Mam dynię, w sumie przeznaczoną na zupy. Czy/jak ją zamrozić? Ewentualnie inaczej przechować? Bo jedna już mi zgniła, chcialam uratować drugą.
Dajcie jakieś fajne przepisy na dynię i na halloumi, niekoniecznie w jednej potrawie;)
upiekłam kawałki dyni, razem ze skórką Czy powinnam obrać skórkę jeśli zamierzam wykorzystać ją do zupy kremu?
No właśnie, odmian dyń jest pełno. Na hokkaido moje dzieci mówią "fuj, smakuje jak bataty" (pechowo ja ją akurat lubię). Najbardziej lubią muscat na słodko. Najgorzej jak się trafi na dynię, co się nadaje głównie na lampiony, bo w smaku całkiem pastewna.
Mam jeszcze ciepłe pure z dyni, mam też dużo kremówki, marzy mi ciasto z tych składnikow Macie pomysł?
Ale nie zupę, robię zupę krem, bardzo lubię, domownicy zjedzą, ale bez entuzjazmu. I właśnie nie wiem, co by tu jeszcze innego z tej dyni zrobić. Aaaa, czasem piekę warzywa i dorzucam dynię
kupiłam zwykłą dynie czy z takiej dyni można zrobić ciasto dyniowe
Dynię można mrozić na surowo. Dusić przedtem nie ma sensu, bo pokrojona w kostkę i zamrożona na tacce dynia gotuje się błyskawicznie i idotyzmem jest gotowanie praktycznie dwa razy, raz przed zamrożenien, a raz w zupie po rozmrożeniu. Poza tym zamrożoną dynię można wykorzystać także do czegoś
2 włoszczyzny, mała dynia, kilka cebul, kilka ziemniaków, przyprawy. Cebulę i por podsmażasz na maśle klarowanym, dodajesz pokrojone wszystkie wymienione warzywa, przyprawiasz (ja akurat dałam sól, liść laurowy, spirulinę, sos sojowy, lubczyk, pieprz i piri-piri), zalewasz wodą i gotujesz. Jak lekko
A zupę jarzynową z dynią, to jak zrobić? Bo ja do końca nie mam pomysłu na wykorzystanie dyni?