Od 18 maja restauracje znów otwarte. Co z tymi w hotelach?

Rząd ogłosił trzeci etap znoszenia obostrzeń. Dotyczy m.in. działalności lokali gastronomicznych oraz salonów fryzjerskich i kosmetycznych. Czy nowe przepisy o gastronomii będą obowiązywać także w hotelach? Postanowiliśmy to sprawdzić.

Do tej pory lokale gastronomiczne pozostawały zamknięte dla klientów. Niektóre nie działały w ogóle, inne przestawiły się na wydawanie posiłków jedynie na wynos. W środę 13 maja rząd ogłosił łagodzenie ograniczeń dotyczących gastronomii.

Zobacz wideo Restauracja zdradza nam przepis na sushi. Odmrażanie gospodarki?

Restauracje, bary i kawiarnie od 18 maja będą znów otwarte. Dotyczy to także wydzielonych stref gastronomicznych w centrach handlowych. Muszą się jednak zastosować do szeregu nowych zaleceń. Są to:

  • limit osób w lokalu (na jedną osobę muszą przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie dwa metry odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o jeden metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum jeden metr ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu półtora metra od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Ponadto przy wejściu do lokalu powinna znajdować się informacja o maksymalnej liczbie gości. Restauracje powinny też wyznaczyć bezpieczne strefy na zewnątrz dla gości oczekujących na wejście. Wszystkie wytyczne zebrane zostały na stronie gov.pl/koronawirus.

Restauracje otwarte. Co z hotelowymi?

W opublikowanych zasadach nie sprecyzowano jednak, czy nowe przepisy będą też obowiązywać w restauracjach i barach hotelowych. Przypomnijmy - póki co mogą one wydawać jedzenie gościom hotelu jedynie na wynos.

Zapytaliśmy więc Główny Inspektorat Sanitarny oraz Ministerstwo Rozwoju o to, czy od 18 maja będzie można zjeść według nowych zasad również w hotelowych restauracjach. - Nie wiem, czy już się ukazał ostateczny tekst rozporządzenia, ale według mnie tak - dotyczy to również hotelowej gastronomii - odpowiedział nam mailowo rzecznik prasowy GIS Jan Bondar.

O doprecyzowanie informacji poprosiliśmy również Ministerstwo Rozwoju. Podczas rozmowy telefonicznej usłyszeliśmy, że potwierdzenie, czy nowe wytyczne dotyczą również hoteli, otrzymamy mailem. Czekamy zatem na ostateczną odpowiedź resortu.