gotowanie
-
Włochy. Bolonia - podróż kulinarna
W Bolonii je się więcej w ciągu roku niż w Wenecji w ciągu dwóch, w Rzymie trzech, w Turynie pięciu, a w Genui dwudziestu lat
W Bolonii je się więcej w ciągu roku niż w Wenecji w ciągu dwóch, w Rzymie trzech, w Turynie pięciu, a w Genui dwudziestu lat
moczenia to min. 4 godziny, spokojnie można je zostawić nawet na całą noc. Namoczone grzyby należy przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż będą miękkie, czyli ok. 1 godziny na małym ogniu. Chyba, że mamy do czynienia z drobnymi kawałeczkami, wtedy wystarczy nawet 30 minut. Podczas gotowania usuwamy
Bardzo często zdarza się, że jajka podczas gotowania pękają i tracą swój kształt. Jeśli chcemy z nich zrobić szybką pastę jajeczną, nie jest to problem, gorzej gdy potrzebujemy całych, kształtnych jajek do potrawy. Jajka z pękniętymi skorupkami nie nadają się także do zdobienia. Co zrobić
zmian w naszych domach. A działań, które można podjąć jest wiele ? od przemyślanego planowania, przez odpowiedzialne kupowanie, prawidłowe gotowanie, aż po odpowiednie przechowywanie i dzielenie się nadwyżkami jedzenia, na przykład w jadłodzielniach WINIARY ? mówi Magdalena Jabłońska, Specjalista ds
polskiego rarytasu Słynny krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, przygotował live na YouTube, podczas którego jeden z fanów zadał pytanie dotyczące prawidłowego gotowania parówek. Takiej odpowiedzi nikt się nie spodziewał. Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć
Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl Popękane podczas gotowania jajka mogą nieźle zdenerwować. To w końcu nie jest tylko kwestia estetyczna: białko rozpływa się, do środka wlewa się woda, żółtko traci smak... Dlaczego jajka pękają? Okazuje się, że przyczyna
Obiad na upalne dni bez gotowania - szparagi przepis na obiad Szparagi: przepis na obiad na upalne dni bez gotowania Składniki: opakowanie szpinaku lub rukoli, dwie garści truskawek, jedno awokado, 4 sztuki białych szparagów, 100 g sera feta, garść ulubionych orzechów - na przykład pistacji
. Jeden z kucharzy, Piotr Ogiński, sprawdził nawet, ile pieniędzy tracimy, gdy obieramy ziemniaki zbyt grubo, a skórkę wyrzucamy do kosza. Istnieje też drugi sposób, czyli tzw. gotowanie ziemniaków w mundurkach. Zanim wrzucicie je do garnka, pamiętajcie jednak, aby dokładnie je oczyścić - można do tego użyć
Ile gotować fasolkę szparagową, żeby była jędrna i miała żywy kolor? Przed gotowaniem fasolkę szparagową trzeba obrać z twardych włókien i odciąć twardą końcówkę z ogonkiem. Końcówkę odcinamy ostrym nożem, nacinając fasolkę od brzuszka strączka (tam, gdzie jest szew strączka). Kiedy w trakcie
wszerz - kołem. Wśród składników parówek, poza zmielonym mięsem i dodatkami, znajdują się także płyny. Podczas gotowania, pod wpływem temperatury, płyny te zamieniają się w gazy. Gaz rozszerza się, ciśnienie w parówce rośnie i w końcu musi ona pęknąć. Jak czytamy na stronie Domostacja, gdzie wyjaśniony
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl Gotowanie rosołu na kuchence indukcyjnej w zasadzie niczym się nie różni od gotowania na tradycyjnym palniku. Jak się jednak okazuje chwila nieuwagi i użycie jednego z przycisków może ekspresowo zepsuć zupę. Mowa tu o funkcji
No przypaliłam kolejny raz garnek przy gotowaniu konfitury- tym razem z czarnej porzeczki i agrestu. zapewne mam zły garnek. czy polecacie coś sprawdzonego nie za miliony?
mieszkania bardzo wysoka, w komentarzach, ani w opisie na booking nie ma ani słowa o samodzielnym gotowaniu. Śniadanie jest wspomniane ,,a la carte". Spotkalyscie się z czymś takim?
Ja gotuje na jutro zupę z boczniakow+pomidorów i ciecierzycy. Uwielbiam ja. Tak wiem, ematka w 15 minut gotuje obiad po przyjściu z pracy. Ja nie jestem typową ematka. Wolę mieć gotowe w lodówce i tylko odgrzać po przyjściu z pracy. A wy co gotujecie, ew planujecie jutro ugotować? Szukam inspiracji
Czy już tylko zupy na wywarach warzywnych, ewentualnie na dobrym mięsie? Bo ja mam wrażenie, że wywary z kości i zupy na nich wracają do łask. A wręcz, jak podają niektóre źródła, wolno gotowane przez wiele godzin wywary z kości mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ja gotuję i zawsze
czy przeszkadza lub szkodzi wam to ze restauracje dodają sodę aby szybciej gotować np ziemniaki?
Witam, poproszę o sprawdzony przepis na pyszną sałatkę ze skrzydełkami gotowanymi na kolację
Ha, a moja babcia gotowała sprawnie, mama z kolei uwielbiała gotować, eksperymentować. I co? Próbowała mnie wkręcić. Mnie na myśl o gotowaniu skręca. Robię, bo robię. Wolę pomalować mieszkanie, składać meble itp. ale gotowanie to jak syzyfowa praca. Poza tym każdy ma inną dietę, mam niejadka i dwóch
Nieno, chodzi o to, że roboty do gotowania nie nauczą nikogo gotować. Jeśli się chce gotować, bo autorka chyba nie chce, wątek jest zdaje się wyżalniczy. -- śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
Koleżanka 50+, singielka nie gotowała nigdy i nie zamierza. Kiedyś w barze pracowym oznajmiła mi, że gotowanie to nuda i szkoda na to tracić czasu. Ona nie traci.
Nie macie wrażenia, że z każdą kobietą, której prawa naruszono w zwiazku z drakonskim prawem antyaborcyjnym, coraz bardziej nam powszednieje sytuacja? Czuję się jak (u)gotowana żaba.