Stanowisko bardzo słoneczne, ziemia przepuszczalna, kamienista, żwirowa. Nie nawiedzi gleb podmokłych, gliniastych. Lawenda szybko rośnie, 2-3 lata i będą wielkie krzewy. Po kwitnieniu w sierpniu przycinaj. Pozdrawiam Przemysław Jakubowski
Nie przetwarzam. Czasem piekę kruche ciasteczka z lawendą (na każde 100 g mąki - 1 łyżeczka suszonej lawendy). -- Old
Nasze zbiory lawendy - to tylko garstka na foto. --
Robiłam ciastka cytrynowe z lukrem posypane lawendą i dżem brzoskwiniowy z lawendą, limonką I szafranem. Akurat nalewek i herbat nie
Mam sporo lawendy ale nic z niej nie robię (rozdaje znajomym), bo zwyczajnie nie lubię tego zapachu ? O dziwo na dworze mi nie przeszkadza świeża lawenda.
Niestety przycinanie lawendy to konieczność. My zakładając nasze pole w pierwszym roku nie pozwoliliśmy ani jednej roślince zakwitnąć. Tniemy je tak co około 7-10 dni. Czasochłonna praca, ale dzięki temu roślina pięknie się rozkrzewia. Na wiosnę odwdzięczy się z nawiązką! Co do obumierania
tarta śliwkowa, ale w zasadzie wszystko, co ze śliwkami, można posypać odrobiną lawendy. tyle że w miarę, bo inaczej to faktycznie mydło wyjdzie:) no i nie robiłam, ale jadłam genialne shortbready z lawendą.
Jadłam mięso grillowane z lawenda całkiem Ok. W Prowansji robią z lawendy tez soki dodawana do kawy czy nawet wina. Lody lawendowe sa świetne. Ja przerabiam na obrazki (w środku szałwia tez z Prowansji)
Nie przetwarzam. Czasem piekę kruche ciasteczka z lawendą. -- Old
Moim zdaniem to jeden z lepszych dżemów. Na kg owoców trzeba dać sok I skórkę z minimum 1 limonki i 1 cytryny, szczyptę szafranu i około łyżeczki lawendy. Z tym że z lawendą ostrożnie, lepiej dosypywać stopniowo. No i ha daje około 30 dkg cukru.