Żadna inna kuchnia świata nie łączy składników w tak odważny sposób jak meksykańska. Piekielnie ostre chili i słodka czekolada to jedno z zaskakujących i nietypowych dla Europejczyka połączeń diametralnie różniących się smaków, które wspólnie dają niepowtarzalne kulinarne doznanie.
Hiszpańscy kolonizatorzy przybywając na tereny Nowego Świata, przywieźli ze sobą własne zwyczaje żywieniowe i w ten sposób do tradycyjnej prekolumbijskiej kuchni trafiły nieznane wcześniej produkty. Europejskie przepisy w połączeniu z tradycyjnymi wprowadziły do jadłospisu zupełnie nowe potrawy. Pszenica i ryż, choć zostały przyjęte przez Indian, nie wyparły tradycyjnej kukurydzy, która do dzisiaj pozostaje podstawą prawie każdego meksykańskiego dania. Na stałe za to zagościło na stołach mięso hodowlanych zwierząt, takich jak kozy, krowy i świnie.
Współczesna meksykańska kuchnia do dzisiaj pozostaje jedną z najoryginalniejszych na świecie, nie poddając się globalizacji coraz ekspansywniej wkraczającej także i w ten obszar życia. Wiele barów i restauracji serwuje hamburgery i hotdogi, jednak Meksykanie na pierwszym miejscu stawiają tradycyjne tortille, czyli pieczone z kukurydzy lub pszenicy placki, do których dodaje się kawałki mięsa, warzyw i owoców oraz polewa tradycyjnymi gęstymi sosami mole. Najbardziej znany to guacamole - sos, którego bazę stanowią owoce avocado.
Jest kilka dań, których warto skosztować będąc w Meksyku, bo ich smaku nie poznamy nigdzie indziej na świecie. Nawet jeśli potrawa w jadłospisie meksykańskiej restauracji w Polsce będzie nosiła tę samą nazwę, to smakiem nie będzie prawdopodobnie nawet przypominać oryginalnej serwowanej za oceanem. Jest nią na przykład Mole poblano, czyli drób w czekoladzie - kurczak lub indyk. To jedna z tradycyjnych potraw kuchni meksykańskiej.
Kuchnia Meksykańska. Wśród meksykańskich specjalności jest także wiele takich, których zakosztuje tylko turysta bardzo odważny lub taki, który nie będzie miał świadomości, co mu podano na talerzu. Chrupiąca i ostra w smaku zawartość tacos może się okazać prażonymi świerszczami chapulines lub gusanos - larwami ciem żyjących na liściach agawy. Inną potrawą, która w gościu z Europy wzbudzi raczej wstręt niż apetyt, jest escamole, jaja czarnych mrówek zwane tu "owadzim kawiorem".