Wszystko co musisz wiedzieć przed podróżą do Maroko - poznaj kilka praktycznych wskazówek

NS
27.02.2020 15:00
Maroko

Maroko (Fot. Rainbow)

Maroko to piękny kraj, pełen kolorów i intensywnych zapachów. Zanim jednak wybierzesz się w miejsce o kompletnie innej kulturze i zwyczajach, warto, jeśli zapoznasz się z najważniejszymi wskazówkami. Dowiedz się kiedy najlepiej jechać do Maroka, co ze sobą zabrać i na co uważać!
autor
open-image
    • Kiedy warto jechać?

      Lato na obszarze całego państwa jest bezdeszczowe i niemal bezchmurne, jednak trzeba przygotować się na bardzo wysokie temperatury, które sięgają powyżej 40?C. Nie jest to najlepszy na zwiedzanie kraju. Wycieczkę do Maroka najlepiej zaplanować wiosną (marzec–maj z temperaturą 22-27?C) lub jesienią (wrzesień–październik z temperaturą 27-30?C).
      Sprawdź cenę
    • Jakie dokumenty przygotować?

      Nie ma konieczności wyrabiania wizy, jeśli pobyt planowany jest na okres krótszy niż 90 dni. Konieczne jest jednak posiadanie paszportu (ważnego przynajmniej przez 6 miesięcy od momentu wjazdu do tego kraju).
      Sprawdź cenę
    • Jaką walutę zabrać?

      Walutą Maroka jest dirham marokański. Na wyjazd jednak najlepiej zabrać euro i wymienić na miejscu na dirhamy. Kantory dostępne są na lotnisku bądź w hotelach. Warto uważać na ulicznych handlarzy i tzw. pseudokantory zlokalizowane na bazarach – często mogą wydawać fałszywe banknoty. Musisz pamiętać, że dirham jest poza Marokiem walutą niewymienialną.
      Sprawdź cenę
    • Na co uważać?

      Należy zachować ostrożność na terenach pustynnych, szlakach turystycznych i terenach oddalonych od głównych miast. Jeśli chcesz udać się na wyprawę w obszary niezamieszkałe skorzystaj z usług licencjonowanych przewodników. Odradza się nocne spacery po medinach – starych dzielnicach miast. Na bazarach zdarzają się kradzieże. Niebezpieczne są również ubogie, peryferyjne dzielnice wszystkich dużych miast Maroka.
      Sprawdź cenę
    • Co zjeść?

      Podstawą kuchni jest kuskus - drobna kasza podawana zwykle z warzywami i mięsem. Popularnym daniem jest również tadżin – mięsno-warzywna potrawa z różnymi przyprawami. Warto spróbować bastilli - słodkiego ciasta z odrobiną imbiru, cynamonu, szafranu i kolendry. Znaną marokańską zupą jest harira przygotowywana na bazie baraniny, z soczewicą i pomidorami. Wśród napojów króluje zielona herbata z dużą ilością mięty i cukru.
      Sprawdź cenę
autor

** **

Prezentowane powyżej treści i produkty są niezależnym wyborem redakcji serwisu. W powyższym tekście umieszczone zostały linki promocyjne naszych Partnerów. Klikając w nie, wspierasz naszą działalność.

Więcej o: