Grzybiarze śnią o tym grzybie po nocach. Przypomina wielką białą piłkę i waży nawet 20 kilogramów

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Wielu grzybiarzy prześciga się w mediach społecznościowych udostępnianiem zdjęć swoich zbiorów. Kto zebrał więcej? Kto ma lepsze grzyby? A wszystkich ich łączy tylko jedno. Każdy marzy o zebraniu tego dziwacznego, wielkiego grzyba.

Grzybobranie to tuż po parawaningu jeden z ulubionych sportów Polaków. Najwięcej okazów pojawia się w lasach jesienią, jednak jak się okazuje, latem zbiory też mogą być owocne, więc do lasów przybywają tłumy. Zbieranie grzybów może jednak okazać się sporym wyzwaniem. O tym grzybie marzą wszyscy zaprawieni w bojach grzybiarze

Zobacz wideo Szukamy grzybów w przydomowym lasku. Tych okazów wcześniej tu nie było

Grzyb, który wygląda jak wielka biała piłka. Jest marzeniem każdego grzybiarza 

Nazywany jest czasznicą olbrzymią nie bez powodu. Swoim wyglądem przypomina ogromną głowę czy dużą białą piłkę. Funkcjonuje również pod nazwą purchawica olbrzymia. W Polsce przez lata była omijana lub niszczona. Teraz gdy świadomość wzrosła, grzyb stał się marzeniem grzybiarzy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.  

Grzyb ten występuje głównie w Ameryce Północnej i Europie, ale można spotkać go również na Tajwanie oraz w Nowej Zelandii i w Singapurze. W Polsce najczęściej występuje na północny. Na południu można spotkać go bardzo rzadko.  

Purchawicę spotyka się również na łąkach, pastwiskach, w ogrodach, a nawet parkach. Rośnie na żyznych i wilgotnych glebach od lipca do września. Co ciekawe, do 2014 roku była uznawana za gatunek ściśle chroniony.  

Czasznica olbrzymia - czy jest jadalna? Wystarczy jeden grzyb dla całej rodziny

Młode owocniki czasznicy olbrzymiej są jadalne. W Polsce jednak wciąż rzadko wykorzystywana jest w kulinariach. W Czechach są zaś prawdziwym przysmakiem. Kroi się je na plastry, a następnie panieruje i smaży. Smak grzyba można uznać za zbliżony do smaku pieczarki, dzięki czemu sporo osób ją lubi. Dzięki dużym rozmiarom grzyba można z niego przygotować obiad dla całej rodziny. Warto pamiętać, by wybierać młode okazy - białe. Te żółknące, o nieco oliwkowym kolorze, nie nadają się do jedzenia. 

Więcej o: