Pyszne owoce morza, przepiękne widoki i przyjemny klimat. To tylko kilka powodów, dla których warto odwiedzić Algarve

Algarve to miejsce dla osób, które kochają piękne widoki, klimatyczne miasteczka i nadmorski klimat. Nie brakuje tu też luksusowych hoteli z basenami i doskonałymi restauracjami, w których możemy się naprawdę zrelaksować. Podpowiadamy, dlaczego warto wybrać ten region na wakacyjną podróż.

Algarve to jeden z najpiękniejszych regionów Europy. Położony jest w południowej części Portugalii. Graniczy z Hiszpanią i okala go Ocean Atlantycki. To miejsce słynie ze spektakularnych widoków – wdzierającej się w ląd wody, która wydrążyła niesamowite formacje skalne i szerokich, dzikich plaż. Oprócz niesamowitej przyrody zachwycą nas tu również nadmorskie miasteczka i przyjemny klimat.

Portugalia to doskonały kierunek na tegoroczne wakacje i jesienny wypad. Algarve dostarczy nam nie tylko spektakularnych widoków, ale i egzotycznej kuchni oraz pięknej pogody. Myśląc o komfortowym i przede wszystkim bezpiecznym urlopie, warto rozważyć jedną z wielu propozycji, jakie ma dla nas polskie biuro podróży ITAKA. W samym regionie Algarve dostępnych jest ponad 10 ofert na wyjazdy dostosowane do różnych potrzeb – all inclusive, dla par czy dla rodzin z dziećmi. Wszystkie, wybrane przez biuro podróży ITAKA, hotele mają bardzo wysoki standard (przynajmniej 3 gwiazdki), baseny, dodatkowe atrakcje oraz doskonałe restauracje. Podczas pobytu będziemy mogli zasięgnąć rady polskojęzycznego rezydenta, który przedstawi nam ofertę dodatkowych wycieczek, pomoże przy wypożyczeniu samochodu oraz będzie do naszej dyspozycji w nagłych sytuacjach.

Tutaj nie będziesz się nudzić

Oglądając liczne zdjęcia i wideo zrobione w Algarve, można przede wszystkim podziwiać niesamowitą przyrodę. Ten region uznaje się jako jeden z najpiękniejszych w Europie właśnie dzięki spektakularnej linii brzegowej. Charakterystycznym miejscem w są okolice miasta Sagres. Kiedyś uznawano je za „koniec świata", gdzie ląd nagle się urywa, a dalej widać już tylko wzburzone morze. Dzisiaj stoi tu zabytkowa latarnia, która wskazuje drogę przypływającym z daleka statkom. Nieopodal punktu widokowego można zejść na pobliską plażę i wykąpać się pośród ogromnych fal. Algarve to miejsce, które kryje w sobie wiele pięknych formacji skalnych. Wśród nich jest grota Algar de Benagil uznana za jedną z dziesięciu najpiękniejszych jaskiń na świecie. Aby się do niej dostać, trzeba podpłynąć statkiem lub kajakiem. Przepiękna jest również Plaża Carvalho, do której dojdziemy wykutymi w skale schodkami.

FaroFaro fot. Digital signal/ shutterstock

Będąc w Algarve warto odwiedzić również tutejsze miejscowości. Największym miastem jest z Faro z przepięknymi zabytkami, parkiem i portem. Najlepiej przeznaczyć sobie trochę czasu na powolne oglądanie jego zakamarków – mozaikowych chodników, wąskich uliczek, placów i urokliwych kawiarenek.

Ten region to też doskonałe miejsce dla osób aktywnych. Dostępne są tu pola golfowe oraz liczne sporty wodne. Szczególne popularne jest wypożyczanie kajaków, które dają możliwość podziwiania klifów od strony wody, a także pozwalają dopłynąć na mniej dostępne plaże.

Lagos, AlgarveLagos, Algarve fot. Guaxinim/ shutterstock

Kuchnia i pyszne owoce morza

Podróżując po świecie mamy możliwość poznania nowych smaków i aromatów. Często wybierając kierunek podróży, myślimy również o tym, jaką kuchnie oferuje dany kraj. Algarve to region, który pod względem jedzenia z pewnością plasuje się bardzo wysoko.

Prawdziwą dumą Portugalii są owoce morza. Najbardziej charakterystycznym dla tego kraju daniem są solone, suszone dorsze. Kiedyś jedli je głównie marynarze w czasie morskich wypraw. Świeże ryby oprawiało się, moczyło w słonej wodzie, a potem suszyło na słońcu. Dzięki takiemu zabiegowi mięso można było przechowywać i posilić się nim na długo po złowieniu.

Dzisiaj jest wiele sposobów na zachowanie świeżości owoców morza, jednak solony dorsz nadal gości na stołach Portugalczyków. Podaje się go na wiele sposobów i – jak twierdzą lokalni – istnieje ponad tysiąc przepisów na dania z jego wykorzystaniem.

Będąc na miejscu, warto nacieszyć się też świeżymi okazami, które są naprawdę imponujące. Wśród popularnych tu ryb są na przykład sardynki, okonie morskie, dorady, tuńczyki, ale też znane nam z Polski makrele. Ryby można tu jeść w formie grillowanej z oliwą lub smażonej. Poza tym to miejsce, w którym zjemy doskonałe kałamarnice i ośmiornice, kraby, omułki, a także mniej znane kaczenice. Te ostatnie zachwycają niecodziennym wyglądem i smakiem. Tych skorupiaków się nie hoduje. Kaczenice są przytwierdzone do skał i zbiera się je, kiedy jest wysoki poziom wody i są odpowiednio nasiąknięte. Przez utrudniony proces pozyskiwania i mniejszą popularność nie są to tanie owoce morza, ale zdecydowanie warte spróbowania.

Świetnym sposobem na spróbowanie wielu różnych dań, jest wykupienie wakacji w biurze podroży ITAKA w pakietach all inclusive lub z obiadokolacjami. Region Algarve słynie z bardzo dobrych restauracji hotelowych, w których podawane są różne owoce morza, lokalne specjały i pyszne desery. Dzięki szerokiemu asortymentowi i zmiennemu menu codziennie będziemy jeść coś innego. Rozwiązanie all inclusive jest szczególnie wygodne dla rodzin z dziećmi, które preferują częstsze posiłki. Ponadto z jednej strony rodzice będą mogli spróbować mniej oczywistych dań, a z drugiej nakarmić swojego malucha potrawami, które lubi. Jeśli mamy w planach wypożyczenie na miejscu auta i zwiedzanie w ciągu dnia, postawmy na pakiet z obiadokolacjami. W ciągu dnia przekąsimy coś w czasie drogi, a po wycieczce w hotelu będzie na nas czekała pyszna, sycąca kolacja.

Więcej o: