Przepis na ma'amoule

Pół filiżanki margaryny, 8 łyżek masła, filiżanka mąki, 2 filiżanki semoliny, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć filiżanki cukru pudru, po 2 łyżki wody różanej i esencji z kwiatu pomarańczy (do kupienia w sklepach arabskich), 7-8 łyżek wody, nadzienie z pistacji lub daktyli, kilka łyżek przesmażonego na patelni cukru (lukier)

Wymieszać margarynę i masło, lekko schłodzić w lodówce. Dodać mąkę, semolinę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dobrze wymieszać i uformować lekkie ciasto. Zostawić na noc w lodówce.

Wymieszać esencję z kwiatu pomarańczy z wodą i pokropić ciasto. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby płyn zmieszał się z ciastem. Uformować kuleczki i "wgnieść" je do małych foremek. Posypać lekko mąką. W środku ciasta wydrążyć łyżeczką dziurkę i wypełnić nadzieniem. Otwór z nadzieniem zakleić ponownie ciastem. Podnieść foremki i lekko wypchnąć ciasto na kilka milimetrów do góry, tak aby nie dotykało do blachy w piekarniku. Od góry wyrównać ciasto ostrym nożem, aby nie wystawało ponad foremkę.

Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 12 minut, aż ciasto na wierzchu lekko się spiecze.

Nadzienie z orzeszków pistacjowych

Półtora filiżanki drobno posiekanych orzeszków pistacjowych, 2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy, ćwierć filiżanki cukru, pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Nadzienie z daktyli

Półtorej filiżanki drobno posiekanych daktyli, 6 łyżek masła

Daktyle razem z masłem gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 20 min. Rozgnieść dobrze łyżką, tak aby masa była gładka. Wystudzić.

Więcej o: