Święto Rydza

Stary Dom Zdrojowy w Wysowej zaprasza 1 i 2 października na IV Święto Rydza

W sobotni poranek zaplanowano "Polowanie na rydza" - zebrane w okolicznych lasach okazy zostaną zważone i ocenione przez grzyboznawców ze stowarzyszenia Na Grzyby. Wystawa mikologiczna i wykład przybliżą występujące w Beskidzie Niskim gatunki grzybów oraz zagrożenia związane ze spożyciem tych trujących. W niedzielne przedpołudnie przedstawiciele różnych profesji (księża, lekarze, policjanci) oraz uczniowie szkół gastronomicznych będą przyrządzać potrawy z rydzów. Wysłuchamy prelekcji o tradycyjnych specjałach, m.in. o obwarzanku krakowskim i chlebie prądnickim. Jak co roku swoje umiejętności zaprezentują przedstawiciele ginących zawodów z Małopolski i Podkarpacia: koronkarka, dziegciarz, łyżkarz, gonciarz, maziarz oraz snycerz. Zebrane podczas festynu rydze zostaną zakiszone, a w grudniu pojadą do Brukseli - przyrządzonym z nich żurem delektować się będą w Wigilię europosłowie.

W menu restauracji Domu Zdrojowego królować będą: smalec z rydzami, rydze smażone na gęsinie, pasztety z rydzów, omlety z rydzami, domowe makarony z pyłem rydzowym, kaszanka z rydzami w śmietanie, cepeliny z rydzami, rydze w marynacie z miodem, rydze po łemkowsku z pomidorami.

www.swietorydza.pl