Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Jak przygotować nocleg?
Wybierając się na biwak przede wszystkim powinniśmy zadbać o odpowiedni namiot. Jeżeli planujemy często się przemieszczać, należy znaleźć kompromis pomiędzy wygodą spania a lekkością namiotu. Jeżeli jednak jedziemy na dłużej w jedno miejsce, warto wziąć nieco większy namiot, w którym o wiele bardziej komfortowo będziemy mogli wypocząć. Poza właściwym namiotem należy zwrócić uwagę też na śpiwory i karimaty. Przed wyjazdem warto sprawdzić, czy wszystkie te elementy, łącznie z namiotem są kompletne i niezniszczone, aby uniknąć przykrych niespodzianek, kiedy dojedziemy już na biwak.
Sprzęt na biwak Pixabay Pixabay
Przydatne akcesoria biwakowe
Jako podstawowy ekwipunek obozowy nie może zabraknąć np. scyzoryka, młotka do wbijania śledzi, koców, poduszek czy latarki. Do gotowania przyda się kuchenka turystyczna, grill, sztućce i naczynia turystyczne, termos, obieraczka czy czajnik. Nie można też zapomnieć o workach na śmieci, folii aluminiowej i śniadaniowej. Na wyjeździe świetnie sprawdzają się konserwy, ale warto też zadbać o świeże jedzenie, które długo przetrwa, np. niektóre warzywa, owoce, kasze czy ryż. Nie zapomnijcie też o dobrze wyposażonej kosmetyczce.
Przydatne akcesoria biwakowe kolaż redakcja /materiały partnerów kolaż redakcja /materiały partnerów
Jakie ubrania spakować pod namiot?
Oprócz standardowych ubrań, odpowiednich do miejsca i pogody warto zwrócić uwagę także na kilka dodatkowych par skarpet i bielizny. Wybierzcie raczej ciepłe, bawełniane ubrania i nie zapomnijcie o przeciwdeszczowej kurtce i ciepłym swetrze lub polarze. Do plecaka warto też spakować kostium kąpielowy, okulary i nakrycie głowy.
Jakie ubrania spakować pod namiot? kolaż redakcja /materiały partnerów kolaż redakcja /materiały partnerów
W zależności od tego, gdzie planujemy biwakować, należy nieco inaczej się przygotować. Jednak mamy nadzieję, że te podstawowe zasady i sprzęty, na które zwróciliśmy uwagę, pomogą wam zaplanować bezpieczny i przyjemny urlop na świeżym powietrzu.