kuchnia francuska
-
Awinion - porady praktyczne. Gdzie spać, czym jechać, co zjeść w Awinionie [FRANCJA]
Awinion wielkością dorównuje Olsztynowi. Teoretycznie zatem nie ma się czego bać, jadąc w tym kierunku, bo liczbą mieszkańców miasto nie przeraża jak Paryż czy druga największa w kraju Marsylia. Ale praktyczny egzamin może okazać się trudniejszy n...
-
[PROWANSJA] Kuchnia prowansalska - aromaty i smaki południowo-wschodniej Francji
Kuchnia prowansalska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Bogatego, głębokiego i niepowtarzalnego smaku dodają jej dojrzałe, soczyste owoce i warzywa, świeże ryby i obfitość aromatycznych ziół.
-
Co kraj, to kuchnia, czyli nasze kulinarne skojarzenia ze światem
Grecja kojarzy się nam z oliwkami, fetą i wszystkim, co lekkie, pożywne i zdrowe, Polska dla odmiany - ze schabowym i z tłustym bigosem. Co kraj, to kuchnia. Jakie są Wasze kulinarne skojarzenia ze światem? My widzimy go tak...
-
Podróże kulinarne. Francja - naleśniki Suzette
Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser. Zdradzamy jego historię pochodzenia i prosty przepis