Z czego słynie Tallin? Co warto zobaczyć i co trzeba wiedzieć o stolicy Estonii? Przede wszystkim nazwa ta funkcjonuje od 1918 r. Wcześniej miasto na wybrzeżu Zatoki Tallińskiej nazywało się z niemiecka Reval lub Rewel. Przynajmniej tak nazywano je od nadania mu praw miejskich w 1248 r. Ważny ośrodek istniał tu już jednak w X w. W kolejnych wiekach krzyżowały się tutaj wpływy fińskie, duńskie i w końcu niemieckie. Swoje panowanie roztaczał tutaj zakon kawalerów mieczowych. W latach 1561-70 o ziemie te walczyły Rzeczpospolita, Dania, Szwecja i Rosja. Ostatecznie Tallin trafił pod panowanie szwedzkie i pozostał w nim do czasów Piotra I, który wcielił miasto do Rosji. Dopiero w 1918 r. Tallin stał się stolicą niepodległej Estonii.
Tallin. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock
Czemu warto odwiedzić Tallin? Dostępne są tu różnorodne atrakcje. Obecnie miasto liczy sobie prawie 438 tys. mieszkańców. Leży blisko Polski, ale wciąż nie docenia się jego walorów turystycznych. Ze Starym Miastem i krzyżującymi się wschodnimi i zachodnimi wpływami może być doskonałym celem krótszej lub dłuższej wycieczki. Jednocześnie warto podkreślić, że Tallin określany jest jako miasto nowoczesne, z wysokim poziomem cyfryzacji i e-usług. Śmiało stawia się tu także na rozwiązania wspierające ochronę środowiska - Tallin zyskał miano ''Zielonej Stolicy Europy 2023''. Wprowadza się tutaj także innowacyjne pomysły w zakresie transportu: jedną z nich jest miasto 15-minutowe. Każdy mieszkaniec ma móc w ciągu kwadransa dotrzeć do najważniejszych miejsc użyteczności publicznej.
Jakimi zabytkami szczyci się Tallin? Ciekawe miejsca to m.in.:
Tallin. Strażnice z XIV w. stanowiące bramę do Starego Miasta. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock
Z jaką kuchnią może kojarzyć się Tallin? Co zjeść w stolicy Estonii? Kuchnia tego kraju niekiedy porównywana jest do polskiej, ale być może jest to spowodowane głównie podobieństwem niektórych produktów. W wielu daniach zastosowanie ma charakterystyczny ciemny chleb o słodkawym posmaku, oprócz niego istotne są ziemniaki. Do typowych dań należą:
Zobacz też: Najlepsze restauracje w Paryżu. Gdzie warto wstąpić, będąc w stolicy Francji? L'Arpege otwiera listę