Pół filiżanki margaryny, 8 łyżek masła, filiżanka mąki, 2 filiżanki semoliny, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć filiżanki cukru pudru, po 2 łyżki wody różanej i esencji z kwiatu pomarańczy (do kupienia w sklepach arabskich), 7-8 łyżek wody, nadzienie z pistacji lub daktyli, kilka łyżek przesmażonego na patelni cukru (lukier)
Wymieszać margarynę i masło, lekko schłodzić w lodówce. Dodać mąkę, semolinę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dobrze wymieszać i uformować lekkie ciasto. Zostawić na noc w lodówce.
Wymieszać esencję z kwiatu pomarańczy z wodą i pokropić ciasto. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby płyn zmieszał się z ciastem. Uformować kuleczki i "wgnieść" je do małych foremek. Posypać lekko mąką. W środku ciasta wydrążyć łyżeczką dziurkę i wypełnić nadzieniem. Otwór z nadzieniem zakleić ponownie ciastem. Podnieść foremki i lekko wypchnąć ciasto na kilka milimetrów do góry, tak aby nie dotykało do blachy w piekarniku. Od góry wyrównać ciasto ostrym nożem, aby nie wystawało ponad foremkę.
Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 12 minut, aż ciasto na wierzchu lekko się spiecze.
Półtora filiżanki drobno posiekanych orzeszków pistacjowych, 2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy, ćwierć filiżanki cukru, pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Półtorej filiżanki drobno posiekanych daktyli, 6 łyżek masła
Daktyle razem z masłem gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 20 min. Rozgnieść dobrze łyżką, tak aby masa była gładka. Wystudzić.