śledź

Więcej o:

śledź

Wypowiedzi na forum o:

śledź

  • Re: Jak zrobić dobre śledzie?

    Nie wiem jak w innych krajach, ale u nas w Polsce króluje mit śledzia, który musi być kwaśny. To jest prawdziwy dramat. Marny jakościowo produkt konserwują taką ilością octu, że do ust tego się nie da wziąć. Poza tym, gotowe śledzie są nieprawdopodobnie słone. A trzecim grzechem producentów jest

  • Re: Śledzie z Kapitana Navi

    Śledzie z Kapitana Navi 800 gr. - Samo oszustwo!!! Śledzie tam tylko na ściankach opakowania, może gram 150 - 200 będzie, reszta to cebula i woda, przecież to nie "Śledzie po kołobrzesku", a "Cebula o smaku śledzi". W Biedronce kosztuję 13 zł to wychodzie Śledzie u tego producenta kosztują 65 - 70

  • Śledź

    a jeżeli śledź to matjas (matjes herring). Holendrzy wymyślili, Żydzi podchwycili.

  • Re: Jak zrobić dobre śledzie?

    Bierz dalej matiasy, a zostaniesz kretynką. - dlaczego ? Gdybyś wiedziała, jak oni owe matiasy robią, to nigdy byś śledzia do ust nie wzięła. Obecnie poszukiwałem przepisu, jak z płatów śledziowych zrobić własne matiasy i przekonałem się, że te wszystkie rady na temat śledzia, to można tak mówiąc po

  • Mój śledź wigilijny.

    Dwa spore śledzie z beczki (wiaderka). Takie ikrzaki lub mleczaki. Kwestia gustu, ja bardziej lubię mlecz niż śledziowy kawior. Wymoczyć zgodnie z osobistą preferencją, ale śledź wigilijny powinien być słony. Odfiletować, oczyścić, usunąć starannie ości. Sporo dłubania. Oddzielić skórę. Pokroić na

  • Jak robicie śledzie.

    Zrobiłam dzisiaj: 1) klasyczne z cebulą, pipeprzem w oleju, 2) z jabłkiem, ogórkiem kisoznym i cebulą z jogurtem, 3) ze smiataną i musztardą francuską...Mam fazę na śledzie ( jak co roku jesienią). Jak wy robicie i lubicie jeść śledzie. -- "Kury zostają dalej w hodowli, żeby dawać nowe jajka, często

  • Śledzie w oleju...

    Zawsze robię po prostu śledź , cebula , olej , przyprawy.Wiem , mało wyszukane? Dajcie przepis na najlepsze śledzie w oleju wg.Was ?

  • śledź

    nie, to nie o tym czy śledź to ryba jest. Póki co, nikt nie udowodnił, że nie jest. Mnie interesuje zdolność śledzia do przetrwania. Normalnie to śledzia dawno już nie powinno być, gdyż wszyscy na niego polują. Olbrzymie wieloryby tonami zjadają, ptaki morskie, ryby drapieżne, no i człowiek.

  • Śledź po zalewsku

    Śledź po zalewsku - czyli bez oleju i bez głowy. Tak, wiem, w pewnym sensie to plagiat. Bo w oryginale był to "Śledź po kubersku....", od nazwiska ministra edukacji w latach 1972 - 1979 Jerzego Kuberskiego, które to powiedzenie krążyło wówczas wśród nauczycieli. Tym niemniej jak ulał pasuje do

  • A śledzie pikantne?

    Jakoś przepisy na pikantne śledzie , na które trafiam, zawierają przecier pomidorowy, którego staram się nie używać. Mam własny sos pomidorowy, którego mogę użyć. Podrzucicie jakieś pomysły na pikantne śledzie, jak najbardziej naturalne? Dzięki. -- Jeśli idziesz na szczyt, nie dziw się że jest pod