Co warto zjeść w Polsce i na świecie? Regionalne przysmaki Italii, Czech, Polski, Chorwacji, Grecji, Estonii, Indii, Gruzji

Czy wiesz, co warto zjeść w Polsce i na świecie? Wybierając się w podróż, czy to po własnym kraju, czy to za granicę, warto wiedzieć co nieco o regionalnych przysmakach, by móc spróbować lokalnych specjałów i wyrobić sobie o nich własne zdanie.

Podróże kulinarne: połączenie przyjemnego z pożytecznym 

Podróże kulinarne są coraz bardziej popularne. Turystyka kulinarna może dostarczać niezwykłych wrażeń, o ile zaplanujemy swoje wyprawy tak, by powrócić z nich ze wspaniałymi wspomnieniami kulinarnych doznań, a nie bolącym żołądkiem. Dlatego przed wyruszeniem w podróż warto zdobyć nieco wiedzy o kraju, do którego się wybieramy i charakterystycznych cechach jego kuchni. Trudno wyobrazić sobie urlop na diecie bezglutenowej spędzony w Italii, czy dłuższy pobyt nad oceanem osoby, która nie znosi ryb, a sam widok owoców morza ją odrzuca. Dlatego wybierając miejsce wyjazdu, warto kierować się własnymi potrzebami i preferencjami, a nie modą. Dobrze jest też być otwartym na nowe doznania. W Turcji na przykład celebruje się pierwszy posiłek w ciągu dnia, dlatego konieczna jest dość wczesna pobudka, by poświęcić odpowiednią część poranka na śniadanie. We Włoszech z kolei słodkie śniadanie najpewniej zjemy w barze na stojąco, popijając cappuccino. Mówi się, że warto udać się na posiłek tam, gdzie jadają miejscowi. To prawda, aczkolwiek dobrze jest przed zajęciem miejsca w lokalu przyjrzeć się potrawom na talerzach tych, którzy już jedzą. Nie należy też wybierać miejsc, gdzie w menu znajdują się potrawy różnych regionów czy różnych kuchni, ani tych wyraźnie nastawionych na karmienie turystów. Warto natomiast mieć świadomość, że jedzenie jest jednym z najlepszych sposobów na poznawanie ludzi.

Co warto zjeść w Rzymie i innych europejskich stolicach?

Wybierając się na przykład do Włoch, dobrze jest wiedzieć, co warto zjeść w Rzymie (a co w innych miastach słonecznej Italii). Stolica Włoch to miejsce, w którym na śniadanie najlepiej sięgnąć po maritozzo, czyli drożdżową bułeczkę nadziewaną bitą śmietaną. Słodkie śniadanie w towarzystwie doskonałej kawy, np. popularnego wśród Włochów o tej porze dnia cappuccino lub espresso, najczęściej zjemy w barze na stojąco. Warto wiedzieć, że za tę samą kawę płaci się różną cenę w zależności od tego, czy pije się ją przy barze, czy też przy stoliku.

Carbonara (zdjęcie ilustracyjne)Carbonara (zdjęcie ilustracyjne) Fot.Pexels/Sebastian Coman Photography,

Wśród rzymskich potraw popularnością cieszą się makarony: Carbonara (z tartym serem Pecorino Romano) oraz Cacio e Pepe (z serem owczym i czarnym pieprzem). Charakterystyczną cechą rzymskiej pizzy (Pizza al Taglio) jest cieniutkie ciasto, które nie wyrasta nawet na brzegach oraz prostokątny kształt. Będąc w Rzymie warto też sięgnąć po suppli – głęboko smażone kulki ryżowe z nadzieniem. Sezonową potrawą godną spróbowania są natomiast karczochy po rzymsku i po żydowsku.

Skoro jesteśmy przy europejskich stolicach – a jeśli naszym celem jest Praga? Co warto zjeść będąc w stolicy Czech? Na śniadanie, jako przekąskę lub deser warto zjeść trdlo (znane także jako trdelnik), czyli ciasto drożdżowe pieczone na kiju, podawane z rozmaitymi dodatkami.

Czeski gulasz z knedlikami. Zdjęcie ilustracyjneCzeski gulasz z knedlikami. Zdjęcie ilustracyjne istock / ALLEKO

Typowym czeskim daniem obiadowym, które absolutnie należy zjeść w Pradze, jest gulasz z knedlikami, czyli mięciutkimi bułeczkami na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej. Tym, po co trzeba koniecznie sięgnąć w Pradze, jest smażony, panierowany ser. Tego czeskiego smaku nic nie zastąpi!

A gdybyśmy mieli podpowiedzieć obcokrajowcom, co warto zjeść w Warszawie? Wysoko oceniane restauracje w stolicy Polski można zaliczyć do średniej półki cenowej, a serwują one kuchnię polską.

Pierogi / zdjęcie ilustracyjnePierogi / zdjęcie ilustracyjne Fot. Shutterstock, Alizada Studios / zdjęcie ilustracyjne

Gości spoza granic naszego kraju warto więc zaprosić na pierogi czy żurek, ale z pewnością zasmakują oni również w stekach czy żeberkach. Jeśli natomiast zależy nam na bardziej regionalnych specjałach, z Warszawy należy udać się do dawnej stolicy Polski. Co warto zjeść w Krakowie? Z całą pewnością koniecznie trzeba sięgnąć po obwarzanek krakowski. Warta uwagi jest też kremówka papieska, ulubiony deser papieża Polaka, Jana Pawła II. Ciekawym regionalnym smakołykiem jest również maczanka krakowska, nazywana ''prababką burgerów'': pieczywo wypełnione mięsem z dodatkiem sosu cebulowego. Polski street food, czyli zapiekankę, należy zjeść na krakowskim Placu Nowym. Bardziej wysublimowanym daniem jest kaczka po krakowsku – przygotowywane na maśle mięso, podawane z gęstym śmietanowo-grzybowym sosem oraz kaszą. A na deser koniecznie piszinger – chrupiące wafle przekładane czekoladowym kremem.

Zobacz wideo Cud Podlasia wygląda jak wyspa na Pacyfiku

Co warto zjeść w Chorwacji, a co we Włoszech?

Wybierając się na Bałkany dobrze jest wiedzieć, co warto zjeść w Chorwacji. Trzeba pamiętać, że ryby i owoce morza smakują tu jak nigdzie indziej. Obowiązkową potrawą do spróbowania jest pljeskavica, czyli bałkański burger, a także zupa rybna.

Zupa rybnaZupa rybna Andriy Boyko /Shutterstock

Tradycyjną kuchnią Chorwacji jest również peka – rodzaj przygotowania mięsa, owoców morza czy warzyw w specjalnym naczyniu. Czas przygotowania takiego dania jest długi, ale potrawa, pieczona i duszona we własnym sosie, rozpływa się w ustach. Popularną i sycącą przekąskę stanowi natomiast burek – zawijas z mięsem, serem, ziemniakami lub innymi dodatkami.

Wielu turystów zastanawia się z kolei, co warto zjeść w Grecji. Na pewno ciekawym daniem są dolmades, czyli małe gołąbki zawijane w liście winogron, nadziewane najczęściej jagnięciną lub wieprzowiną i podawane na ciepło z sosem.

Souvlaki to szaszłyki podawane z pitą lub w picieSouvlaki to szaszłyki podawane z pitą lub w picie Fot. jcvelis /pixabay.com (CC0 Creative Commons)

Jedną z najpopularniejszych mięsnych potraw w Grecjisouvlaki, czyli szaszłyki z grilla podawane tradycyjnie na talerzu lub w placku pita z dodatkiem frytek, warzyw i sosu tzatziki. Ciekawym daniem jest też gemista, czyli faszerowane warzywa, najczęściej cukinia, bakłażany czy papryka. Farsz może być mięsny lub z ryżu z mięsem albo dobrze doprawionego samego ryżu. Wielbiciele włoskiej lasagne będą zachwyceni grecką zapiekanką makaronową z mięsem mielonym lub warzywami pod beszamelem o nazwie pasticcio. Zaś absolutnie sztandarowym daniem kuchni greckiej jest musaka. Warstwowa zapiekanka składa się z grillowanej cukinii lub bakłażana, mielonego mięsa, ziemniaków, pomidorów, ostatnią warstwę natomiast stanowi beszamel i ser.

Musaka - bakłażanowa zapiekanka prosto z Grecji! Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjną musakę. Zdjęcie ilustracyjneMusaka - bakłażanowa zapiekanka prosto z Grecji! Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjną musakę. Zdjęcie ilustracyjne istock / beats3

Jeśli już jesteśmy przy kuchni śródziemnomorskiej, to co warto zjeść we Włoszech? Niewątpliwie wizytówką Włoch, jest pizza, o czym nikomu nie trzeba przypominać. Do popularnych dań włoskich należy też z pewnością lasagne oraz wszelkiego rodzaju makarony, np. spaghetti carbonara. Będąc we Włoszech, warto spróbować także gnocchi z rozmaitymi sosami, ravioli (np. ravioli ricotta e spinaci) czy tortelloni. Kubki smakowe zachwyci również risotto, warta polecenia jest też caponata (rodzaj warzywnego gulaszu).

Risotto (zdjęcie ilustracyjne)Risotto (zdjęcie ilustracyjne) Fot. gourav sarkar/Pexels

A co warto zjeść w Estonii? Ten nadbałtycki kraj może pochwalić się wieloma wariacjami na temat śledzi i ryb w ogóle. Tutejsze zupy rybne zawierają w sobie dużo mięsa, ziemniaków i warzyw, a dodatkowo zagęszczane są pieczywem, dzięki czemu mogą stanowić samodzielny posiłek. Chleb, zwłaszcza pełnoziarnisty, podawany jest w Estonii do każdego niemal posiłku. Warto też spróbować takich potraw, jak kama (kasza z grochem i kwaśnym mlekiem), sült (galaretka wieprzowa), mulgikapsad (danie z kapusty) czy estońska kaszanka. Interesującą potrawą narodową jest także korp – sernik z kminkiem i solą.

Kuchnia indyjska: co warto zjeść, by poznać kuchnie świata?

Jedną z popularniejszych, obok wspomnianej już kuchni śródziemnomorskiej, jest kuchnia indyjska. Co warto zjeść, by poznać charakterystyczne cechy tej kuchni? Nie ulega wątpliwości, że kuchnię indyjską wyróżniają przede wszystkim przyprawy, w szczególności imbir, papryka chili, curry, garam masala, kurkuma czy pieprz cayenne.

Kurczak w sosie curryKurczak w sosie curry shutterstock/ margouillat photo

Na pewno warto spróbować aromatycznego curry czy pożywnej zupy dal z czerwonej soczewicy. Popularnym indyjskim daniem jest tikka masala (marynowane mięso z kurczaka z sosem na bazie jogurtu, śmietany i pomidorów), warto też spróbować trójkątnych pierożków samosa oraz chlebka naan, który często wykorzystuje się zamiast sztućców.

A czym wyróżnia się kuchnia gruzińska? Co warto zjeść, będąc w Gruzji? Na pewno trzeba spróbować chaczapuri – jest to placek z ciasta drożdżowego z nadzieniem, pieczony na patelni bez tłuszczu.

Chaczapuri to inaczej chleb z serem.Chaczapuri to inaczej chleb z serem. zdjęcie ilustracyjne, Marina Kositsyna/ iStock

Inną charakterystyczną potrawą są chinkali – pierogi w kształcie sakiewki, nadziewane mięsem i rosołem. Na uwagę zasługują też badridżani – roladki ze smażonego bakłażana, nadziewane pastą z orzechów włoskich i czosnku. Gruzini uwielbiają oczywiście gulasze i zupy mięsne, dlatego nie sposób ich nie spróbować, będąc w Gruzji.

Zobacz też: Prawdziwe wrota do piekieł? Można je zobaczyć w Turkmenistanie

Więcej o: