Turystyka śladami przypraw - o Indiach i malowniczych terenach plantacji kardamonu i zielonego pieprzu

NS
03.01.2020 17:00
Kerala

Kerala (Fot. Rainbow)

Indie to bez wątpienia jeden z najbardziej kolorowych i pachnących pięknymi przyprawami krajów. Uwielbiany jest nie tylko za kuchnię, ale również malownicze krajobrazy, którymi otaczani jesteśmy na każdym kroku. Indie to nie tylko sławny Taj Mahal, ale także wiele innych, pięknych miejsc, o których nawet nie zdajemy sobie sprawy! Zakochaj się w kraju kardamonem pachnącym.

Co warto wiedzieć przed podróżą do Indii?

Każdy kraj zaskakuje nas czymś innym i jeśli chcemy odnaleźć się pośród tamtejszej ludności, warto zapoznać się z panującymi tam obyczajami i przygotować się na tyle, aby nic nie było w stanie nas zaskoczyć. Jeśli chodzi o Indie, szereg zasad związanych jest z religią, chociażby szacunek wobec krów, które uważane są za święte. Poza zwyczajami religijnymi, istnieją też te nie związane z konkretnym wyznaniem. Mianowicie, aby podkreślić prawdomówność swoich słów, Hindusi często łapią się za jedno ucho. Jeśli chodzi o kuchnię, Indie to istny raj dla wegan i wegetarian. To tam można zjeść jedne z najlepszych bezmięsnych potraw na świecie. Jedynym problemem może okazać się ostrość dań - hinduskie potrawy są zwykle bardzo pikantne, co dla przybyszy z Europy może okazać się sporym problemem. Kierowcy i przewodnikom należy dać napiwki na końcu wycieczki. Podczas zwiedzania wiele razy może dojść do spotkania z naciągaczami i nachalnymi handlarzami – jeżeli nie jesteśmy zainteresowani zakupem, należy spokojnie odejść, w przeciwnym wypadku wskazane jest twarde targowanie. 

IndieIndie Fot. Rainbow

Przyprawy - numer jeden w Indiach

Kerala to istny raj, jeśli chodzi o herbatę i aromatyczne przyprawy, takie jak kardamon czy pieprz. Wszystko zaczyna się w Munnarze - herbacianym sercu Kerali w Ghatach Zachodnich.  Bez trudu można tam dostrzec pokryte herbacianymi kobiercami wzgórza, poprzecinane biegnącymi na skos ścieżkami. Pola herbaty zdają się wręcz nie kończyć. Warto zatrzymać się w Munnarze na chwilę dłużej, żeby wstąpić do Muzeum Herbaty. Po herbacianych doznaniach, czas na Góry Kardamonowe i plantacje przypraw, które znajdują się kilka godzin drogi za Munnarem. To stamtąd pochodzą niezwykle aromatyczne kardamon oraz pieprz. Wszystkie okazy można podziwiać w Spice Walk - ogrodzie, który jest częścią wielkiej plantacji kawy, pieprzu i kardamonu. Rośliny nie są eksponatami w przyprawowym muzeum, ale są tam uprawiane. Plantacja kardamonu przypomina nieco bambusowy gaj, pieprz zwinnie oplata potężne pnie drzew, a kawowe krzewy potrafią wzrostem dorównać człowiekowi!

Kerala / IndieKerala / Indie Fot. Shutterstock

Zabierz namiastkę Indii do Polski

Kupowanie drobiazgów czy to dla siebie, czy znajomych to nieodłączna część podróżowania. Jeśli chodzi o Indie, szczególnie warto zaopatrzyć się w aromatyczne przyprawy, które pozwolą odtworzyć potrawy, które tak bardzo ci zasmakowały. Hinduskie przyprawy mają niepowtarzalny smak i aromat, którego nie można spotkać nigdzie indziej. Warto kupić wcześniej wspomniany kardamon i pieprz, ale również cynamon, kurkumę, szafran i mieszanki różnych przypraw, które nadają hinduskim potrawom niezapomniany smak. Oczywiście w Polsce można kupić większość z nich, ale te oryginalne mają w sobie o wiele więcej aromatu. Poza tym paczuszki z przyprawami nie zajmują wiele miejsca w bagażu i kosztują niewiele. Naprawdę warto się w nie zaopatrzyć. Nie wiadomo kiedy nadarzy się ku temu następna okazja!

IndieIndie Fot. Rainbow

Więcej o: