Kawa nie zważa na granice ani upływ czasu. Po raz pierwszy najprawdopodobniej pojawiła się w XIII w. w Jemenie. Następnie rozprzestrzeniła się na cały Półwysep Arabski, a w XVII w. przywędrowała do Europy. Dziś jest znana na całym świecie i wciąż pozostaje w modzie, choć łatwo ulega kulinarnym trendom. Jaką kawę pije się w różnych krajach?
Kawy świata bez wychodzenia z domu? - infografika.
Zacznijmy od podróży do odległej Australii, gdzie od lat 80. XX w. króluje mleczna flat white. Jaka to kawa? Stanowi ona połączenie podwójnego espresso z wyjątkowo delikatną mleczną pianką o płaskiej powierzchni i grubości 0,5 cm. Najczęściej znajdziesz ją w menu kawiarni typu speciality ze względu na to, że ma wysoką jakość i wymaga baristycznego kunsztu. Serwuje się ją w 150-mililitrowych filiżankach w proporcji: 1/3 kawy i 2/3 mleka. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by kawę z Australii przygotować samodzielnie w domowych warunkach.
Do zaparzania flat white kawy warto wykorzystać ekspres kolbowy z manualną dyszą. Na przykład nowoczesny La Specialista Maestro De’Longhi,wyposażony w system My LatteArt który pozwala własnoręcznie spienić mleko na puszystą gładką piankę. Później możesz ją jeszcze efektownie przyozdobić delikatnym wzorem.
Flat white kawa – przepis na kawę z Australii
Do zaparzenia kawy po australijsku potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Do młynka La Specialista Maestro wsyp porcję ziaren i ustaw średni stopień zmielenia (między 3 a 6). Następnie zamontuj kolbę z podwójnym sitkiem i przekręć ją. Podstaw pod dyszę ekspresu filiżankę. A jeśli przygotowujesz flat white w wersji na słodko, dodaj wcześniej porcję syropu.
Wybierz z panelu podwójne espresso. W czasie parzenia kawy podgrzej mleko do 65-70 stopni. Następnie wlej je do dzbanuszka i spieniaj chwilę do uzyskania lekkiej, kremowej, pozbawionej nadmiaru bąbelków konsystencji. Na końcu przenieś piankę do filiżanki i rozsmakuj się we flat white. A jeśli zabraknie ci czasu? Wlej do karafki porcję mleka, wybierz w panelu opcję flat white, a system LatteCrema zajmie się precyzyjnym spienieniem. Po chwili kawa z Australii będzie gotowa.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat jej parzenia? Zajrzyj do artykułu: Jak zrobić idealne flat white?
Z Australii przenieśmy się do słonecznej Hiszpanii na filiżankę mocniejszej cortado. Podobnie jak jej poprzedniczka należy do kaw białych na bazie espresso. I podobnie jak ona jest podawana z delikatnie spienionym mlekiem, które wlewa się do szklanki w proporcji 1:1 lub 2:1. Mleko delikatnie miesza się wtedy z espresso, tworząc na powierzchni lekką piankę oraz efektowne białe przecięcia na ściankach filiżanki. Od nich pochodzi zresztą nazwa samego napoju oznaczającego przecięty.
Hiszpanie piją kawę cortado podobnie jak Włosi mocne espresso – o poranku, kilkoma łykami, aby szybko się pobudzić przed rozpoczęciem pracy. Rzadko przygotowują ją w domu – raczej zamawiają w pobliskich kawiarniach podaną w filiżance o pojemności 120 ml. To jednak nie oznacza, że kawy po hiszpańsku nie da się przygotować samodzielnie. Z Eletta Explore De’Longhi robisz ją jednym przyciskiem, a jeśli masz ochotę – modyfikujesz przepis według uznania.
Cortado – przepis na kawę po hiszpańsku
Poniżej znajdziesz propozycję w wersji deserowej z dodatkiem słodkiego syropu waniliowego.
Do hiszpańskiej kawy potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Do młynka Eletta Explore wsyp porcję ziaren kawy i ustaw stopień zmielenia. Jeśli nie masz pewności, jaka grubość będzie odpowiednia, w aplikacji Coffee Link w zakładce Bean Adapt Technology, możesz wskazać rodzaj kawy. Wtedy ekspres odpowiednio dopasuje do niego parametry parzenia.
Następnie wlej mleko do karafki, a syrop do filiżanki i podstaw naczynie pod dyszę ekspresu. Wybierz z panelu opcję kawa cortado i zaczekaj, aż się zaparzy.
Z Hiszpanii już niedaleko do Włoch, gdzie króluje cappuccino z puszystą pianką. Warto wiedzieć, że Włosi sięgają po nie z samego rana, najpóźniej do godziny 11. Zamówienie go w godzinach popołudniowych uznają zaś za poważne faux-pas.
Pierwotnie kawa składała się z trzech równych warstw: espresso, gorącego mleka i spienionego mleka. Dzisiaj klasycznie przygotowuje się ją z porcji espresso 25-30 ml oraz 125 ml mleka, z którego powinna powstać mocna pianka o grubości 1-2 cm. Tak zaparzony napój podaje się w filiżankach o pojemności 150-180 ml .
Możesz jednak nieco modyfikować te ilości. Na przykład w cappuccino scuro dodaje się mniej mleka. Z kolei w cappuccino chiaro zwiększa się jego zawartość, aby uzyskać jeszcze łagodniejszy smak. Korzystając z ekspresu kolbowego La Specialista Maestro De’Longhi, dopasujesz rozmiar i intensywność napoju do swoich preferencji. A jeśli lubisz eksperymentować ze smakami? Pokuś się o zastosowanie dodatków. Będą tu pasować rozmaite przyprawy: cynamon, kardamon, anyż, goździki, gałka muszkatałowa, a także kakao czy miód.
Cappuccino – przepis na włoską kawę na słodko
Poniżej znajdziesz pomysł na cappuccino na słodko z cynamonem i miodem. Do jego przygotowania potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Do młynka La Specialista Maestro wsyp porcję ziaren i ustaw stopień zmielenia między 3 a 6. Następnie włóż do kolby pojedyncze sitko, zamontuj ją w wyznaczonym miejscu i przekręć. Uzupełnij karafkę mlekiem.
Nalej miód do filiżanki. Podstaw ją pod dyszę ekspresu i wybierz z panelu opcję cappuccino. Ekspres zaparzy kawę automatycznie zgodnie z zaprogramowanymi ustawieniami. Możesz też jednak ustalić własny przepis, wskazując m.in.:
A jeśli chcesz samodzielnie spienić mleko? Wybierz w ekspresie opcję espresso, a podgrzane mleko wlej do dzbanuszka i przygotuj piankę. Powinna być znacznie sztywniejsza i grubsza niż w przypadku flat white czy cortado. Na koniec posyp ją odrobiną cynamonu.
Odkrywaj kawowe przepisy z De'Longhi - infografika.
A oto jeszcze jeden włoski specjał – macchiato. Pod tą nazwą (którą dosłownie można tłumaczyć jako espresso poplamione mlekiem) kryje się espresso z mleczną pianką wielkości łyżki. Przy takich proporcjach na pierwszy plan wysuwa się smak mocnej czarnej kawy. Zaś dodatek spienionego mleka tylko delikatnie przełamuje intensywność espresso i podnosi walory estetyczne napoju. Jeśli chcesz dodać mu odrobinę słodyczy, wzbogać mleko o aromatyczne ziarenka wanilii.
Espresso macchiato – przepis na poplamione espresso
Do przygotowania espresso macchiato w zmodyfikowanej wersji potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Do młynka Eletta Explore wsyp porcję ziaren i ustaw stopień zmielenia – samodzielnie lub z pomocą aplikacji Coffee Link. Następnie przekrój wzdłuż laskę wanilii, wydobądź ze środka ziarenka i dodaj je do mleka. Wlej do karafki porcję mleka i wybierz w panelu opcję espresso macchiato. Włoska kawa jest gotowa!
Pamiętaj, aby nie mylić standardowego macchiato z latte macchiato. Ten rodzaj w większości składa się ze spienionego mleka, do którego wlewa się porcję espresso. W tym przypadku mamy więc do czynienia – odwrotnie niż w espresso macchiato – z mlekiem splamionym kawą.
Składniki te występują w proporcji 3:1. A w połączeniu tworzą trzy efektowne warstwy: mleka, espresso i puszystej pianki. Tak powstały napój podaje się w wysokich, przezroczystych szklankach o pojemności 300 ml. Można go również wzbogacić o słodkie dodatki, np. syrop smakowy albo przyprawy.
Latte macchiato – przepis na mleczno-kawowy deser.
Co powiesz na kawę z orzechowo-karmelowo-czekoladową nutą?
Do jej przygotowania potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Do młynka Eletta Explore wsyp ziarna kawy i ustaw stopień zmielenia lub wskaż w aplikacji Coffee Link rodzaj ziaren, aby ustawić parametry parzenia. Do karafki wlej napój roślinny. Na dno szklanki wlej syrop karmelowy. Podstaw naczynie po dyszę ekspresu i wybierz opcję latte macchiato. Na koniec zetrzyj kostki gorzkiej czekolady i oprósz nimi wierzch mlecznej pianki.
Tak z pomocą ekspresu ciśnieniowego w łatwy sposób rozsmakujesz się w kawach z całego świata bez wychodzenia z domu.
Reklama marki De’Longhi