Te grzyby już są w lasach i budzą grozę wśród grzybiarzy. Leśnicy tłumaczą, że są prawdziwym przysmakiem

Chociaż do szczytu sezonu grzybowego zostało jeszcze sporo czasu, to grzybiarze już mają powody do zadowolenia. W lasach trwa prawdziwy wysyp! Jednak wśród okazów znajduje się pewien gatunek, który powszechnie budzi grozę. Leśnicy tłumaczą, że niepotrzebnie.

Tegoroczna wiosna jest niezwykle łaskawa dla grzybiarzy. W koszykach już mogą lądować boczniaki, pieczarki łąkowe, czarki austriackie czy gąsienice wiosenne. Co ciekawe, niektórzy pochwalili się także spotkaniem na swojej drodze okazów typowych dla jesieni, takich jak maślaków. Eksperci wskazują, że ma to związek z wyjątkowo wilgotną porą roku. Oprócz wyżej wspomnianych gatunków można zbierać już także borowiki ceglastopore, do których wiele osób podchodzi z rezerwą. Dlaczego?

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Borowiki ceglastopore już w polskich lasach

Borowiki ceglastopore to smaczne grzyby, dość często spotykane w polskich lasach. Jak sama nazwa wskazuje, wyróżnia je charakterystyczna czerwona noga, a także karminowy spód kapelusza. Pierwsze okazy pojawiają się już w maju, a w koszykach mogą lądować jeszcze w październiku. Jednak nie trafiają tam dość często. 

Jak tłumaczą Lasy Państwowe, strach przed borowikami ceglastoporymi wynika przede wszystkim z obawy przed pomyleniem go z rzadkim, ale trującym borowikiem szatańskim. Ten może wywoływać silne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak nagłe i gwałtowne wymioty oraz biegunka. Jak je odróżnić? 

Borowik ceglastopory a borowik szatański

Rzeczywiście oba okazy charakteryzują się czerwonym ubarwieniem trzonu oraz sinieniem po przekrojeniu. Jednak leśnicy zwracają uwagę, że istnieje wiele sposobów, by je odróżnić. 

Różni je jednak dość wyraźna różnica koloru kapelusza- u ceglastoporego zwykle ciemnobrązowy, u szatańskiego jasny, ponadto trzon przy kapeluszu u ceglastoporego z czerwonego przechodzi w żółty

- czytamy w poście. 

Warto wspomnieć, że borowik szatański dość rzadko występuje w naszych lasach, z kolei ceglastoporego często spotykamy zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Grzyb ten jest uwielbiany przez smakoszy! Wyróżnia się ciekawym smakiem, który idealnie wzbogaca zupy, sosy oraz farsze. Należy jednak pamiętać o dokładnej obróbce termicznej, ponieważ półsurowy może wywołać problemy żołądkowe.

Więcej o: