielkiego kraju obdarowują się Księżycowymi Ciasteczkami. Niewielki okrągły kawałek pieczywa, którego kształt symbolizuje pełnię księżyca, tradycyjnie nadziany jest pastą z lotosu, słodkiej fasoli lub żółtkiem. Coraz częściej także czekoladą.

  • Podróże kulinarne z Robertem Makłowiczem w warszawskim Hotelu Bristol

    ? Mieszczańskie tradycje Brugii, Gandawy, Antwerpii i Brukseli, zamiłowanie do kuchni, widoczne już na płótnach dawnych flamandzkich mistrzów, położenie między Niemcami a Francją, wielowiekowe rządy Habsburgów z linii hiszpańskiej ? to wszystko uczyniło ów kraj wyjątkowym na kulinarnej mapie świata

  • Kulinarne skarby Mazur ? regionalne potrawy, których należy spróbować

    Kuchnia mazurska, to głównie kompozycja kuchni polskiej, niemieckiej, a nawet kresowej. Owa różnorodność jest związana z historią regionu, a mianowicie zmianami terytorialnymi, migracją i przenikaniem się wielu kultur. Potrawy nie są wysublimowane. Dominują proste dania bazujące na ogólnodostępnych

Wypowiedzi na forum o:

podróże kulinarne

  • Co myślicie o Kolekcji "Podróże kulinarne..."

    Kolekcji "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy" środowy dodatek do rzeczypospolitej?

  • Sylwester "Podróże Kulinarne"

    Byłam na sylwestra w Podróżach Kulinarnych. Wszystkim kto by sie tam kiedys wybierał to odradzam. Jedzenie zimne, za duzo ludzi i orkiestrą bylo radio ktore co chwile przestawało grac. A miejsce wyznaczone do tanczenia bylo tak wielkie ze jak tanczyly 3 pary to juz bylo ciasno o co dopiero jak by

  • Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?

    Podróże kulinarne MNIAM! Uwielbiam kuchnie południowej Afryki. Jest niesamowicie świeża, no a przede wszystkim mają w menu np. burgery ze strusia!

  • podróże kulinarne roberta makłowicza

    unsatisfied6 napisał: > procentowo można oszacować ile tego masła w maśle jest . otóż przypuśćmy , że > za małso płacimy 3 zł , a opłacalność produckji to faktycznie coś za co trzeba > by zapłacić w sklepie około 15 zł , zatem tego masła w maśle może być nie > więcej niż 20% . te pozostałe 80%