W kwietniu 2023 roku firma hotels.com postanowiła przeprowadzić ankietę wśród 473 hoteli w Wielkiej Brytanii, Francji, Norwegii, Szwecji, Danii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Meksyku, Korei Południowej i Japonii. Na jej bazie przygotowano raport na temat nietypowych usług w obiektach czy dziwacznych próśb gości. Trzeba przyznać, że te bywają naprawdę zaskakujące.
Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kiedy wydaje nam się, że nic nie może nas już zaskoczyć, wtedy na horyzoncie pojawiają się oni - goście hotelowi. Przekonali się o tym pracownicy jednego z badanych obiektów, którzy usłyszeli dość nietypową prośbę. Klient zażyczył sobie bowiem wody... o obniżonej kaloryczności.
Wielu podróżnych z różnych względów nie może jeść jajek - czy to z powodu diety roślinnej, czy alergii. Jednak okazuje się, że nie rezygnują z zamawiania potraw w nieco zmodyfikowanej wersji. Przykładowo jeden z gości poprosił o omlet bez białek, a inny o szakszukę bez jaj. Warto zaznaczyć, że to właśnie ten produkt jest głównym składnikiem tego dania.
Jednak to nie koniec niespodzianek. Personel jednego z hoteli nie mógł uwierzyć, kiedy turysta zażyczył sobie lodów. Nie miały one być w tradycyjnej formie, a roztopione i płynne. Inny gość miał ochotę na rybę, więc poprosił o danie... jednak główny składnik przyniósł ze sobą.
Wśród dziwnych próśb pojawił się także stek z bizona czy będąca dość ryzykowną zachcianką rozdymka. Choć w Japonii uznawana jest za przysmak, to jej wnętrzności oraz ikra zawierają niebezpieczną i toksyczną dla ludzi tetrodotoksynę. Nieprawidłowo przygotowana prowadzi do paraliżu mięśni, a następnie śmierci przez uduszenie.