Gotowanie na łonie natury - akcesoria i sprzęty nie tylko na wyjazd pod namiot

KS
25.09.2017 12:00
Gotowanie na biwaku

Gotowanie na biwaku (fot. pexels.com)

Biwakowe jedzenie kojarzy się wielu z nas z konserwami, ale wybierając się pod namiot wcale nie musimy się do nich ograniczać. Jak zaopatrzyć polową kuchnię? Te sprzęty i akcesoria na pewno ułatwią wam przygotowywanie smacznych, pożywnych i prostych dań.

Kuchenki turystyczne 

Na biwaku często urządzamy ogniska, jednak kiedy pogoda nie dopisuje, kuchenka turystyczna może pomóc nam w przygotowaniu szybkiego i pożywnego posiłku. Do wyboru mamy między innymi kuchenki na naboje gazowe czy paliwo płynne (benzynę, naftę lub olej napędowy). Te ostatnie są znacznie droższe, jednak długofalowo są tańsze w użyciu. Stosunkowo łatwo jest także zaopatrzyć się odpowiednie paliwo, np. na stacji benzynowej. Kuchenki paliwowe można także przewozić samolotem - gazowych już nie. Z drugiej strony, w kuchenkach benzynowych często trudniej jest otrzymać optymalną temperaturę i łatwiej jest przypalić danie. 

Kuchenki turystyczneKuchenki turystyczne Kuchenki turystyczne (kolaż redakcja, materiały partnerów, fot. SHTF Prepping & Homesteading Central) Kuchenki turystyczne (kolaż redakcja, materiały partnerów, fot. SHTF Prepping & Homesteading Central)

Grille

Jeżeli nie jesteście miłośnikami wieczorów przy ognisku, to grill będzie dla was doskonałym jego zamiennikiem. Wybierając grill warto zwrócić uwagę na rozmiar rusztu - tak by pomieścił jedzenie dla wszystkich osób uczestniczących w wyprawie. Z drugiej strony powinien być na tyle kompaktowy, by bez trudu można było z nim podróżować. Warto również, by grill biwakowy miał głębszy pojemnik na węgiel. Możemy wrzucić wtedy do niego również np. ziemniaki, które będą piekły się w żarze, dzięki czemu osiągniemy podobny smak, jak podczas pieczenia ich w ognisku. 

GrilleGrille Grille (kolaż redakcja, materiały partnerów, fot. Fresh Off The Grid) Grille (kolaż redakcja, materiały partnerów, fot. Fresh Off The Grid)

Naczynia turystyczne

Bez względu na to, na czym będziemy gotować, to nie można zapomnieć również o naczyniach turystycznych. Z pewnością przyda się zestaw lekkich garnków, różnej pojemności miski, talerze i sztućce. W sklepach możemy dostać także naczynia składane, a z tego samego względu dobrze mogą sprawdzić się także naczynia silikonowe. Najpopularniejsze naczynia turystyczne wykonane są z aluminium, stali nierdzewnej lub tytanu. Te ostatnie są najdroższe, jednak są również najbardziej wytrzymałe, a ponadto tytan nie reaguje z innymi substancjami, dzięki czemu posiłki nie zmienią smaku. 

Naczynia turystyczneNaczynia turystyczne Naczynia turystyczne (kolaż redakcja, materiały partnerów, fot. Chelsea's Messy Apron) Naczynia turystyczne (kolaż redakcja, materiały partnerów, fot. Chelsea's Messy Apron)

Bez względu na to na jaki sprzęt się zdecydujecie, żaden z nich nie jest uniwersalny. Trzeba więc przede wszystkim kierować się własnymi potrzebami i zastanowić się, jaki budżet możemy przeznaczyć na akcesoria do gotowania podczas biwaku. Poniżej znajdziecie jeszcze więcej propozycji.