Na wino do Czech

Francuzi mają swoje beaujolais nouveau, a Czesi - młode wino świętomarcińskie

Degustacja pierwszych win to pradawny zwyczaj, który rozpoczyna się 11 listopada, na św. Marcina. Trunki podaje się z tradycyjnymi potrawami. Do wina czerwonego znawcy polecają pieczoną gęś, czerwoną i białą kapustę, knedle i placki ziemniaczane. Do białego i różowego - pieczonego kurczaka z nadzieniem. Młode wina sprzedaje się w Czechach aż do Bożego Narodzenia. Oto wybrane okolicznościowe festyny: Uherské Hradište, 11 listopada - chrzest win świętomarcińskich (www.slovacko.cz); Praga, 11 listopada - na placu Jerzego z Podebrad spróbujemy młodego wina, pieczonej gęsi i innych smakołyków oraz posłuchamy tradycyjnej morawskiej muzyki (www.praguewelcome.cz); Valtice, 11 listopada - zwiedzanie XIII-wiecznych Podziemi Valtickich, labiryntu korytarzy łączących piwnice winne (www.valtickepodzemi.cz); zamek Zbiroh, 12 listopada - degustacja czeskich i morawskich win, pieczonej gęsi i kołaczy, zwiedzanie zamku z przewodnikiem, jarmark rzemiosł, pokaz fajerwerków, przyjazd św. Marcina na białym koniu (www.zbiroh.com); region Znojemsko, 19-20 listopada - piwnice winne w Znojmie oraz miejscowości Dobšice, Šaldorf czy Šatov zapraszają na najlepsze wino i jedzenie (www.jizni-morava.cz).