polska nieznana

Więcej o:

polska nieznana

  • Lwów - dla tych, którzy się nie śpieszą

    Nieważne, ile książek i przewodników przeczytaliśmy na temat Lwowa. Zawsze, kiedy tu wrócimy, odkryjemy coś nieznanego, nowego, albo po prostu coś, co poprzednio przeszliśmy obok nie zwróciwszy na to szczególnej uwagi. Bez względu na to, ile przed pierwszą wizytą w tym mieście przeczytaliśmy i tak

  • Pyszne pyzy z mięsem - przepis na sycący obiad

    Pyzy ziemniaczane z mięsem są daniem dosyć czasochłonnym: wymagają zarówno tarcia ziemniaków, jak i dokładnego ich rozdrobnienia ? na przykład przeciśnięcia przez praskę. Niektórzy również nie wyobrażają sobie dodawania do pyz kupnego zmielonego mięsa ? rzeczywiście, sposobem smaczniejszym i

  • Na kulinarnym szlaku Roztocza

    Parowańce z burgerem wołowym, kurkami i wędzonym tofu Parowańce zwane w lubelskim również warenikami, w innych rejonach Polski znane są jako pampuchy czy kluski na parze. Są one wpisane na listę Produktów Tradycyjnych, a ich receptura od lat pozostaje niezmienna. Występują one w rozmaitych

  • Tykocin

    i bibliotekarz królewski, autor "Dworzanina polskiego". Znany z krewkiego charakteru humanista nie stronił od utarczek z sąsiadami. Może dlatego, przepełniony duchem pokuty, nakazał się pochować na ścieżce prowadzącej do klasztoru oo. Bernardynów. Osobę starosty czterech kolejnych królów przypomina umieszczona