Austriacki Tyrol to jeden z najpopularniejszych regionów wśród narciarzy i snowboardzistów. Świetne warunki, doskonała infrastruktura, dodatkowe atrakcje i duży wybór ośrodków sprawiają, że turyści w sezonie zimowym zjawiają się tam naprawdę tłumnie.
Nadchodzący sezon będzie jednak znacznie różnił się od pozostałych. Ale Tyrol już przygotowuje się i wdraża specjalne zasady. Dotyczą one m.in. działania kolejek i wyciągów, barów apres ski, działania restauracji czy szkółek narciarskich.
Przygotowania pełną parą idą też w poszczególnych ośrodkach i kurortach. Paznaun informuje, że sezon w kurorcie Ischgl rozpocznie się 24 grudnia 2020 - wtedy ruszają wyciągi, ale tylko dla narciarzy nienocujących w hotelach (czyli jednodniowych turystów i mieszkańców). Nie będzie jednak koncertu ani żadnego innego wydarzenia w związku z otwarciem. Inaczej będzie działać gastronomia, dostępne mają być też specjalne aplikacje.
Baza hotelowa otworzy się 7 stycznia. Wtedy turyści będą mogli korzystać z noclegów.
Przed zaplanowaniem przyjazdu do Austrii warto zapoznać się z aktualnie obowiązującymi obostrzeniami wjazdowymi. Od 19 grudnia do 10 stycznia wszystkie osoby, które będą wjeżdżać do kraju z obszarów podwyższonego ryzyka, będą musiały odbyć 10-dniową kwarantannę. Kwarantanna będzie mogła zostać skrócona po pięciu dniach, po wykonaniu testu PCR, jeśli jego wynik będzie negatywny. Obszary ryzyka klasyfikowane będą na podstawie 14-dniowego wskaźnika zachorowań - za ryzykowne zostaną uznane te ze wskaźnikiem 100 na 100 tysięcy mieszkańców.
Lokalne władze, eksperci z zakresu zdrowia oraz przedstawiciele biznesów od dawna dyskutowali i zastanawiali się, jak zorganizować sezon w kurorcie, aby bezpiecznie czuli się wszyscy - zarówno goście, jak i pracownicy oraz mieszkańcy.
Przede wszystkim zadbano o podstawowe zasady, które umożliwią utrzymywanie dystansu np. w kolejkach do wyciągów, a także częstą dezynfekcję rąk m.in. w kolejkach linowych oraz restauracjach. W różnych punktach kurortu (np. w restauracjach, przechowalniach nart, kabinach kolejek linowych) mają znajdować się znaki informujące o wytycznych związanych z COVID-19. Ogłoszenia mają być też przekazywane w różnych językach.
Osoby, które kupują karnet narciarski, otrzymają specjalny, wielofunkcyjny komin narciarski, którego można używać jako maski filtrującej. To ważna informacja, bo zasłanianie usta i nosa w wielu miejscach jest obowiązkowe.
Dotyczy to m.in. kabin kolejek linowych oraz wyciągów krzesełkowych. Kabiny będą przez obsługę dezynfekowane kilka razy dziennie. Regularnie dezynfekowane są także powierzchnie w autobusach, sklepach sportowych i narciarskich, punktach medycznych oraz toaletach i windach.
Operator kolei górskich i wyciągów w Ischgl, Silvretteseilbahn AG, zainwestował w ostatnich tygodniach prawie 700.000 euro w stworzenie nowych, mocno wyśrubowanych standardów bezpieczeństwa i ochrony zdrowia. Jednym z najbardziej innowacyjny przykładów ma być nowoczesny system kamer w miejscach tworzenia się zwyczajowo kolejek - będzie służył przy trzech stacjach wyciągów. Dzięki niemu w miejscach szczególnie narażonych na zatory odpowiednie służby będą mogły szybko zauważyć, gdzie tworzy się tłok i w porę zareagować, tak organizując ruch, aby zapewnić narciarzom możliwość zachowania bezpiecznego dystansu od innych. System jest też w stanie oszacować czas oczekiwania w kolejce do wyciągu i poinformować o tym w czasie rzeczywistym zainteresowanych gości.
Nowe zasady zostały wprowadzone również w restauracjach, gdzie między stołami musi być zachowany odpowiedni odstęp. W strefach wypoczynkowych zainstalowane zostały przegrody. Wstęp do restauracji w górach może być ograniczany, aby zachować limity.
Lokale gastronomiczne stawiają też na cyfrowe menu. Można się z nim zapoznać np. przez bezpłatne aplikacje iSki Ischgl lub mySamnaun. W restauracjach w sezonie zimowym obowiązywać będzie rejestracja. Po ściągnięciu aplikacji trzeba się w nich zarejestrować, a późniejsza rejestracja w restauracjach będzie możliwa za pośrednictwem wygenerowanego, spersonalizowanego kodu QR. Aplikacja nie jest jednak jedyną opcją - przed wejściem do restauracji będzie można wypełnić też specjalny formularz. Dane osobowe mają być usunięte po 28 dniach i wykorzystane tylko, aby poinformować o ewentualnej infekcji.
Kurort zapewnia, że wszyscy pracownicy Silvrettabahn AG ostaną przebadani pod kątem COVID-19 przed rozpoczęciem pracy. Ci, którzy będą mieli stały kontakt z klientami, mają co jakiś czas przechodzić testy na obecność koronawirusa.
Personel, który ma z gośćmi bezpośredni kontakt, jest zobowiązany do noszenia maseczek filtrujących. Wszyscy pracownicy codziennie przed rozpoczęciem pracy będą mieli również mierzoną temperaturę.
Zaleca się także, aby właściciele hoteli i pensjonatów, przetestowali wszystkich swoich pracowników przed rozpoczęciem sezonu narciarskiego. W trakcie całego sezonu pracownicy związani z branżą turystyczną, ale także goście i mieszkańcy regionu, będą mogli na miejscu, na bieżąco poddać się testowi na obecność koronawirusa (choć nie bezpłatnie).
Jest kilka miejsc, w których maseczki należy mieć obowiązkowo, choć zaleca się, aby na wszelki wypadek zawsze mieć je przy sobie. Usta i nos trzeba zakrywać:
Władze kurortu przypominają również o zachowywaniu dystansu co najmniej jednego metra, częstej dezynfekcji rąk, apelują o płacenie metodą zbliżeniową, wyrzucanie zużytych maseczek do kosza oraz o pozostanie w miejscu swojego zakwaterowania, jeżeli zauważymy u siebie objawy COVID-19. Zalecają wówczas poinformowanie o tym recepcji lub lekarza.
Więcej informacji na temat sezonu narciarskiego w Ischgl na stronie www.ischgl.com.