5 krajów, które warto odwiedzić ze względu na wspaniałą kuchnię

NS
10.02.2020 19:30
Kuchnia Mołdawii - dużo i zdrowo

Kuchnia Mołdawii - dużo i zdrowo (fot. materiały prasowe)

Zamiast rozmyślać o pięknych zabytkach i o tym, co cię będzie czekać w danym miejscu bardziej zwracasz uwagę na to, co zjesz to przygotowane przez nas zestawienie dotyczące 5 krajów z najlepszą kuchnią jest idealne dla ciebie! Wybierz się w odległe miejsca w poszukiwaniu idealnych potraw, o których nie będziesz w stanie zapomnieć.
autor
open-image
    • Japonia

      Jeśli Japonia kojarzy ci się tylko z sushi i zieloną herbatą, wiedz, że bardzo dużo straciłeś! Nadrób zaległości i spróbuj m.in. kultową japońską zupę ramen, wołowinę Kobe, takoyaki, onigiri i inne sposoby na konsumpcję mięs, ryb i owoców morza. W Japonii jedzenie jest nie tylko przyjemnością, ale i sztuką – taką na najwyższym poziomie, gdzie każdy składnik jest istotny i mocno wpływa na odbiór całości.
      Sprawdź cenę
    • Indonezja

      Indonezja jest naprawdę ogromnym państwem, co przekłada się na bardzo zróżnicowaną kuchnię – to, co jedzą na Sumatrze, może odbiegać od tego, co na co dzień podają na Borneo, Jawie, czy Nowej Gwinei. Jeśli jednak chodzi o potrawę, którą warto spróbować, koniecznie postaw na satayami (to taki ich odpowiednik szaszłyka) w sosie z orzeszków ziemnych – pychota!
      Sprawdź cenę
    • Tajlandia

      Kuchnia tajska garściami czerpie z chińskiej. Poza tym, w Tajlandii czuć też wpływ Indii – curry jest tam więcej niż modne. Główna potrawa tajska, to przede wszystkim pad thai. Poza tym, warto spróbować zupę tom yum i zajadać się idealnymi owocami morza. Plusem jest to, że w Tajlandii jedzenie jest absurdalnie tanie, dlatego tym bardziej sobie nie żałuj!
      Sprawdź cenę
    • Gruzja

      Gruzja to nie tylko idealne wino, ale przede wszystkim słynne chinkale – duże pierogi, które wizualnie przypominają nieco chińskie dim-sumy. W środku wypełnione są mięsem i bulionem, co wiąże się ze specyficzną techniką jedzenia: najpierw nadgryzasz, wypijasz zupę i dojadasz resztę. Warto również spróbować chaczapuri - placek zapiekany z serem, często ozdobiony jajkiem sadzonym oraz czurczchelę, czyli orzechy laskowe na nitce w zastygłej zalewie z soku z winogron.
      Sprawdź cenę
    • Argentyna

      O wołowinie z tego kraju słyszał prawdopodobnie każdy. Asado – tamtejsza sztuka grillowania bez wątpienia wpływa na smak mięsa. Jako dodatek do mięs podaje się chimichurri – zielony sos z pietruszki, czosnku, płatków chili, oliwy z oliwek, oregano i octu. Na szybką przekąskę idealny okaże się choripan – coś pomiędzy sandwichem, a hot dogiem.
      Sprawdź cenę
autor

** **

Prezentowane powyżej treści i produkty są niezależnym wyborem redakcji serwisu. W powyższym tekście umieszczone zostały linki promocyjne naszych Partnerów. Klikając w nie, wspierasz naszą działalność.

Więcej o: