Tunezja - historia od kuchni
W kuchni tunezyjskiej widać wpływy arabskie, śródziemnomorskie i środkowowschodnie, a także francuskie. Smaki odzwierciedlają bogatą historię tego kraju, są również związane z różnorodnością regionów, dostępnością lokalnych produktów oraz ich sezonowością. Nie bez znaczenia pozostają wpływy lokalnych nomadów - Berberów, które przejawiają się chociażby w zamiłowaniu do jednogarnkowych, łatwych w przygotowaniu potraw. Taka jest na przykład lablabi, gęsta zupa z ciecierzycą i czosnkiem, chorba - rosół z makaronem, klopsikami lub rybą, szakszuka. Tę ostatnią przygotowuje się na bazie pomidorów, cebuli i jaj. Dzięki niedrogim i łatwo dostępnym składnikom cieszyła się dużą popularnością także w polskich domach jeszcze w czasach przedwojennych.
Kuchnia tunezyjska - szakszuka fot. shutterstock
Przyprawy tunezyjskiej kuchni
O niezwykłym smaku kuchni tunezyjskiej świadczą też jej przyprawy. Do najpopularniejszych należą anyż, kolendra, kminek, kumin, natka pietruszki, cynamon, szafran (w bardzo niewielkich ilościach), mięta, kwiaty pomarańczy i woda różana. Harissę - czerwoną i ostrą pastę z papryki - można praktycznie uznać za skarb narodowy Tunezji. Podawana jest wszędzie, niemal do wszystkiego, a każda restauracja ma własny, często strzeżony przepis na jej wykonanie. W Europie harissa często przyrządzana jest z chili, co dla Tunezyjczyków jest niedopuszczalne. W oryginalnej recepturze ostrości paście dodaje czarny kumin.
Przyprawy tunezyjskiej kuchni fot. shutterstock
Co warto zjeść w Tunezji?
Będąc w Tunezji, warto skosztować lokalnych przysmaków, które wyróżniają się na tle innych krajów afrykańskich. Warto wspomnieć chociażby o popularnym w tej części kontynentu tajine. Tutaj tajine jest zupełnie inny od wersji marokańskiej czy algierskiej - zamiast mięsno-warzywnego gulaszu otrzymamy danie podobne do grubego omletu, na który składają się jajka, warzywa i mięso pokrojone w małe kawałki. Popularnym składnikiem tunezyjskiej kuchni są ryby i owoce morza, dlatego, będąc w nadmorskiej miejscowości, warto skusić się np. na poisson complet, czyli danie z kałamarnic oraz całych smażonych rybek, frytek i jajek. Brik z kolei to smażone, trójkątne kawałki ciasta faszerowane jajkiem, tuńczykiem lub mięsem.
Kuchnia tunezyjska - brik fot. shutterstock
Zarówno w przydrożnych barach, jak i restauracjach można zamówić danie o nazwie ojja. Jest to gulasz najczęściej na bazie kiełbasek, rzadziej jagnięciny, wołowiny lub owoców morza duszonych z czosnkiem, papryką, pomidorami i jajkiem, doprawiony harissą. W Tunezji zjemy wiele dań z kuskusem, który również jest ważnym składnikiem potraw. Warto też spróbować tradycyjnego chleba berberyjskiego - tabouna oraz chleba domowego - khobz mbesses. Godne polecenia są również lokalne wina, musujące piwa oraz mocne likiery.
Nie można również zapomnieć o tunezyjskich słodyczach. Najpopularniejsza jest baklawa. To cieniutkie warstwy ciasta filo przekładane posiekanymi orzechami laskowymi, pistacjami i migdałami. Ciasto jest pieczone i na koniec oblane gęstym miodem. Koniecznie trzeba też spróbować bambaloni, czyli tunezyjskich pączków z dziurką, smażonych na głębokim tłuszczu, które zaskakują słodko-słonym smakiem.