Cappuccino, cortado, flat white - jaką kawę pija się w różnych zakątkach świata?

Ile krajów na świecie, niemal tyle sposobów parzenia kawy. Włosi na przykład uwielbiają macchiato i cappuccino. Hiszpanie słyną z zamiłowania do cortado. Z kolei Australijczycy szczególnie upodobali sobie flat white. Jak smakują kawy z różnych zakątków świata? Chcąc się o tym przekonać, nie musisz wyjeżdżać z Polski. Wystarczy nowoczesny ekspres ciśnieniowy, aby szybko, wygodnie i jak profesjonalny barista przywołać smaki świata w swojej kuchni.

Kawa nie zważa na granice ani upływ czasu. Po raz pierwszy najprawdopodobniej pojawiła się w XIII w. w Jemenie. Następnie rozprzestrzeniła się na cały Półwysep Arabski, a w XVII w. przywędrowała do Europy. Dziś jest znana na całym świecie i wciąż pozostaje w modzie, choć łatwo ulega kulinarnym trendom. Jaką kawę pije się w różnych krajach?

Kawy świata bez wychodzenia z domu? - infografika.

Flat white – co to za kawa?

Zacznijmy od podróży do odległej Australii, gdzie od lat 80. XX w. króluje mleczna flat white. Jaka to kawa? Stanowi ona połączenie podwójnego espresso z wyjątkowo delikatną mleczną pianką o płaskiej powierzchni i grubości 0,5 cm. Najczęściej znajdziesz ją w menu kawiarni typu  speciality ze względu na to, że ma wysoką jakość i wymaga baristycznego kunsztu. Serwuje się ją w 150-mililitrowych filiżankach w proporcji:  1/3 kawy i 2/3 mleka. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by kawę z Australii przygotować samodzielnie w domowych warunkach.

Do zaparzania flat white kawy warto wykorzystać ekspres kolbowy z manualną dyszą. Na przykład nowoczesny La Specialista Maestro De’Longhi,wyposażony w system My LatteArt który pozwala własnoręcznie spienić mleko na puszystą gładką piankę. Później możesz ją jeszcze efektownie przyozdobić delikatnym wzorem.

Flat white kawa – przepis na kawę z Australii

Do zaparzenia kawy po australijsku potrzebujesz:

  • co najmniej 14 g ziaren średnio palonej Arabiki z domieszką Robusty;
  • 120 ml mleka krowiego 3,5% lub napoju roślinnego (sojowego, kokosowego lub owsianego);
  • opcjonalnie: łyżki syropu smakowego.

Sposób przygotowania:

Do młynka La Specialista Maestro wsyp porcję ziaren i ustaw średni stopień zmielenia (między 3 a 6). Następnie zamontuj kolbę z podwójnym sitkiem i przekręć ją. Podstaw pod dyszę ekspresu filiżankę. A jeśli przygotowujesz flat white w wersji na słodko, dodaj wcześniej porcję syropu.

Wybierz z panelu podwójne espresso. W czasie parzenia kawy podgrzej mleko do 65-70 stopni. Następnie wlej je do dzbanuszka i spieniaj chwilę do uzyskania lekkiej, kremowej, pozbawionej nadmiaru bąbelków konsystencji. Na końcu przenieś piankę do filiżanki i rozsmakuj się we flat white. A jeśli zabraknie ci czasu? Wlej do karafki porcję mleka, wybierz w panelu opcję flat white, a system LatteCrema zajmie się precyzyjnym spienieniem. Po chwili kawa z Australii będzie gotowa.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat jej parzenia? Zajrzyj do artykułu: Jak zrobić idealne flat white?

Co to jest kawa cortado?

Z Australii przenieśmy się do słonecznej Hiszpanii na filiżankę mocniejszej cortado. Podobnie jak jej poprzedniczka należy do kaw białych na bazie espresso. I podobnie jak ona jest podawana z delikatnie spienionym mlekiem, które wlewa się do szklanki w proporcji 1:1 lub 2:1. Mleko delikatnie miesza się wtedy z espresso, tworząc na powierzchni lekką piankę oraz efektowne białe przecięcia na ściankach filiżanki. Od nich pochodzi zresztą nazwa samego napoju oznaczającego przecięty.

Hiszpanie piją kawę cortado podobnie jak Włosi mocne espresso – o poranku, kilkoma łykami, aby szybko się pobudzić przed rozpoczęciem pracy. Rzadko przygotowują ją w domu – raczej zamawiają w pobliskich kawiarniach podaną w filiżance o pojemności 120 ml. To jednak nie oznacza, że kawy po hiszpańsku nie da się przygotować samodzielnie. Z Eletta Explore De’Longhi robisz ją jednym przyciskiem, a jeśli masz ochotę – modyfikujesz przepis według uznania.

Cortado – przepis na kawę po hiszpańsku

Poniżej znajdziesz propozycję w wersji deserowej z dodatkiem słodkiego syropu waniliowego. 

Do hiszpańskiej kawy potrzebujesz:

  • co najmniej 7 g ziaren średnio palonej Arabiki,
  • 100 ml mleka krowiego, napoju roślinnego lub 50 ml mleka skondensowanego,
  • 15 ml syropu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Do młynka Eletta Explore wsyp porcję ziaren kawy i ustaw stopień zmielenia. Jeśli nie masz pewności, jaka grubość będzie odpowiednia, w aplikacji Coffee Link w zakładce Bean Adapt Technology, możesz wskazać rodzaj kawy. Wtedy ekspres odpowiednio dopasuje do niego parametry parzenia.

Następnie wlej mleko do karafki, a syrop do filiżanki i podstaw naczynie pod dyszę ekspresu. Wybierz z panelu opcję kawa cortado i zaczekaj, aż się zaparzy.

Cappuccino – jaka to kawa?

Z Hiszpanii już niedaleko do Włoch, gdzie króluje cappuccino z puszystą pianką. Warto wiedzieć, że Włosi sięgają po nie z samego rana, najpóźniej do godziny 11. Zamówienie go w godzinach popołudniowych uznają zaś za poważne faux-pas.

Pierwotnie kawa składała się z trzech równych warstw: espresso, gorącego mleka i spienionego mleka. Dzisiaj klasycznie przygotowuje się ją z porcji espresso 25-30 ml oraz 125 ml mleka, z którego powinna powstać mocna pianka o grubości 1-2 cm. Tak zaparzony napój podaje się w filiżankach o pojemności 150-180 ml .

Możesz jednak nieco modyfikować te ilości. Na przykład w cappuccino scuro dodaje się mniej mleka. Z kolei w cappuccino chiaro zwiększa się jego zawartość, aby uzyskać jeszcze łagodniejszy smak. Korzystając z ekspresu kolbowego La Specialista Maestro De’Longhi, dopasujesz rozmiar i intensywność napoju do swoich preferencji. A jeśli lubisz eksperymentować ze smakami? Pokuś się o zastosowanie dodatków. Będą tu pasować rozmaite przyprawy: cynamon, kardamon, anyż, goździki, gałka muszkatałowa, a także kakao czy miód.

Cappuccino – przepis na włoską kawę na słodko

Poniżej znajdziesz pomysł na cappuccino na słodko z cynamonem i miodem. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • co najmniej 7 g mieszanki ziaren Arabiki i Robusty,
  • 100 ml mleka krowiego 3,5% lub napoju roślinnego (sojowego, kokosowego albo owsianego),
  • odrobiny cynamonu,
  • łyżeczki płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

Do młynka La Specialista Maestro wsyp porcję ziaren i ustaw stopień zmielenia między 3 a 6. Następnie włóż do kolby pojedyncze sitko, zamontuj ją w wyznaczonym miejscu i przekręć. Uzupełnij karafkę mlekiem.

Nalej miód do filiżanki. Podstaw ją pod dyszę ekspresu i wybierz z panelu opcję cappuccino. Ekspres zaparzy kawę automatycznie zgodnie z zaprogramowanymi ustawieniami. Możesz też jednak ustalić własny przepis, wskazując m.in.:

  • rozmiar napoju,
  • ilość i stopień spienienia mleka,
  • proporcje mleka oraz mlecznej pianki.

A jeśli chcesz samodzielnie spienić mleko? Wybierz w ekspresie opcję espresso, a podgrzane mleko wlej do dzbanuszka i przygotuj piankę. Powinna być znacznie sztywniejsza i grubsza niż w przypadku flat white czy cortado. Na koniec posyp ją odrobiną cynamonu.

Odkrywaj kawowe przepisy z De'Longhi - infografika.

Macchiato – co to za kawa?

A oto jeszcze jeden włoski specjał – macchiato. Pod tą nazwą (którą dosłownie można tłumaczyć jako espresso poplamione mlekiem) kryje się espresso z mleczną pianką wielkości łyżki. Przy takich proporcjach na pierwszy plan wysuwa się smak mocnej czarnej kawy. Zaś dodatek spienionego mleka tylko delikatnie przełamuje intensywność espresso i podnosi walory estetyczne napoju. Jeśli chcesz dodać mu odrobinę słodyczy, wzbogać mleko o aromatyczne ziarenka wanilii.

Espresso macchiato – przepis na poplamione espresso

Do przygotowania espresso macchiato w zmodyfikowanej wersji potrzebujesz:

  • co najmniej 7 g ziaren średnio lub ciemno palonej mieszanki Arabiki i Robusty,
  •  mleko krowie 3,5% lub napój roślinny (sojowy, kokosowy, owsiany),
  • laski wanilii.

Sposób przygotowania:

Do młynka Eletta Explore wsyp porcję ziaren i ustaw stopień zmielenia – samodzielnie lub z pomocą aplikacji Coffee Link. Następnie przekrój wzdłuż laskę wanilii, wydobądź ze środka ziarenka i dodaj je do mleka. Wlej do karafki porcję mleka i wybierz w panelu opcję espresso macchiato. Włoska kawa jest gotowa!

 Latte macchiato – jaki to napój?

Pamiętaj, aby nie mylić standardowego macchiato z latte macchiato. Ten rodzaj w większości składa się ze spienionego mleka, do którego wlewa się porcję espresso. W tym przypadku mamy więc do czynienia – odwrotnie niż w espresso macchiato – z mlekiem splamionym kawą.

Składniki te występują w proporcji 3:1. A w połączeniu tworzą trzy efektowne warstwy: mleka, espresso i puszystej pianki. Tak powstały napój podaje się w wysokich, przezroczystych szklankach o pojemności 300 ml. Można go również wzbogacić o słodkie dodatki, np. syrop smakowy albo przyprawy.

Latte macchiato – przepis na mleczno-kawowy deser. 

Co powiesz na kawę z orzechowo-karmelowo-czekoladową nutą?

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • porcję ziaren 100% Arabiki (lub z dodatkiem Robusty dla intensywniejszego smaku),
  • 150 ml napoju roślinnego o smaku orzechów laskowych barista,
  • 15 ml syropu karmelowego,
  • 1-2 kostki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Do młynka Eletta Explore wsyp ziarna kawy i ustaw stopień zmielenia lub wskaż w aplikacji Coffee Link rodzaj ziaren, aby ustawić parametry parzenia. Do karafki wlej napój roślinny. Na dno szklanki wlej syrop karmelowy. Podstaw naczynie po dyszę ekspresu i wybierz opcję latte macchiato. Na koniec zetrzyj kostki gorzkiej czekolady i oprósz nimi wierzch mlecznej pianki.

Tak z pomocą ekspresu ciśnieniowego w łatwy sposób rozsmakujesz się w kawach z całego świata bez wychodzenia z domu.

Reklama marki De’Longhi