Hotele zostaną otwarte 14 lutego? Gowin: Mogłyby zacząć działać w reżimie sanitarnym

Pod koniec stycznia rząd poinformował o przedłużeniu wielu obostrzeń do 14 lutego. Dotyczyło to między innymi restauracji oraz obiektów noclegowych. W czwartek 4 lutego wicepremier Jarosław Gowin powiedział, że od 14 lutego hotele mogłyby zacząć działać.

Wcześniej pojawiały się nieoficjalne informacje, że hotele zostaną otwarte od 15 lutego. W czwartek 4 lutego Jarosław Gowin powiedział PAP, że mogłyby zacząć działać już dzień wcześniej. Informacja o tym pojawiła się już na Twitterze ministerstwa rozwoju.

Wicepremier podkreślił, że obiekty noclegowe, jeśli zaczną działać, to w ścisłym reżimie sanitarnym. Trwają też analizy sytuacji innych branż. "Niewykluczone, że będziemy rekomendować w najbliższym czasie Radzie Ministrów inne poluzowania" - powiedział Jarosław Gowin.

Zobacz wideo Etap odpowiedzialności przedłużony do 14 lutego. Restauracje, hotele i stoki nadal zamknięte

Hotele wciąż zamknięte. Trudna sytuacja przedsiębiorców

Przedłużenie restrykcji dotyczących hoteli, a także stoków narciarskich, spotkało się z negatywnym odbiorem przedsiębiorców z obu branż. Oświadczenie o wymownym tytule "Możemy już gasić światło" wydało Stowarzyszenie Polskie Stacje Narciarskie i Turystyczne. Przedstawiciele PSNiT nie kryją, że decyzja o przedłużeniu obostrzeń może oznaczać dla branży "wieczne zamrożenie" i koniec polskiej zimy.

Głos w kwestii przedłużenia obostrzeń zabrali również przedstawiciele Polskiej Izby Hotelarzy, którzy opublikowali wpis na Facebooku. Odnieśli się w nim m.in. do słów ministra zdrowia, który podczas konferencji omawiał restrykcje w innych krajach Europy.

Pan Minister Niedzielski zapomniał dodać, przedstawiając sytuację w krajach Europy Zachodniej, że przedsiębiorcy np. w UK dostają olbrzymie rekompensaty za to, że grzecznie siedzą w domach w odróżnieniu od polskich przedsiębiorców, którzy resztką sił dramatycznie walczą o przetrwanie...

Zdaniem PIH działania rządu wskazują, że władze nie zamierzają odmrozić branży HoReCa (łączne określenie sektora hotelarskiego i gastronomicznego) aż do Wielkanocy, a być może nawet do majówki. 

Więcej o: