kuchnia regionalna

Więcej o:

kuchnia regionalna

  • Kartacze - przepis. Sekret idealnego smaku tkwi w jednym dodatku

    Więcej przepisów na Gazeta.pl. Kartacze, w niektórych regionach nazywane cepelinami, to rodzaj klusek ziemniaczanych z mięsnym nadzieniem. Zazwyczaj przyjmują kształt spłaszczonego owalu, co jest jedną z cech rozpoznawczych tego regionalnego dania. Istotą ich smaku jest delikatne ciasto powstałe z

  • Miodowe spotkanie

    V Podlaska Biesiada Miodowa odbędzie się 28-29 sierpnia w Kurowie nad Narwią. W programie: konkurs podlaskich miodów, degustacja specjałów kuchni regionalnej (pieczywa, sery, ogórki "herbowe") oraz - po raz pierwszy - turniej nalewek miodowych. Będą wystawy, koncerty, promocje książek

  • Noclegi i wyżywienie

    -18) 471 56 54, (0-18) 471 55 13, czynne 9-17. Stołować się można w hotelach, pensjonatach i kwaterach prywatnych. Warto zajrzeć do którejś z licznych karczm, gdzie podają specjały kuchni regionalnej.

  • Przydatne informacje

    Informacja Turystyczna Słupsk (0-59) 846 31 57, 846 32 79 Łeba (0-59) 866 25 65, 866 26 00 Smołdzino (0-59) 811 72 15 Rowy (0-59) 814 18 18 Zjesz i zanocujesz Łeba - restauracja Angela, pl. Dworcowy 2a (kuchnia kaszubska), hotel Wodnik, ul. Namorska 10 Kluki - Karczma (kuchnia regionalna

  • Chorwacja z NOVASOL: Dalmacja - w Królestwie Słońca!

    Walory tego pełnego uroku regionu najpełniej można docenić w czasie indywidualnego, nieskrępowanego pobytu - wynajmując jeden z komfortowych apartamentów lub całych domów wakacyjnych NOVASOL w Chorwacji: http://www.novasol.pl/domy_wakacyjne/chorwacja.html Dalmacja Północna Od wyspy Pag po miasteczko

  • Gzik - przepis Magdy Gessler. To prosty i pyszny dodatek do ziemniaków

    Więcej regionalnych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl Pyry z gzikiem to klasyka kuchni wielkopolskiej. Pyszne, pieczone ziemniaki z dodatkiem wytrawnej pasty twarogowej to prawdziwa uczta dla podniebienia a prostota tego dania idealnie wpisuje się w idee kuchni regionalnej - ma być pysznie

  • Niesopust i Gody

    ", czyli zjazd na korytku zwanym halbijką, balii, starych nartach i na workach (udział może wziąć każdy, sprzęt nam pożyczą); "próbowacka", czyli degustacja 30 potraw kuchni regionalnej (m.in. chleb ze smalcem, placki na blasi i prażucha ze skwarkami), i to na ogół za darmo! "Gościna", czyli konsumpcja efektów

Wypowiedzi na forum o:

kuchnia regionalna

  • kuchnia regionalna

    zbieram informacje na temat kuchni regionalnej. jakie jest wasze ulubione danie. oczywiscie jezeli nie jest to tajemnica

  • Kuchnia regionalna

    Szukam przepisów na dania wrocławskiej i dolnośląskiej kuchni regionalnej. Może ktoś zna? Część już mam: --- zaprasza!

  • Kuchnia regionalna

    Jestem niestety typowa Warszawianka od wielu pokolen co bardzo zuboza moj Polski smak, gdyz kuchnie regionalne wydaja mi sie bardzo interesujace i wciaz nieodkryte. Z przykroscia stwierdzam ze ruskich pierogow zakosztowalam jakies 3 lata temu dopiero, podobnie hmm nie wiem jak sie nazywa to ale

  • kuchnia regionalna

    Czy ktoś z Was zna dokładne przepisy kulinarne na roztoczańskie potrawy? Przepis na piróg biłgorajski zamieściłam na ale chętnie ten dział powiększę, jeśli będę miała DOKŁADNĄ recepturę. Może jakieś uwspółcześnienia, smakowe wariacje? Reklamujmy kuchnie regionalną. -- Zamość zadziwia

  • Re: Polska kuchnia regionalna

    Pomorze, poza Kaszubami, nie ma swojej kuchni regionalnej, bo mieszka tam ludność napływowa.

  • kuchnia regionalna w Łomży

    Witam Cy moglbyscie poelsici jakas restauracje z kuchnia regionalna w Waszym miescie? Dzieki za podpowiedzi , po uraczeniu uprzejmi podzile sie wrazeniami M.

  • Re: Polska kuchnia regionalna

    -- Owszem, mnie maseczki robią PTSD. Cały lockdown i internowanie nieletnich + służba zdrowia + edukacja zdalna mi zrobiły PTSD-by triss_merigold6

  • Polska kuchnia regionalna

    , którzy osiedlali się tam po wojnie? A może przez 75 lat wykształciły się jakieś potrawy charakterystyczne dla regionu? Jakie reginalne potrawy można zjeść w Słupsku, Koszalinie (np)? I miejscowościach nadmorskich? Tzn potencjalnie można byłoby serwować w restauracjach, jadłodajniach itp? Zamiast

  • Re: Polska kuchnia regionalna

    Nie wiem jak bogate było Pomorze, pewnie bogatsze niż np Łódzkie czy Kieleckie, bo to jednak Niemcy. I nie każdy mieszkaniec tego regionu to rybak, mieszkający nad brzegiem morza. Dlatego w innym wątku pytałem, czyja to kuchnia regionalna, bo np w moim regionie to kiemniaki z kwaśny mlekiem, często

  • Re: Polska kuchnia regionalna

    Niektórzy czuli się Polakami, tylko nie byli polskiego pochodzenia, poza tym wielonarodowe, oprócz tego, co napisałeś, oznaczało też wieloetniczne: Łemkowie, Hucuły(owie?)... Kuchnia regionalna oznaczała także np. potrawy na bazie łowiectwa, wykorzystanie przeróżnych grzybów (bardzo